Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 23:47 - Шумен настръхна заради незаконна обществена поръчка за 2,5 млн. лв. на кмета
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 08.07.2016 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Екшънът с боклука на Шумен продължава да се вихри и да предизвиква потрес сред общинския съвет и гражданите, сигнализират хора от общинската управа. Скандалите, които се развихриха още през март заради действията на кмета Любомир Христов, продължават и в момента и причина е обществената поръчка за сметосъбирането и извозването на боклука в града, която се оказала незаконна.

 

„С решение №23-01 от 30.06.2016 г. кметът на Шумен открива процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на "Договаряне без предварително обявяване" по чл.79, ал.1, т.4 от ЗОП. Този член от Закона гласи, че „публичните възложители могат да прилагат процедура на договаряне без предварително обявление само, когато е необходимо неотложно възлагане на поръчката поради изключителни обстоятелства и не е възможно да бъдат спазени сроковете, включително съкратените, за открита, ограничена процедура или състезателна процедура с договаряне; или при обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност не трябва да се дължат на възложителя”. В случая обаче нищо от това не е в сила”, обясняват общинари, които се изказаха срещу решението и по време на сесията.

 

 

 

„Всичките му действия са незаконосъобразни. По закон обществените поръчки се възлагат при равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, публичност и прозрачност. При възлагането на обществени поръчки възложителите нямат право да ограничават конкуренцията чрез включването на условия или изисквания, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на стопански субекти, както е в случая. Всичко е направено за заобикаляне на закона и остава усещането, че се прави с цел да не се допусне до участие в търга настоящият концесионер за сметка на трите друго фирми, които е поканил и облагодетелства по този начин”, коментират още специалисти от града.

 

Най-скандалното в случая било, че настоящият концесионер, който е изваден от участие чрез незаконносъобразните действия на кмета, предлагал и най-ниската цена за почистване на града, но незнайно защо Христов не е избрал опцията да пести от парите на шуменци.

 

Любомир Христов прави нарушение след нарушение начело на града. Не за първи път избира по-скъпото, харчейки парите на хората. Има документи за едно от първите му нарушения, когато си направи ремонт на кабинета на най-високата цена и декласира без никакви ясни мотиви другите две фирми, с по-евтини оферти. Сега същото се случва с боклука. Фирмата, която до момента обслужва града предлага за 2,5 млн. лв. да чисти не само Шумен, но и цели 25 околни села, но въпреки това той намери начин да ги отстрани от конкурса тъй като явно не са негови хора. Не случайно е известен като Любо Джоба от години в града, а и се знае, че е агент Хари от Държавна сигурност”, обясняват запознати с казуса от общината.

 

По думите им действията на Христов от години обслужвал само интересите на ДПС и техния кръг от обръчи, били в голям ущърб за общината.

 

„Няма логично обяснение на това защо ощетява гражданите и не отказва безплатно сметоизвозване, зимно поддържане, ръчно и машинно метене с машини от над 150 работници и моторизирано миене и на околните села. Всичко това е в офертата на концесионерите, които досега чистеха града без никакви проблеми. Той обаче ги отстранява със закононарушение, за да си вреди собствени хора”, разкриват още запознати с машинациите на Христов.

 

Самият той се самоуличи в интервю като нарушител, тъй като призна, че по негова вина – на общината като възложител, градът ще плати 2,5 млн. лв., вместо да основе общинско дружество. Нещо повече – той нарушава закона с това, че прекратява работата на досегашния концесионер по вина на общината, тъй като нямал такова право.

 

„Единствената възможност по закон е да прекрати работата му по вина на изпълнителя, а такава в случая няма. Но заобикалянето или прегазването на закона – тук юристите са на различно мнение – е използвано, за да обяви нова поръчка с покани и така да отстрани досегашния концесионер, който явно не е от „неговите хора”, обясняват общинари. Това можело да стане и сега и кметът да се откаже от незаконосъобразните си действия докато е време, разкриват експертите.

 

Вместо опитните фирми, Христов поканил на конкурса други 3 фирми, които имали 5 пъти по-малко от необходимия персонал – 30 вместо 150 човека, не притежавали дори контейнери, с които да осигурят нормалното сметосъбиране, което е особено важно през летните месеци.

 

„При така стеклата се ситуация ще е чудо, ако градът се размине с екокатастрофа в жегите. Става дума за над 1000 контейнера, които няма как да бъдат купени толкова бързо, а и ще струват милиони. Дано кметът се вразуми след протестите на гражданите и спре това безумие, което ще накара шуменци още повече да го намразят, докато е време и все още има тази власт”, надяват се запознати с драмата в общината.

http://pik.bg/шумен-настръхна-заради-незаконна-обществена-поръчка-за-25-млн-лв-на-кмета-news556328.html




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20319326
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930