Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2016 12:41 - СКАНДАЛНО! Готвят нов закон, който ще направи всеки гражданин- терорист
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.06.2016 12:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Нов закон, който би могъл да направи всеки обикновен човек член на ИДИЛ или друга терористична организация, ни готвят скоро от правителството.

Това става ясно от проекта на Закон за противодействие на тероризма, който ще бъде предложен за приемане от Народното събрание. Проектът бе публикуван в петък на Потрала за обществени консултации.

След последните атентати в Париж и Брюксел премиерът Бойко Борисов дори изрази недоволството си от забавянето на специалния закон за противодействие на тероризма, припомня БГНЕС. Разбираемо, самата философия на законопроекта е насочена към разписване на мерки за превенция от терористични заплахи. Занапред няма да е нужно осъждането на дадено лице, което вече е извършител на престъпление, за да му бъдат ограничени правата.


Според промените ще бъде въведен институт на "заподозрян за тероризъм", чиито права и свободи също могат да бъдат ограничени. При обосновани съмнения, че дадено лице е потенциален терорист, на него ще му се ограничат, както възможността да напуска страната, така и забрана за напускане на населеното място, в което живее. Според промените дори е предвидено да му бъде забранен и контакт с определени лица, както и да има повече от един телефонен номер на негово име. Решението за това едно лице да бъде поставено под подозрение ще се взима от председателя на Специализирания наказателен съд или от конкретно оправомощен негов заместник.

Право да искат обявяването на дадено лице за потенциален терорист ще имат двама души в държавата – вътрешният министър и председателят на ДАНС. Ако обаче лицето обжалва обявяването си за потенциална заплаха, то делото по разглеждане на неговата жалба ще се насрочва пред Апелативния спецсъд до десет дни.

Гражданин, за когото има обосновано предложение, че е член на терористична организация, ще бъде с ограничени права до шест месеца. В определени случаи, този срок може да бъде увеличен с още три месеца.

Проектът за превантивни мерки за борба с терора, предвижда и редица други ограничения и за напълно обикновени граждани. В случай, че се провежда антитерористична операция, то службите на МВР и армията, която в такива случаи ще има правото да действа, ще могат да ограничан абсолютно всички права на гражданите, които се намират в района на предприеманите действия.
При обявяване на извънредно положение предприятията, които извършват съобщителни услуги, ще трябва да изпълняват исканията на службите и армията. Това означава, че може да се стигне до незабавно прекъсване на телевизионни, радио и интернет-програми, спиране на социални мрежи и др.

Нарушителите на закона ще носят административна отговорност, т.е. ще бъдат глобявани, като максималната посочена сума е 10 000 лева. Приемането на законопроекта ще доведе до редица изменения на други закони, като тези за СРС и за електронните съобщения.

Друга съществена подробност е, че ако се намират в хипотезата на непосредствена опасност от терористично нападение, то службите ще имат незабавен достъп до трафичните данни и нечия кореспонденция.

В промените е предвидена още една скандална промяна- лице да няма право на повече от десет СИМ-карти. Тези, които като заварено положение имат над 10 карти, ще имат два месеца, за да обявят пред съответния оператор кои от тях биха искали да продължат да използват. В случай, че това не се направи, всичките им СИМ-карти ще бъдат деактивирани два месеца преди влизането в сила на Закона за противодействие на тероризма.

Очакванията са Народното събрание да гласува специалния закон до края на настоящата пленарна сесия, т.е. до края на юли. Атентатите и увеличаващата се заплаха от тероризъм принудиха редица европейски държави да прибегнат към приемането на идентични закони.

http://www.bnews.bg/article/210128



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20323139
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930