Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2021 10:56 - Археолозите изтъкнаха нова хипотеза за произхода на Стоунхендж
Автор: sensation Категория: Технологии   
Прочетен: 2045 Коментари: 3 Гласове:
16

Последна промяна: 21.02.2021 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Във Великобритания археолозите заявиха, че Стоунхендж може да не е бил оригиналната структура. Неочаквана находка в Уелс им позволи да предположат, че именно оттам известният паметник е пренесен на територията на съвременна Англия.

Проучването е публикувано в списание Antiquity, цитирано от Heritage Daily . Новата хипотеза за произхода на Стоунхендж възникна, след като археолозите откриха следи от праисторическия паметник в Уелс.
Те разкопаха хълмовете Презели и откриха останки от каменен кръг. Проучването показа, че в праисторическите времена на това място са били разположени огромни камъни от синя скала. Именно този строителен материал е използван при строителството на Стоунхендж.

По-нататъшният анализ на каменния кръг в Уелс показа, че именно оттук древните хора са могли да заемат камъни за изграждането на Стоунхендж. Това ни позволява да кажем, че световноизвестният английски паметник всъщност просто е транспортиран от друго място. Грубо казано, в Уелс той е разглобен и транспортиран на около 200 км до територията на съвременния английски окръг Уилтшир, където каменният кръг е сглобен отново.

Откритията от последните години говорят в полза на тази хипотеза. Например по-рано друга изследователска група надеждно установи, че сините камъни, използвани за изграждането на Стоунхендж, са доставени точно от Уелс. Но се предполагаше, че са взети от няколко различни кариери.

В този случай са открити следи от каменен кръг точно в близост до синята каменна кариера, разположена в праисторическото място Ваун Маун. Нещо повече, намереният кръг се оказа един от най-големите по рода си във Великобритания. По размер е на второ място след монолитите на Avebury в Wiltshire и Stanton Drew в Somerset.

Разкопките във Vaun Mown започнаха още през 2018 година. Тогава учените откриха първите ями, в които в древността са били инсталирани огромните камъни. До този момент от този кръг са останали само четири камъка.

Датировките показват, че каменният кръг Ваун Маун е построен около 3400 г. пр. н.е. Това означава, че е почти хиляда години по-стар от Стоунхендж. Изчисленията показаха, че диаметърът на кръга във Ваун Маун е 110 метра, тоест е равен на диаметъра на външния ров, който заобикаля Стоунхендж.

Това не е единственият елемент на сходство, отбелязан от изследователите. Те открили, че както кръгът на Уелс, така и Стоунхендж са еднакво подравнени според астрономията - те са били ориентирани към изгрева на лятното слънцестоене.

Освен това един от сините камъни на Стоунхендж има необичайно напречно сечение. Сравнението показа, че напречното сечение на този камък напълно съответства на една от дупките, открити във Ваун Маун. Типът скала на този камък също съответства на вида скала, открит във Ваун Маун.

Според Майк Паркър Пиърсън от Университетския колеж в Лондон, днешният квартал Презели в Уелс е бил гъсто населена част от неолитна Великобритания. Характеризира се с развитието на кариери и изграждането на монолити. Разкопките обаче показват, че около 3000 г. пр. н.е. местното население изведнъж изчезва.

"Те просто изчезнали - казва Майк Пиърсън. - Може би повечето хора са мигрирали и са отнесли камъните , техните свещеници"
Източник: https://rg.ru/



Гласувай:
17



1. wonder - Стоухендж е изкуствено създаден, ...
18.02.2021 11:06
Стоухендж е изкуствено създаден, поради липса на... историчност в онези географски ширини. В нета изтекоха доста снимки от повдигането на мегалитите с... кран. ;)))
цитирай
2. avangardi - Здравей, Дела!
21.02.2021 11:48
Този древен паметник е свързван с множество загадки, но една от тайните е изненадваща - стоящите камъни, които виждаме днес, са били инсталирани преди повече от 50 години, след многобройни реставрации, които продължават повече от век.:)))
цитирай
3. krumbelosvet - Добре, че ги ИМА все още камъните.
27.02.2021 06:31
Иначе фантазията може да се развихри още повече.
Какво ако преди 50-100 години някой влиятелен човек се е опитвал да реставрира древния паментик? В Стоунхендж не стърчат само мегалитите. Има дупки от концентрично разположени стълбове, има явни следи от древни ровове, има и убединелна връзка с лятното слънцестоене...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sensation
Категория: Технологии
Прочетен: 3490691
Постинги: 708
Коментари: 1446
Гласове: 25960
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031