Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 07:39 - „Фейсбук“ тайно е манипулирал емоциите на 700 хил. свои потребители, предадоха агенциите.
Автор: varg1 Категория: Технологии   
Прочетен: 666 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Компанията съвместно с учени от университета Корнел в щата Ню Йорк и Калифорнийския университет в Сан Франциско са използвали социалната мрежа, за да променят съдържанието на информации, поствани от група англоговорещи потребители с цел проучване на начина, по който те въздействат на емоциите им. Експериментът е продължил една седмица от 11 до 18 януари 2012 г., а резултатите са публикувани на 17 юни т.г. в американско специализирано издание.

Експериментът трябвало да установи дали „емоционалното заразяване“, предизвикващо възмущение сред потребителите на интернет, повдига въпроси от етичен характер. Авторите са искали да разберат дали броят на позитивните или негативните съобщения, прочетени от потребителите, влияе на съдържанието на публикуваните от самите тях постове в социалната мрежа. Те установили, че избраните за проучването потребители на „Фейсбук“ са започнали да употребяват повече негативни или позитивни думи в зависимост от коментарите. Според учените „тези резултати показват, че социалните мрежи действително са предпоставка за масова емоционална зараза“. И при други изследвания е наблюдаван този феномен, но това проучване е уникално от гледна точка на това, че авторите му са „манипулирали“, според собствените им думи, данните. Учените подчертават, че изследването им „отговаря на политиката за използване на данни, която всички потребители са длъжни да приемат, създавайки си профил във „Фейсбук“.

Публикуването на резултатите от проучването обаче предизвика голямо недоволство сред потребителите на социалната мрежа. Някои от тях изразиха „дълбокото си притеснение“, като определиха използвания метод като „смущаващ“ и дори „демоничен“. „Несъмнено това е легално, но дали е етично?“, написа американското издание „Атлантик“. „Фейсбук“ се извини на потребителите. Сюзан Фиск от университета Принстън обяснява пред „Атлантик“, че се е свързала с авторите, за да ги запознае с притесненията относно експеримента. Те отговорили, че ръководството на техните университети е одобрило тази работа, „защото „Фейсбук“ системно манипулира съдържанието на разпространяваните в него информации“.

 

Източник: „Сега“




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. momchil - Основният въпрос е верни ли са не...
01.07.2014 11:25
Основният въпрос е верни ли са негативните и съответно позитивните новини. Ако са верни няма никакъв проблем. Във Фейсбук са направили същото, което правят и другите медии. Подбрали са новини. Всъщност всички медии подбират съобщенията си според интересите си. А срещу емоционалната зараза има 2 лекарства.
1 Да не използваме социалните мрежи и медиите за да не бъдем "манипулирани"
2 Да мислим, като четем.
Първото не е лекарство всъщност, а второто е доста трудно за повечето хора.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20126685
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031