Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2022 16:55 - РУСКАТА БЛОГЪРКА, АРЕСТУВАНА ВЪВ ВОЕНЕН ЗАВОД В АЛБАНИЯ, Е БИЛА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МАЙ 2020 Г.
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.08.2022 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Вечерта на 20 август в Албания бяха задържани трима души - руснак, проникнал на територията на военен завод край град Грамши, и двама негови познати, чакащи зад оградата. Според министър-председателя на страната Еди Рама те са заподозрени в шпионаж. Имената на двамата руснаци скоро стават известни от медийни публикации по случая - това са Светлана Тимофеева - популярна руска блогърка и фотограф, известна като Лана Сатор в Instagram, и Михаил Зорин.

Министерството на отбраната на Албания съобщи, че 24-годишният Михаил Зорин, 33-годишната Светлана Тимофеева и 25-годишният украинец, Ф. А., чието пълно име засега не е съобщено, са били задържани в събота привечер. Информацията гласи, че Зорин "проникнал на територията на завода и се опитал да направи снимки". Когато охраната се опитала да го залови, той "пръснал нервнопаралитичен спрей в двама войници". Светлана Тимофеева и Ф. А. са задържани в близост до завода в автомобил "Шевролет". И тримата са отведени в полицейския участък. Следствието продължава, а военните охранители се възстановяват и са добре.

Интересна в случая е Светлана Тимофеева или Лана Сатор - тя е известен пътешественик, а от 2007 г. води блог "Изоставени сгради, бомбоубежища, военни съоръжения, мъртва техника". Посещава и снима места в бившия СССР и държави от Източния блок. По-късно създава и профила си в Instagram под псевдонима, с който е популярна. Има повече от 250 000 последователи и стотици снимки - от Русия, Грузия, Албания и още много страни, в които има съветски паметници, останки, изоставени бункери, заводи. От началото на тази година живее в Грузия, става ясно от профила ѝ. В деня, в който Русия напада Украйна - 24 февруари, авторката скрива текста и коментарите към своя снимка - с извинение и обяснението, че "това се налага заради новите руски закони" и защото "иска да остане свободна".

Проверка на "Булевард България" установи, че Лана Сатор е била в България през май 2020 г. Три са публикациите ѝ от страната. Първата е от Перник - блогърката е посетила подземния минен музей, уникален за Балканския полуостров - разположен е в две от запазените галерии на първия подземен рудник, който е работил от 1891 до 1966 г. В музея може да се проследи историята на въгледобива. В една от камерите има иконостас на небесния покровител на миньорите Св. Иван Рилски, с когото е свързана една от най-старите легенди за "Старите рудници". И, разбира се, попада в кадрите на фотографката.

Втората ѝ публикация е от София - направила е снимки с дрон над Националния военноисторически музей, където са разположени стари военни машини и самолети. Лана Сатор разказва, че уловила "съветска техника в много добро състояние и приятно оформление, особено пълния комплект ЗРК С-75 (съветски модел ракети за противовъздушна отбрана - б.р.) - пресъздадено е разположението на пусковите установки и на радарите".

Третата серия снимки на блогърката също е от София - този път е успяла да влезе в подземията под Партийния дом.

"Този приказно красив тунел със спираловидно стълбище представлява авариен изход от бомбоубежище под една от държавните институции в българската столица. Напълно функционалното убежище с добра довършителна обработка и разнообразно оборудване се намира в мазето на институцията, готово да приеме укриващи се по всяко време", пише Сатор.

Тя обяснява, че в подземието има вода, тоалетни, система за пречистване на въздуха. "Да се влезе във вътрешността на такива обекти е достатъчно трудно, а включването на осветлението може да изглежда малко опасно първия път - но без светлина тунелът изобщо не би изглеждал толкова готин!", добавя тя към снимките.

Лана Сатор нарича хобито си с английския термин urbex. "Индустриален туризъм е приемливо наименование, но не толкова обемно, колкото urbex", обяснява тя в интервю за Радио Свобода през 2018 г., цитирана от "Медиазона". По думите ѝ "индустриалният туризъм" е с по-малък обхват, докато тя в работата си е привлечена не само от изоставени фабрики и заводи, а и от военни съоръжения, транспортни връзки, научни лаборатории.

Във военния завод в Грамши, където са задържани блогърката и сподвижниците й, през 20 век са се произвеждали автомати "Калашников". Това не е първото ѝ посещение в Албания - била е там и през 2019 г. По време на Студената война, според различни оценки, в Албания са построени от 500 до 700 000 бункера, подземни складове за военно оборудване и други отбранителни съоръжения, припомня "Медиазона".

След ареста журналистът Христо Грозев от Bellingcat намекна в серия от публикации в Twitter, че скоро ще се разбере дали става дума за случайно задържане на "добре спонсорирани любители фотографи" или за "добро прикритие на разузнавателна операция". "Между другото, един от 160-те сътрудници на ФСБ, които ръководеха проекта "Украйна", беше "жена-блогър-фотограф". Той твърди, че блогърката е пътувала преди време в компанията на фотограф, който впоследствие е бил арестуван в Египет през януари тази година и се е наложило руското външно министерство "да го спасява".

Под туитовете на Грозев се включва Анастасия К., която разказва, че познава Светлана Тимофеева от около 15 години и не е съгласна с внушенията, че тя може да е шпионин. "Медиазона" разговаря с Анастасия след това. По повод задържания в Египет фотограф тя разказва, че това бил бившият приятел на Лана Сатор, но двамата са се разделили през февруари, защото блогърката от самото начало е била против войната в Украйна, за разлика от него, който подкрепял действията на Кремъл.

Руската медия разказва, че на 22 декември 2011 г. Сатор публикува 96 снимки от територията на секретен обект в Химки - предприятието на "Енергомаш", едно от водещите за разработване на мощни ракетни двигатели с течно гориво за космически ракети-носители. За снимките фотографката и нейни приятели правят пет нощни разходки около отбранителното съоръжение, като според нея никой не я е срещал през цялото това време. Намерили пробойни в оградата, нямало и никакви знаци, забраняващи преминаването. Блогърката публикува снимките седмица след назначаването на Дмитрий Рогозин за вицепремиер. Той нарича нея и приятелите й "нагли мишки с фотоапарати" и заплашва, че ще "вземе мерки".

За другия руснак - Михаил Зорин, Анастасия казва, че не го познава, но е е чувала за него, той учи в Чехия. Отбелязва, че е странен фактът, че се е опитал да отблъсне охранителите на албанския завод - защото е ясно, че подобни действия впоследствие водят до сурови наказания. Единственото нещо, което според познатата на блогърката е необичайно в пътуването в Албания, е автомобилът "Шевролет", в който е задържана тя и украинският гражданин: "Обикновено Лана е доста скромна по отношение на пътуванията, но може би след като се премести в Грузия финансовото ѝ положение се подобри. Това е единственото нещо, което според мен е необичайно. Но може би такава кола е евтина за наемане или принадлежи на някого от тяхната група", смята Анастасия.

Министрът на отбраната на Албания Нико Пелеши също заяви, че всички институции в страна му работят за изясняване на случая и акцентира върху обстоятелството, че е имало бурна реакция срещу охранителите и затова "не можем да оценим този случай като обикновен инцидент". Той призова "да не се бърза със заключенията", докато тече разследването.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/ruskata-blogarka-arestuvana-vav-voenen-zavod-v-albaniya-e-bila-v-balgariya-prez-may-2020-g?fbclid=IwAR3NdlCirRhAiyyFRooKHWTGkyN2BThHW6Dx18Xs9gNkYoTp5fS__OR-VAw




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20209673
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930