Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2022 10:18 - Отваряне на консерва русенско варено от 1975 г.
Автор: varg1 Категория: Видео   
Прочетен: 1485 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 06.11.2022 10:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От времето,когато БДС не беше само абривиетура,а гаранция за качество.Противно на очакванията при отварянето на консервата нямаше лош ароматна развалено,а само такъв на истинско месо.Естествено не е годна за консумация,но цвета,консистенцията и аромата на месото беше,като на току що произведена консерва.За разлика от някои от сегашните храни,които се развалят преди срока им на годност да изтече.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. dobrodan - Дотам ли се докара, мойто момче, консерви от 1975-та
06.11.2022 11:51
година да са ти идеала в живота?
Абе ти какво работиш?
цитирай
2. blog13 - Да информирам, който не знае, че ...
06.11.2022 20:01
Да информирам,който не знае, че Русенското варено, консервата риба и някои други храни почти никога не свършваха в магазините преди 89та. Това го отбелязвам, щото се носят едни митове и легенди за някакви празни рафтове и за опашки за кренвирши. Рибната консерва струваше за 200 грама 26 ст. копърката и 52 ст. скумрията - както казваш по БДС беше пълна само с риба, а не половината да е олио, като сега. Русенско беше май 1,40 лв. за 400 грама. Ама не съм сигурен.
цитирай
3. varg1 - година да са ти идеала в живота? ...
06.11.2022 21:14
dobrodan написа:
година да са ти идеала в живота?
Абе ти какво работиш?


Ако човек не се интересува и не познава историята на родината си е твърде вероятно тя да изчезне.
цитирай
4. varg1 - Да информирам, който не знае, че ...
06.11.2022 22:05
blog13 написа:
Да информирам,който не знае, че Русенското варено, консервата риба и някои други храни почти никога не свършваха в магазините преди 89та. Това го отбелязвам, щото се носят едни митове и легенди за някакви празни рафтове и за опашки за кренвирши. Рибната консерва струваше за 200 грама 26 ст. копърката и 52 ст. скумрията - както казваш по БДС беше пълна само с риба, а не половината да е олио, като сега. Русенско беше май 1,40 лв. за 400 грама. Ама не съм сигурен.


Може да се заблудят само част от младите хора за тия глупости.Аз още си пазя купоните за олио,брашно,газ и т.н. от началото на демокрацията в България.
цитирай
5. blog13 - Дотам ли се докара, мойто момче, ...
07.11.2022 11:48
dobrodan написа:
Дотам ли се докара, мойто момче, консерви от 1975-та година да са ти идеала в живота?
Абе ти какво работиш?


Аз си търся сладолед от началото на осемдесетте. Ама не намирам. Значи, струваше двайсет стотинки за сто грама. Беше еднотипен, но много качествен, истински - сметанов. Нямаше палмово масло и всякакви останали фалшификати.

Имам спомен за едни машини за сладолед в Плвевен. Имаше машини които правеха и някакви плодови. Всичко беше истинско. Сега няма истински. А ако има сто грама сигурно ще струват пеесе сто лева. И като кажеш на някой, че сега уж има всичко, но защо няма качествени неща, той ти казва че има но всичко зависи от цената. За такива зомбирани малоумници е нормално един най-обикновен сладолед или храна да е златен. А не е гаранция, че дори да е златен, пак няма да е менте.

Мога също да си помечтая за тахан халвата от соца. Сега няма такава. Няма и такъв шипков мармалад. Абе, вярно е, че през соца асортиментът беше малък, а опаковката грозна. Един приятел началото на деветдесетте ходи на екскурзия в Западна Европа и после рече, че ще си купиш нещо, само заради опаковката. Купи си само опаковката бе, будала. Не си купувай бокулка, дето е вътре!
Преди малко ми се мерна пак някъде, за хилядата вида сирена във Франция. И си мисля "Добре де, кой има нужда от хиляда вида сирена?" По кой начин, човек ще ги тества всичките? Между година и три ще ти отнеме да ги тестваш. Но само на вкус. А какво е общото им влияние върху здравето? Ще трябва да изчетеш като за едно вишо. Междувременно, за три години, производителят може да фалшифицира продукта и той вече да не е същия. Капитализъм, нормално е.

А през соца имаше три пет вида сирене, но всъщност храната като асортимент, беше достатъчно богата, защото разнообразието иде и от плодовете, зеленчуци, зърнени храни и т.н. Общият асортимент беше достатъчно голям. Но качеството беше гарантирано. Дето го е рекъл и Ежко Бежко на лисицата, която знаела триста и трийсет хитрини "Аз си зная тринки, но са ми добринки.

Прочее, преди месец си купих офицерски кубинки от БНА, произведени 1986та година (пише годината отдолу на подметката). Кубинките са чисто нови. Не си ги купих заради цената, защото сега едни нови полицейски кубинки са пак толкова - т.е. към сто лева.

Само че качеството на тия кубинки е такова, че дори произведени преди 40 години, материалите не са се прецакали от стоенето. И ще изкарат повече от сегашните полицейски или военни.

Та тука вече стигаме и до кардиналния въпрос: "Как така при пазарната икономика има голямо разнообразие от боклуци; а качествените продукти са по-дефицитни от бананите през соца?"

П.П. И за да не кажеш че не съм обективен, да отбележа, че на днешно време техниката е качествена и на ниска цена. А така също и разнообразна - има техника за всичко. Което обаче е нормално. Защото развитието води до намалявне на цената на това което е изобретил човека, а базовите ресурси намаляват относително, поради повишаването на населението. Възниква конкуренция за базови ресурси. И върхушката се опитва да унищожи конкуренцията. И я унищожава и с храната. И докато такива като тебе хвалят богатите, за дето са богати (макар че и ти може да се имаш за богат, барабар петко с мъжете, въпреки че подлежиш на експроприация по законите на капитализма - нали не си все пак милиардер), те най-изненадващо се опитват да ги изтребват.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20326866
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930