Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2022 15:01 - © Фиаското на беларуската политическа емиграция
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1836 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 06.10.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.10.2022г.

     Беларуските националисти в изгнание припечелват колкото могат и както могат. Те не пренебрегват да работят за правителствата на други държави, включително всякаква възможна помощ в тайни разузнавателни операции. С много редки изключения такава е съдбата на всяка политическа емиграция във всички времена.
Няма нито един беларуски център на политическа емиграция, който под една или друга форма да не се опетнява с "наддържавни отношения" с правителства, които прилагат различни санкции срещу Беларус. Освен това групи беларуски националисти в чужбина шумно търсят по–строги санкции, въвеждане на нови такива и час по–скоро.
Те оправдават това с желанието да отслабят "режима на Лукашенко", за да "дадат свобода на Беларус". Разбира се, те нямат мандат да представляват народа или значителна част от него. Икономическите санкции намалиха заплатите на опозиционните работници в чужбина. Вече не само привържениците на "последния тиранин на Европа" не могат да получат визи за обучение и работа в демократичния Запад, но и напълно аполитичните беларуски граждани.
Радикализацията на беларуската прозападна политическа емиграция е свързана с липсата дори на хипотетична възможност тя да дойде на власт в Беларус. Участниците в срещите на беларусите във Вилнюс, Варшава, Берлин не представляват нито политически партии, нито обществени организации, нито профсъюзи, бизнес асоциации или офицерски съюзи. Те не представляват никого освен лично себе си.
Западът финансира лоялни към него емигрантски центрове, различни групи и техните проекти, но не всички молители го получават, не в пълен размер и не винаги. Изискват се отчети за целево изразходване на отпуснатите средства, а това също е голям проблем за професионалните безделници, които са свикнали да "получават" за критика на "лъжичката" [с която лапа номенклатурата на Лукашенко], критика на "режима" или викове "за свобода".
Контролът върху финансовите потоци е традиционен повод за кавги в беларуските емигрантски среди. Прозападният фронт в Беларус и в чужбина е изключително обезпокоен от ситуацията, в която Светлана Тихановска е мениджър на основния финансов поток. С нея се гмуркат в работилницата на политическите емигранти всякакви "другари", опитвайки се да родят алтернативна "колективна Тихановска".
image

"Моралният" победител на изборите за президент в Беларус не обединява опозицията 

И така, бившият претендент за президент на Беларус (реколта 2020 година) Валери Цепкало остро разкритикува през юли "офисът на Тихановска", подчертавайки, че "тя не ни е майка" : "Липсва ни доверие в щаба на Тихановска … . И на, разбира се, сега, когато виждаме милиони средства, които се въртят в сметките на най–близките съветници на Тихановска, няма доверие във връзка с решенията, които се взимат уж колективно", недоволства кандидатът.
Цепкало изнесе реч пред конференцията на беларуските националисти във Вилнюс, която беше свикана от Тихановска. След това напук на нея той свиква II–ри Форум на беларуските демократични сили в Берлин, където Олга Карач, Дмитрий Болкунец, Семьон Шарецки и други критикуваха "кабинета Тихановска", а нея самата наричат ​​«готвачка». И решили да създадат отделен Национален съвет на Обединените демократични сили.
И тия се раздвояват и роят като ние след "демократичните" промени. Това ще да е някакво заразно заболяване по демократичните организации.
Самата "лидерка" периодично хвърля въглища в пещта на "кървавия режим". Например през юни тя говори във Виена в двореца Хофбург, където се провеждат заседанията на Постоянния съвет на ОССЕ. Речта беше посветена на недопустимостта на облекчаване на западните санкции срещу Минск, по–специално в "сделката за торовете", според която беларуските торове могат да бъдат изнасяни в най–бедните страни в света в замяна на транзита на украинско зърно през Беларус за тях. И понеже зърното не стига до Африка, писал съм защо и как, затова бившите европейски колонии не трябва да получават калиеви торове на достъпни цени от Беларус според Тихановска и тези, които я поддържат.
Основното съдържание на изказването беше посветено на политическите репресии и според публикацията на официалния сайт на "лидера" изглежда така : "Режимът продължава репресиите, защото разбира, че спирането на репресиите може да доведе до колапс. Всички правоприлагащи органи сега са фокусирани върху намирането на врагове. Някои от тях дори се надпреварват кой репресира повече. Лукашенко е наясно, че в 2020 година хората се почувстваха свободни. Ако репресиите спрат, хиляди хора отново ще излязат на улицата".
Несъмнено опитите за вербуване на беларуски наемници за украинския фронт чрез вилнюския "офиса на Тихановска", варшавската "НАУ Латушко", "Беларуския дом във Варшава" и други структури на беларуската политическа емиграция не убягнаха от взора на Министерството на вътрешните работи и КГБ на Беларус. Като цяло това е единствената дейност на опозиционерите, която има смисъл да бъде финансирана чрез фондове, свързани със западните разузнавателни агенции. Европейската преса, като испанската Vanguardia, отдавна пише за тази практика 
image

