Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2020 13:40 - Лидерите на партия "Златна зора" бяха признати за босове на престъпна група
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.10.2020 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Лидерите на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" бяха признати днес за виновни в ръководство на организирана престъпна група. Седмина от бившите депутати, включително партийният лидер Никос Михалолиакос, бяха осъдени за предвождане на престъпна организация, а други от подсъдимите получиха присъди за участие в нея.

При произнасянето на решението пред съдебната сграда избухнаха сблъсъци сред събралите се на антинацистки протест над 15 хиляди души от целия политически спектър - от комунисти до управляващата консервативна "Нова демокрация". Част от тях хвърляха предмети по полицията, която отвърна с водно оръдие и сълзотворен газ.


Делото продължи 5 години и през това време бе разкрито, че партията с неофашистки идеи и цели има доста симпатизанти сред полицаите.


 

В най-тежките години на дълговата криза "Златна зора" беше третата по популярност партия. Но убийството на 34-годишния рапър с леви убеждения Павлос Физас през 2013 г. от симпатизант на националистите преля чашата и последваха действия на властта срещу организацията. Йоргос Рупакиас бе осъден за убийството.


Апелативният съд се занимаваше днес с 68 обвиняеми, сред които 18 бивши депутати. Съдът прецени, че в едно могат да се слеят 4 дела:


- убийството на Павлос Физас
- нападение срещу имигранти, работещи като рибари
- нападения срещу леви активисти
- действала ли е "Златна зора" като престъпна организация.


При осъждането на Рупакиас в залата избухнаха аплодисменти и възгласи на задоволство пред сградата.


 

image

© Reuters

Майката на убития Павлос Физас при произнасянето на присъдата

 


Михалолиакос и 17 бивши депутати може да получат над 10 години затвор, когато се определи размерът на наказанието за всеки от тях. Останалите бяха обвинени за съучастие в престъпления от убийство до лъжесвидетелстване покрай прояви на насилие преди 7 години.


Реално в залата присъстваха само 11 от обвиняемите и никой от тях не беше от депутатите на "Златна зора". Останалите бяха представлявани от защитниците си.


За сигурността в района бяха разположени близо 2 хиляди полицаи, а властите използваха хеликоптер и дронове, някои улици бяха препречени с полицейски автобуси.


"Войната срещу насилието и омразата е постоянна", заяви Йоргос Стергу, който подчерта за "Асошиейтед прес", че правителството на "Нова демокрация" е започнало съдебното преследване на "Златна зора". "Днес жертвите и обществото търсят справедливост. Тук сме, защото в живота ни няма място за фашизъм", каза Фотини "Фофи" Генимата, лидер на една от лявоцентристките партии.


 

image

© Reuters

 


Разследването стигна до заключение, че "Златна зора" е действала като полувоенно формирование, в което заповедите се спускат по строга йерархия от командване към местните организации и групи за нападения. Впоследствие прокуратурата се отказа да обвинява част от заподозрените поради недостиг на доказателства, че са участвали в престъпна група.


"Златна зора" и до днес отрича да има каквото и да е общо с нападенията и определя процеса като "безпрецедентна конспирация" срещу растящата ѝ популярност. Във вторник партията зави: "Очакваме оправдателни решения, които ще дадат тласък на още по-решителна националистическа кампания, за да си върнем страната."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20313466
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930