Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2015 22:25 - Samsung предупреждава: Не говорете пред смарт телевизорите си! Подслушват Ви!
Автор: varg1 Категория: Технологии   
Прочетен: 680 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 12.12.2015 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Samsung предупреждава клиентите си, да избягват да дискутират персоналните си проблеми, докато са пред… смарт телевизорите си.

Предупреждението се отнася за онези, които контролират модерните си телевизори с гласови команди.

Подобни телевизори “се вслушват” в това, какво се говори около тях и може да “споделят” всичко, което са “чули”.

От Samsung намират аналогия с описаното в романа на Джордж Оруел “1984”, където телеекраните се използват от Големия брат, за да шпионира гражданите.

Заявлението на компанията е предизвикано от появили се в средствата за масова информация съобщения от потребители, зачели се в описанията на новите се телевизори.

В тези “ръководства за потребителя”, които малцина си правят труда да прочетат, Samsung  са записали, че “устройството ще слуша всичко, което се случва в помещението, за да разбере, кога му е подадена команда”.

И тук идва предупреждението: Ако произнасяте пред телевизора си персонални данни или друга лична информация, тази информация ще попадне сред данните и ще бъде предадена на трети страни”.

Под “трета страна” вероятно се подразбира компанията, която разработва за Samsung технологията за преобразуване на глас към текст.

Специалисти по сигурността на данните коментират през ВВС, че би следвало да е изрично упоменато кои са тези “трети страни” и дали данните се предават към тях в криптиран вид.

Съобщението за “документираното” в ръководството за потребителя предупреждение е разпространено сред акаунтите в Twitter.

В отговор на вълната от коментари, Samsung излиза с изявление, в което обяснява как работи гласовото управление на телевизорите им.

В изявлението се казва, че компанията, вписвайки това предупреждение в документацията за клиентите, иска да бъде пределно откровена с тях. Така в Samsung се надяват, че ще помогнат на клиентите сами да решат, дали искат да използват някои от новите функции в “умните” си телевизори.

Samsung:

"Ако клиентът реши и използва функцията за гласово разпознаване, гласовите данни се предоставят на трета страна, докато тече търсенето на команда. През това време гласовите данни се прехвърлят до сървър, който обслужва търсенето и при нужда връща необходимата информация към телевизора."

Добавя се още, че събраните гласови данни или аудио записи няма да бъдат използвани за комерсиални цели.

Потребителите знаят винаги дали гласовото командване на смарт телевизора им е включено, защото при активиране на функцията се извежда знак на микрофон на екрана.

Не е упоменато коя е компанията “трета страна”, която обработва трансформацията от глас в текст.

Samsung не са първите, които се сблъскват с проблема със сигурността на данните, които телевизорите, свързани с интернет, могат да създадат. В края на 2013 година британска IТ-компания съобщи, че телевизори на  LG събират данни, касаещи навиците на потребителите да гледат телевизия. LG бяха принудени да разработят софтуер, който да позволява на потребителите да изключват тази функция при желание.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20128088
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031