Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2021 23:27 - Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Наказаха българин в Северна Македония за защита на историята ни https://blog.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 517 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доц. Спас Ташев пред Lupa.bg: Наказаха българин в Северна Македония за защита на историята ни   Актуално интервю 19:45 - 26 Януари 2021 1750     image image Автор: Симона Георгиева  

Само за 2 дни трима македонци ми писаха, че са преследвани от властта за това, че се самоопределят като българи. Единият е преследван за това, че публично говори, че църквите от времето на цар Самуил до 1944 г. са български. Нашето правителство трябва да започне да провежда такава политика, че да спрат репресиите към българската общност в Северна Македония. Това заяви в интервю за Lupa.bg историкът и демограф от БАН доц. д-р Спас Ташев.

- Може ли да посочите конкретни лица, преследвани от правителството на Зоран Заев?

- 44-годишният Васил Латкоски от село Велгощи вече е глобен с 200 евро за изказванията му, че църквите в Македония от времето на цар Самуил до 1944 г. са български. 

Фамилията на Васил до 1944 г. е била Латков. Дядо му е участник в Илинденско-Преображенското въстание, във войните на България – Балканската и Първата световна война. Той живее в село Велгощи. Във Фейсбук пуска материали, които отразяват историческата истина. Повод за последната атака срещу него е пост, в който пише, че всички църкви в Македония от времето на цар Самуил до 1944 г. са български. Веднага след това му се обажда познат от полицията, който го предупреждава, че ако продължава да пише такива неща, срещу него ще бъдат активирани различни мероприятия. След това предупреждение започва разследване на негов сигнал от лятото, който е подал на обществения телефон за нередности 192.

На 4 август, миналата година, Васил се е обадил на този номер и заявил, че в бар „Куба Либре“ в Охрид, въпреки разпоредбите за борба с коронавируса към 23. 15 часа са се събрали 140 човека без маски и пускат силна музика. Заведението е собственост на сърби, близки до управляващата партия и до бившите югославски тайни служби. За да започнат разследването срещу Васил, МВР в Охрид регистрира този сигнал няколко пъти и го обявяват за фалшив. Твърдят, че се е обадил 20 пъти, което е абсурдно. Твърдят също, че няколко пъти полицейската кола е отишла на мястото и е констатирала, че няма такова нарушение. Което също е абсурд – след като веднъж е отишла колата и е констатирано, че няма нарушение, защо ще се прави ново посещение на полицейски патрул. Специализираната комисия за наказания за противообществени прояви се е събрала на свое заседание и е наказала подателя на сигнала Васил Латкоски с 2 глоби от по 100 евро. След това полицейският инспектор отново му се е обадил и му е казал да мълчи, защото иначе ще бъдат активирани и останалите регистрирани сигнали срещу него.

След като обявих този случай от Северна Македония ми се обадиха още двама човека, които твърдят, че са преследвани. Единият е от Прилеп, а само преди 5 минути получих писмо от Живко Чавдаров от Гевгелия, в което се оплаква от произвола на всички македонски държавни органи. Той от години чака отговори от управляващите защо се преследва българската общност в Македония.

image

- Защо премиерът Зоран Заев прекъсна диалога с България?

- В Северна Македония предстоят избори в управляващата партия СДСМ. Зоран Заев се опитва да заздрави позициите си, тъй като е атакуван от вътрешнопартийната опозиция. Всеки диалог с нашата страна води до отслабване на неговото положение и може да бъде отстранен от партийното ръководство.

- Кой генерира омраза в Северна Македония?

- Това, което наричаме „дълбоката държава“ – старите неразградени югославски структури. Те са много активни днес – контролират медиите, имат икономически лостове за въздействие. От тази гледна точка правителството на Заев е слабо. Той няма друг избор, освен да не се опитва да балансира между външнополитическите интереси на РС Македония и собствения му пост в правителството и управляващата партия СДСМ. На практика всеки опит за балансиране с България, води до олекване на неговото политическо положение. От тази гледна точка трябва да осъзнаем, че България има отговорност към процесите в Скопие и трябва реално да помогнем, а не да стоим като странични наблюдатели и нищо да не предприемаме. 

- Трябва ли да поддържаме ветото си, след като  получихме упреци от редица европейски лидери, че бавим евроинтеграцията на нашата съседка?

- България трябваше да наложи вето с цел да мобилизира своите сили и да използва тези няколко месеца за изграждане на една стратегия, която да доведе до реализиране на целите ни. Аз не виждам никакви наши действия в посока Македония. Щяхме да правим университети, още няма нищо конкретно. Както обвиняваме Заев, така трябва да обвиняваме и българската държавна политика за безидейността си. На нас не ни трябва вечно противопоставяне, а реално сближаване, в което ние като страна, член на ЕС, да бъдем водещи, да станем носители на прогрес.

Ако разгледаме поведението на посланиците на държавите-членки в Скопие, ще видим, че те внушават на правителството на Заев да спазва договора с България. Ветото на нас ни бе необходимо, за да покажем нашата позиция, да привлечем вниманието на европейските ни партньори към нея и да изградим реални политически механизми за въздействие. В тази насока показахме някаква позиция, без да бъде добре аргументирана - не сме обяснили в какво се изразява ограбването на културното ни наследство, не сме обяснили също в какво се изразяват пречките пред икономическото и културното сътрудничество и системното нарушаване на човешките права на северномакедонските граждани със съхранено българско самосъзнание. Докато това не се направи, нашите европейски партньори винаги ще ни гледа по начин, сякаш сме виновни за замразяването на отношенията ни с Македония.

- Каква роля ще изиграе Бялата книга, която излиза от печат?

- Тя се опитва да запълни една празнота в българската дипломация. Например вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че подкрепя действията на правителството, но го упреква за това, че не е аргументирало действията си. Не успяваме да обясним на света защо говорим за ограбване на историческото ни минало, именно затова написахме Бялата книга. Сега започваме кампания по нейното превеждане на английски, немски, албански, на скопската писмена норма. Ще се преведе също на испански и португалски. Така ще запознаем целия свят с това, което се случва в Македония. Очакваме ЕС и САЩ да осъзнаят цялата трагична ситуация и да упражнят натиск върху Скопие. Нашата идея е да предизвикаме международна намеса с цел промяна на начина на управление в Скопие. Потърсихме помощ от страна на управляващите само за превеждането на книгата, но вече 2 месеца нямаме никакъв отговор. Това означава, че те реално не знаят как да защитят нашия национален интерес. Затова започнахме кампания сред българските граждани за набиране на средства. Няколко българчета, които учат в Испания, са се ангажирали да разделят текста на книгата и да я преведат. Българите сами се организираме, за да защитим националния интерес.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19706661
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031