Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2020 22:00 - Турция: реакционните атаки..
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 432 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТУРЦИЯ: РЕАКЦИОННИТЕ АТАКИ ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ НЯМА ДА ДОСТИГНАТ СВОИТЕ ЦЕЛИ – КПТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ БОРБАТА!

В писмо, адресирано до братските комунистически и работнически партии, отделът за международни отношения на турската комунистическа партия (КПТ) говори за скорошната атака на реакционни елементи срещу членове на партията в Истанбул и ролята на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Текстът на писмото е слесното:

«Скъпи другари!

Ние пишем това писмо, за да ви съобщим за някои последни събитиях и нападения на реакционни сили на нашата партия.
В неделя, 4 октомври, в Истанбул се състоя физически сблъсък между членове на турската комунистическа партия (ТТП) и някои елементи на религиозна секта. Ние бяхме наясно с напрежението сред тези елементи, тъй като членовете на КПИ разпространиха седмичния партиен вестник „Boyun Eğme“ (Не се предавай) преди няколко седмици със заглавие „Всички религиозни секти са лоши!“

Враждебната атака  на реакционерите бе отбита благодарение на силата и организацията на активистите на КПТ, но все пак доведе до някои ранени и от двете страни. Това широко  се освети в националните средства за масова информация, предизвиквайки множество отклици от страна на политици и общественост. Бихме искали да информираме международното комунистическо движение и обществеността за случилото се, поставяйки го в контекст, тъй като някои от детайлите на случилото се разкриват ключовите моменти от ситуацията в Турция и борбата на КПИ.

Защо нападат кварталните клубове на КПИ?

На своя конференция през 2018 година КПТ прие важно решение за формата на своята структурна организация: въвеждайки «районни домове» (клубове) в цялата страна. Традиционно политическите партии в Турция, включително КПИ се организират според дългогодишното вътрешно административно разделение на страната: партийни клонове в провинциите и общините. Този мащаб обаче може да се окаже твърде голям, за да има реално политическо въздействие върху населеното място.

Така КПТ прие решение за откриване на районни домове, които днес наброяват над 60 в цялата страна. Кварталните домове са малки, близо до хора, достъпни и приветливи офиси в работнически квартали - квартали с население от няколко хиляди души. Промяната в мащаба се случва паралелно с промените в много аспекти на партийната работа: местната общност се запознава по между си и с членовете на КПИ лично. В тези области няма други клонове на политически партии или социални / културни институции, така че районният дом е и център за събиране на общности, където се провеждат образователни дейности като езикови или музикални курсове, жителите гледат заедно филми, децата участват в социални събития и т.н. Районните домове също се превърнаха в място за комуникация и организиране на колективна борба за много работни квартали. Хората обсъждат бедността и условията на труда, а така също допълнителното угнетение, с което се сблъскват жените. Работниците се събират в тези места, за да организират борба в районите и на работните места. През тези две години кварталните домове се превърнаха в места за просветление и солидарност на работническата класа. Ето защо те предизвикват недоволство  сред реакционните сили.

На това местно ниво политическата власт на ПСР е представена от различни взаимосвързани религиозни секти - ключов момент в разбирането на силата на ПСР, който много политолози или пренебрегват, или умишлено игнорират. Тези секти се разраснаха след преврата през 1980 г., но особено след като ПСР дойде на власт, опитвайки се да трансформира структурата на обществото и да наложи свои собствени правила. Всъщност това са улични бойци на правителството.Въпреки че може да имат съперничество помежду си, както показа опитът за преврат през 2016 г., те имат силна връзка с капиталистическата класа и антикомунизма.

Това, което стана през почивните дни в Бахчелиевлер, района в европейската част на Истамбул, бе непосредствен резултат от тази ситуация. Преди година тук се откри «Яйлински районе дом». Оттогава КПТ се превърна в неразделна част от района не само чрез редовната си дейност, но и чрез специални събития, включително масово събиране на Международния ден на работещите жени на 8 март.

Такова политическо влияние в този район пряко противоречи на интересите на ПСР и нейните местни елементи. Първият признак на напрежение беше, че някои хора от религиозна секта се опитаха да се противопоставят на активисти на КПТ, които разпространяваха вестник Boyun Eğme, с заглавие "Всички религиозни секти са вредни!". Първоначалната агресия  се съпровождала със заплахи, особенно по отношение на жените-членове на партията. В неделя, 4 октомври, многобройни активисти и поддръжници на КПТ излязоха на улиците в района, за да се защитят и да се противопоставят на атаките. Атаката бе отблъсната с решимостта на активистите на КПТ. Полицията се намеси само за да действа според инструкциите. Опитите на агресорите да разпространяват слухове сред местните жители, че „КПИ провежда демонстрация в подкрепа на Армения във войната“ или „те изгарят националното знаме“ бързо отшумяха, тъй като хората вече знаеха, че това е лъжа.

Другари,

Това, което стана през почивните дни още един потвърди заглавието в Boyun Eğme. Всички религиозни секти са вредни!

Още повече това подтвърди, че КПТ с пълна решимост ще очисти работническите квартали от тези реакционни елементи. На 100-годишнината от основаването на КПИ, най-старата и динамична политическа партия в Турция, малкото останали хора, които са достатъчно невежи за да предположат, че всяка заплаха или нападение може да спре комунистите, ще научат урок. Нито пандемията, нито каквато и да е друга причина може да попречи на комунистите да защитават правата си на политическа дейност.
Реакционерите няма да достигнат своите цели!

КПТ ще продължи своята борба!»
http://www.idcommunism.com/2020/10/turkey-reactionary-attacks-against.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1658773
Постинги: 2344
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031