Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2019 13:28 - ГЕРБ, БСП и „патриоти“ в надпревара да вземат на босите цървулите
Автор: varg1 Категория: Политика   
Прочетен: 297 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Небивал политически консенсус за нови поправки в Закона за социалното подпомагане, които ще отнемат социални помощи уж с благовидни мотиви imagehttp://publicphoto.org/

Окрилени от бушуващите антицигански настроения, подклаждани и от самите тях, три от водещите политически сили са влезли в надпревара кой да предложи по-рестриктивни промени в Закона за социалното подпомагане (ЗСП). Официално мотивите на депутатите от ГЕРБ, БСП и ВМРО-НФСБ са благовидни – ще връщат децата в училище. Подтекстът е ясен – да ударим майките, „които раждат, за да живеят от помощи“ (многократно опровергаван от експерти мит), и така да натрупаме малко предизборни точки пред електората.

В своеобразното състезание кой да вземе пръв на босите цървулите ГЕРБ са с една обиколка напред поради възможностите си на управляваща партия. На първо четене вече е приет само техният проект за промяна на ЗСП, докато този на БСП отлежава на „на трупчета“, а предложенията на ВМРО и НФСБ вероятно ще бъдат обединени с основния законопроект.

Какво предвижда той? На първо място – лишаване от месечни социални помощи на семейства, чиито деца за един месец са натрупали 5 неизвинени отсъствия от училище. Наказанието се налага и сега, но се отнася само за отнемането на детски надбавки. Санкцията важи за цяла година, а не само за конкретния месец, в който е констатирано отсъствието от училище. Освен детските надбавки вече ще се спират и базовите социални помощи.

Същото наказание ще се налага и когато детето отсъства повече от 3 дни от група за задължително предучилищно образование. Мярката е крайно рестриктивна като се има предвид, че за разлика от училище, посещаването на детска градина не е безплатно и понякога таксата е непоносима за най-бедните домакинства.

imageПолитикът с частния асансьор е готов да отнема още социални помощи и заедно с това да доказва, че България благоденства

Вносителите, водени от Цветан Цветанов, който е подписал законопроекта, преди да подаде оставка като депутат, са предвидили да се отнемат не само базовите социалните помощи, но и помощите за плащане на общински жилищни наеми. Парадоксално е, че такова подпомагане през 2018 г. в цялата страна получават едва 147 лица, като в това число влизат и възрастни хора, и сираци. Тоест, някой е решил да блесне със законодателна инициатива, която се отнася за няколко десетки души. На всичкото отгоре се оказва, че част от тези рестрикции действат и сега, тъй като тихомълком са били вкарани в правилника за прилагане на ЗСП. Преместването им от там и вкарването им закона едва ли има някакъв дълбок смисъл, освен демонстрация на „загриженост“ и имитация на дейност.

Другата новост е, че еднократните помощи за първокласник вече няма да се дават наведнъж в началото на учебната година, а на два транша в зависимост от това дали детето посещава училище. Така за някои деца това ще означава, че ще получат за 15 септември раница, а на Коледа обувки. Или обратното.

imageОт парламентарната трибуна Корнелия Нинова е загрижена за доходите на хората, което не пречи да внася законопроекти, отнемащи средства от най-бедните. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Парадоксите не спират дотук, тъй като „лявата“ БСП се бори да увеличи обхвата на санкциите към най-бедните жители на страната. Във внесения от Корнелия Нинова и група народни представители законопроект се предвижда отнемане не само на месечните социални помощи, но и на подпомагането за отопление, както и на други спорадични или целеви помощи – примерно за издаване на лична карта, за социално погребение и т.н. По логиката на депутатите „социалисти“, цялото семейство трябва да зъзне през зимата, ако детето отсъства от училище за по-малко от един учебен ден! Или да няма кой да погребе дядото, защото внукът му е избягал от училище…

Който не е правил щуротии като дете – пръв да хвърли камък. Родителите ти мислят, че си в час, а ти си се скрил някъде да риташ топка. Наказанието вече е не само за теб, но и за майки, бащи, братя, сестри и пр. и то за цяла година!

Никой, който е с ума си, няма да оспори, че децата трябва да ходят на училище. И е нужно да бъдат стимулирани, а ако се налага и принуждавани, да правят това. Но социалните помощи имат друг смисъл – да гарантират физическото оцеляване на човека, а детските надбавки би трябвало да са демографска мярка. У нас все повече се превръщат в механизми за санкции.

„Патриотично“ настроените депутати едва ли са направили сметка, че от законотворческия им напън ще пострадат и много етнически българи. Още по-малко са се вслушали в препоръките на Европейската комисия, която за поредна година съветва да се увеличава, а не да се намалява социалното подпомагане в България, което е на дъното в ЕС и като размер, и като обхват. Законопроектът на ГЕРБ върви уверено към второ четене в пленарна зала, въпреки че на 13 април не получи подкрепа в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Срещу него се обявиха не само двата синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, но и най-голямата работодателска организация – КРИБ. Проектът се подкрепя само от антисоциалните хардлайнери от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и от Българската стопанска камара.

На практика пред очите ни се разиграва следното: принадлежащи към горния 1 процент от българското общество – тези с апартаментите от по 200 квадрата, с фасадите с псалмите, с частните асансьори, с барбекютата и сауните по терасите, посягат да вземат 40-те левчета на най-долните 0,4% от обществото (толкова са получаващите месечно социално подпомагане в България, или общо 27 408 лица и семейства). На останалите 98% не им пука, гледат сеир или дори насърчават наказанията за „социалните паразити“, без да си правят сметката, че общата тенденция за рестрикции, която властва в обществото ни, лека полека стяга примката около огромното мнозинство граждани. Само преди няколко месеца например бяха затегнати критериите и за получаване на обезщетения за безработица…

Като са решили да се правят вкупом на консерватори, българските партии да бяха взели поне пример от полските си съидейници! Полша също е страна с два избора през тази година. Но управляващите са решили да печелят гласове като дават, а не като вземат. Наскоро правителството на ултраконсервативната партия „Право и справедливост“ реши да разшири обхвата на програмата „500+“, която въведе в предишния си мандат и която осигурява детски надбавки от 500 злоти (към 250 лева) за всяко дете след първото. От юли помощта ще важи вече и за първо дете.

За разлика от българската държава, полската не разделя децата по социални критерии. Всички получават детски. Полските консерватори очевидно наблягат на моркова, докато българските консерватори (пък и либералите) – още от Бай Ганьо насам, знаят само как да въртят тоягата.

http://baricada.org/2019/04/17/na-bosite-carvulite/?fbclid=IwAR2AlPfHKAoR4-Bp-LNGE04d0Icuv7vzZT_RAs_1u36UsEckKteN6aftAvw




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20267413
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71328
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930