Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03 13:10 - Въоръжена атака край Москва взе десетки жертви, ИДИЛ пое отговорност
Автор: varg1 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03 13:11


 Най-малко 60 души загинаха, а повече от 140 бяха ранени, след като късно в петък вечерта нападатели откриха огън в голяма концертна зала близо до Москва, а сградата беше обхваната от пожар. Поне четирима мъже, облечени в камуфлажни дрехи, са нахлули в концертната зала "Крокус сити хол" в покрайнините на Москва, където трябвало да изнесе концерт група "Пикник", съобщи държавната информационна агенция "Риа новости", като се позовава на свой репортер, който е бил свидетел.
Атаката доведе до най-голям брой жертви при терористично нападение в Русия от поне две десетилетия насам и напомня за ислямистките бунтове, които белязаха първото десетилетие от управлението на президента Владимир Путин.Федералната служба за безопасност (ФСБ) заяви, че са предприети "всички необходими мерки", докато нейните сили щурмуват сградата.Крило на терористичната организация Ислямска държава пое отговорност за атентата в кратко изявление, публикувано от свързаната с ИДИЛ информационна агенция Amaq в Telegram.Федералната служба за безопасност (ФСБ) заяви, че са предприети "всички необходими мерки", докато нейните сили щурмуват сградата.Новинарските агенции в социалната мрежа Telegram публикуваха видеоклипове, които показват няколко души, убити от неидентифицирани мъже, и цитираха непотвърдени данни за броя на жертвите, които са няколко пъти по-високи от тези на ФСБ. Видеозаписи отвън пред сградата показаха огромен пожар, обхванал покрива.Русия определи атаката за терористичен акт.
Длъжностните лица определиха нападението като терористичен акт. Валентина Матвиенко, председател на руския сенат, заяви, че нападателите "неизбежно ще получат наказанието, което заслужават".
"Ужасна трагедия се случи днес в Крокус сити. Изказвам съболезнования на близките на всички жертви", се казва в изявление на кмета на Москва Сергей Собянин.
     
Малко след това той отмени всички мащабни обществени прояви, които трябваше да се проведат този уикенд в Москва. В петък вечерта хората бяха евакуирани и от големи търговски центрове в някои други руски градове поради опасения от подобни нападения.
Нападателите са започнали да стрелят с автоматично оръжие, а след това са хвърлили взривно устройство в тълпата, в резултат на което сградата е била обхваната от пожар, съобщи агенцията.
"Хората, които се намираха в залата, паднаха на земята, за да се предпазят от стрелбата, и лежаха там в продължение на 15-20 минути, преди да започнат да изпълзяват навън", цитира агенция "Риа" свой репортер.
На видеоклипове, публикувани в руските социални медии, се вижда как двама мъже с автоматични оръжия обикалят във фоайето на залата, избутват крещящите хора в ъгъла и застрелват няколко от тях от упор.
Друго видео, заснето от посетител на концерта, показва горящи седалки в залата и хора, които се опитват да избягат, докато се чува автоматичен огън и димът изпълва залата. "Подпалиха залата", се чува да казва мъжът, заснел видеото.
Според държавните медии ФСБ и националната гвардия на Русия са щурмували сградата, в която са се укривали нападателите. Видеозаписи показаха как хеликоптери за спешна помощ кръжат над горящия покрив.
Залата "Крокус сити хол" се намира непосредствено до руската столица и представлява голяма концертна зала в близост до едноименния изложбен център, в който редовно се провеждат конференции и други събития. При пълен капацитет залата може да побере 6200 души. Билетите за концерта на "Пикник", руска рок група от по-старо поколение, която започва да свири през 1978 г., са били разпродадени.
Терористичните атаки разтърсиха Русия през 90-те години на миналия век и началото на новия век, най-вече във връзка с двете кървави сепаратистки войни в южната република Чечня, които станаха повод за идването на Владимир Путин на власт.
Нападението от петък ще върне спомените на жителите на Москва за обсадата на "Норд-Ост", когато през 2002 г. чеченски бойци взеха стотици хора за заложници в московски театър, което доведе до смъртта на повече от 170 души. След като службите за сигурност на Путин потушиха ислямистките бунтове в Чечня и съседен Дагестан, през последното десетилетие големите нападения до голяма степен намаляха, като последното от тях беше самоубийственият атентат в метрото в Санкт Петербург през 2017 г., при който загинаха 15 души.
В началото на март посолството на САЩ в Москва и мисиите на шест други западни държави издадоха предупреждения за нападения на обществени места, включително концерти, през следващите 48 часа.
Не последваха нападения, което накара Путин да отхвърли "провокативните изявления" на западните посолства, докато говореше пред ФСБ във вторник.
"Всичко това напомня за откровен шантаж и намерение да се сплаши и дестабилизира нашето общество", каза Путин, който удължи 24-годишното си управление поне до 2030 г. след президентските избори миналия уикенд.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2024/03/22/4604683_vuorujena_ataka_krai_moskva_vze_desetki_jertvi/

     

 

 



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20348955
Постинги: 18679
Коментари: 10030
Гласове: 71347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930