Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2016 08:21 - Краят на демокрацията
Автор: varg1 Категория: Политика   
Прочетен: 481 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди години американският футуролог Франсис Фукуяма издаде революционна за времето си книга – „Краят на историята“. В нея той разглеждаше краха на комунизма и тържеството на демокрацията като апогей на човешката цивилизация. Само четвърт век по-късно заглавието на книгата звучи меко казано смешно. „Краят на демокрацията“ би бил доста по-подходящ, с оглед на актуалните процеси по света и у нас.

Гледахте ли изборите в Австрия? Разбрахте ли какво се случи? Ако не знаете, да ви кажа – демокрацията приключи. Приключи в смисъл, че вече няма такова нещо като власт на народа, както се превежда буквално от гръцки това понятие. Ако беше живо същество, можехме спокойно да кажем, че е умряла. Получи инфаркт в неделя, а в понеделник тихо и кротко се спомина. Не стига това, ами на всичкото отгоре само три дни по-късно май не липсва на никого, защото и дума не се обелва за това събитие вече.

Но какво точно се случи? В неделя в Австрия имаше президентски избори. На тях се явиха двама кандидати, за които никой не предполагаше, че ще стигнат до балотаж – десният Норберт Хофер и зеленият Александър ван дер Белен. На балотажа Хофер поведе с повече от 3 процента, което правеше победата му сигурна, а бъдещето на Европейския съюз доста несигурно – предвид изявените антибрюкселски (за да не използвам глупавия термин антиевропейски) нагласи на десния кандидат. Само че в Австрия може да се гласува и по пощата – и като се заточиха едни бюлетини по пощата, та цяла нощ и цял ден. Въпреки, че изборният ден свърши в 19 ч. в неделя, резултатите бяха обявени чак в 18 ч. на следващия ден. И се оказа, че „изненадващо“ Хофер, който печелеше с 3% преднина, загуби с 0,3% от опонента си Александър ван дер Белен. Сметката е следната – по пощата пристигат около 700 000 бюлетини. От тях, ако следваме общия резултат, би трябвало малко над половината да са за Хофер. Оказва се обаче, че „пощенските“ бюлетини показват други нагласи – за да се стопи и преодолее разликата между двамата, тук кандидатът на десницата печели едва 39%. Останалите са за „зеления“ му опонент.

Сега, ако някой може да ми обясни как в цялата страна Хофер печели 53%, а от пощите вади едва 39%, ще му бъда много благодарен. Сигурно е демократично, но не ми се вярва. Тъй че демокрацията предаде богу дух оня ден. Впрочем, тя и преди това не беше много добре. Ей на, в Холандия направиха референдум хората и си гласуваха против споразумението на ЕС с Украйна. С цели 61% си го отхвърлиха. И? Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, заяви непосредствено след референдума следното: „Не можем да позволим на народите на Европа да вземат толкова безотговорни решения за нейното  бъдеще“. Разбрахте ли сега? Народите не разбират, те са прости, затова ние ще решаваме вместо тях, като по-умни. Демократично? Не мисля.

Обаче и ний сме дали нещо на света в това отношение. Навремето Огнян Герджиков, когато беше председател на Народното събрание, изрече паметната фраза „Ние няма да свикаме референдум, защото знаем какъв ще е резултата от него.“ Това беше по повод на идеята за допитване до  българския народ относно затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Народът не искаше да ги затварят, ама нали е прост, какво разбира, и управляващите, като по-знаещи, ги затвориха без да им мигне окото. Освен това, що се отнася до изборната технология, ние сме просто със светлинни години по-напред от австрийците. При тях резултатите им ги нагласят по пощите, докато при нас става директно с телефонни обаждания. После с факс от американското посолство се определя и съставът правителството, и готово. Дето се вика, в сферата на изборните машинации ние отдавна сме в дигиталната епоха.

И тъй като демокрацията си отиде, не чакайте от изборите нищо ново. Те, както се казва в онази стара приказка, нищо не променят, и ако от тях зависеше нещо, щяха да ги забранят. Не че не сме го знаели винаги, но щом и в Австрия вече я подкараха през просото, значи хептен зле е работата. Единствената надежда е, че в моменти като този, когато народите усетят, че вече нямат власт, а са я имали преди, обикновено настават революции. Че у нас такава няма да има, защото народът ни е мъртъв, е ясно, но дали нещо няма да избухне в Европа, тепърва предстои да видим. Особено ако фалшифицират президентските избори във Франция, където харизматичната Марин льо Пен води в проучванията на социолозите. Води така, и плаши еврократите така, както и Норберт Хофер в Австрия…

http://kostadin.eu/2016/05/26/краят-на-демокрацията/




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20284839
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71341
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930