Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2014 09:35 - Журналист размаза Джен Псаки, говорителката на Държавния департамент на САЩ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 708 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 12.12.2014 09:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 По време на пресконференция на говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки, на която тя с неохота отговаряше за зверските методи и мъчения на ЦРУ журналиста Матю Лий от „Асошиейтед Прес“буквално накара госпожа Псаки да заеква

image

 

По време на пресконференцията говорителката на Държавния департамент Джен Псаки обяви, че „Вашингтон не счита, че публикувания доклад руши имиджа на САЩ“.

Освен това, Псаки обяви, че не е нужно някой да бъде изправен пред правосъдието за действията ан ЦРУ. Според говорителката на Държавния департамент било достатъчно, че САЩ са изразили намерение тези действия да бъдат преустановени.

Не на това мнение обаче е международната общност, която дълго време си затваряше очите за мъченията, глобалното подслушване и куп други нарушения на международното право, както и ООН.

Джен Псаки и журналиста Матю Лий се „познават“ доста добре. Веднъж, след като журналиста отново подложи на кръстосан огън говорителката на Държавния департамент тя беше уловена да казва, че „отговорът ѝ е бил нелеп“, след като забрави за включения микрофон.

Относно безочливото позиция на САЩ и лицемерната им външна политика, журналиста Матю Лий от „Асошиейтед Прес“ зададе няколко въпроса на говорителката на Държавния департамент, на които тя отговаряше доста трудно и дори заекваше, докато формулираше отговорите си. Ето стенограма от диалога между американския журналист и Джен Псаки:

Матю Лий: Вие казахте, че докладът констатира проблем. Но той не посочва нито един виновник за него. От тази трибуна Вие често се възмущавате, както и нашите посолства в разни държави, когато други правителства привличат под отговорност някой, който е извършвал подобни престъпления. И ако вие считате, че в този доклад се съдържат данни за престъпления, то как Вие занапред ще продължите да използвате своите аргументи срещу чужди правителства от тази трибуна, ако никой не бъде привлечен под отговорност за тях тук, в нашата държава?!

Джен Псаки: Добре, Мат. Аз считам, че с позволението този доклад да бъде въобще публикуван ние показахме откритост, признахме грешки, направихме изводите си и ще се променим. Публикуването на доклада го доказва.

Матю Лий: Окей. Това е прекрасно. Вие искате да сте открити, но откритоста е само едната половина. Другата е този, който е отговорен за престъпленията да бъде наказан. Не е ли така? Но изглежда, че отговора на администрацията на този въпрос е „не“. А вие продължавате да говорите „Ние сме готови да покажем пред света мръсното си бельо“. Според Вас с това въпросът е приключен! Но, когато други държави постъпват като нас, Вие казвате, че това е „неприемливо“. И как може сега да запазите невъзмутимото си лице, след като обявихте, че съдържанието на доклада е вярно, но няма да последва нищо?!   Джен Псаки: Мат, ние направихме някои неща. Ние прекратихме тази програма [за мъченията]. Мисля, че това е голяма крачка и светът ще го оцени.   Матю Лий: Да, но вие ръководихте – не говоря за сегашната власт – военни трибунали и подобни съдилища в други страни. Смисъла е в това, че Вие сте привличали като обвиняеми хора, извършвали същите престъпления като Вас. Вие винаги осъждате неприемливите дела като „неприемливи за нашите ценности“, но се оказва, че Вие самите действате в разрез с ценностите на нашата нация. И никой няма да бъде привлечен под отговорност.     Джен Псаки: Ами, мога да Ви препоръчам да се обърнете по този въпрос към правосъдното министерство, в качеството си на говорител на Държавния департамент аз повече не мога да Ви отговоря.        

 

 




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20322570
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930