Кръгът е затворен. Беларуската политическа емиграция се върна към презряната търговия, с която нейните предшественици се занимаваха между двете световни войни и по време на Студената война. Те отстъпиха с "пилсудчиките", за да се върнат с нацистите и да избягат отново – още по–далеч, чак в US–Америка. Професията в чужда земя не се е променила – същата е – пропаганда, организиране на масови събрания за оправдаване на санкции, обучение на диверсанти. Не се е променило и отношението на гражданите на държавата към тези самозвани "представители на беларуския народ".
Батька Лукашенко направи извод от радикализацията на политическите си врагове през октомври 2020 година и предприе съответните мерки. В резултат на което, две години по–късно, планини от страховити, безотговорни изявления и празни обещания, загуба на контакт с беларуското общество, затваряне в няколко враждуващи емигрантски гета и търсене на милостиня станаха практически резултат от тяхната дейност. Това е политическо фиаско.
Пьотр Дмитриев

https://www.fondsk.ru/news/2022/10/03/fiasko-belorusskoj-politicheskoj-emigracii-57343.html
http://www.comparty.by/belorusskie-nacionalisty-na-sluzhbe-cru




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. vencivaleri1951 - Да , ама тихановска си устрои живот приказка според разбиранията на Ленин
06.10.2022 16:31
" Нужно сделать так, что любая кухарака, могла правит государство" Цитирам по памет
А жената си е хубавица и комай нищо не и липсва. Вдигна се заради мъжа си, мечтата и/по нейни думи/ бе отново да му прави кюфтета, но славата и самооценката вършат с нас какво ли не
Вече не готви, на нея и готвят, а и за мъжа си не иска да знае

цитирай
2. nedovolen - Не хапи този, който може да те изяде. ...
06.10.2022 18:28
Не хапи този, който може да те изяде. -
Дон Корлеоне.
:)))
цитирай
3. анонимен - Белорус не призна варварските р...
06.10.2022 20:01
Белорус не призна варварските референдуми в Украйна. Това да ти говори нещо?
цитирай
4. kvg55 - До 1. vencivaleri1951
06.10.2022 20:15
"Роди ме, мамо с късмет, па ме хвърли на смет!".
Явно и с тая така.
цитирай
5. kvg55 - До 2. nedovolen
06.10.2022 20:16
Батька не е кръвожаден.
цитирай
6. kvg55 - До 3. blackpredatel
06.10.2022 20:19
И Сърбия предполагам няма да ги признае, заради Косово.
Обяснимо и приемливо. Това не са страни васали на Руската федераци, каквато е България на Съединените щати, драги.
цитирай
7. missana - В Беларус номерът с революцията не мина, въпреки че положението изглеждаше
06.10.2022 22:40
страшно напрегнато. Лукашенко може да въздъхне облекчено. Поне засега. Докато Путин е на власт в Русия и Лукашенко ще е на власт в Беларус.
цитирай
8. mt46 - ...
06.10.2022 23:40
Засега Беларус се държи... И ние се държим... за туй-онуй...
цитирай
9. kvg55 - До 7. missana
07.10.2022 00:14
Каква революция имаш предвид?
Това не е революция, това е контрареволюция.
цитирай
10. kvg55 - До 8. mt46
07.10.2022 00:16
Ние държим като умрял свещ.
цитирай
11. missana - САЩ имат навика да наричат контрареволюциите /изцяло тяхно дело/ революции.
07.10.2022 01:36
kvg55 написа:
Каква революция имаш предвид?
Това не е революция, това е контрареволюция.


Аз само цитирам тяхната терминология.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752470
Постинги: 2808
Коментари: 25792
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031