Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2022 17:10 - Дъщерята на "мозъка на Путин" Дугин загина от бомба край Москва
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1518 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Дъщерята на близък съюзник на руския президент Владимир Путин загина в предполагаем атентат с кола бомба в събота вечерта.

29-годишната Даря Дугина, която е журналист и политолог, е починала на място след експлозия на управлявания от нея автомобил "Тойота Ленд крузър" на баща ѝ на път извън Москва, съобщи следственият комитет на Русия.

Смята се, че нейният баща, руският философ и виден общественик Александър Дугин, който е известен като "мозъка на Путин" и се счита за един от основните идеолози на концепцията за "руски свят" и неоевразийството, вероятно е бил планираната цел на атаката.

Дугин е виден ултранационалистически идеолог, за когото се смята, че е близък до руския президент.

Той и дъщеря му били на фестивал край Москва, където философът изнесъл лекция. Фестивалът "Традиция" се описва като семейно събитие за любителите на изкуството, което се провежда в имението "Захарово", където някога е отсядал руският поет Александър Пушкин.

 

Двамата трябвало да напуснат мястото в събота вечерта с една и съща кола, но Дугин в последния момент решил да пътува отделно.

Управляваната от Дугина кола се е взривила близо до село Болшие Вяземи и избухнала в пламъци.

Според рускит еправоохранителин органи експлозивът е бил сложен, докато автомобилът е бил на паркинг.

На фестивала е имало много гости, хората са паркирали колите си от двете страни на Звенигородската магистрала, където е имението "Захарово". Почти целият паркинг е бил пълен.

Джипът, в който Дугина е отпътувала от фестивала, също е бил там. При влизане на паркинга не е имало проверки, така че взривното устройство може да е било оставено по всяко време от всеки, като е и станало, според източник на ТАСС.

От органите на реда са казали, че на входа на имението е имало екип на КАТ, а движението е било регулирано от пътни полицаи.

Присъстващите са били проверявани непосредствено преди да влязат на събитието.

Криминалисти и специалисти по експлозиви продължиха с огледа на местопроизшествието и в неделя.

image

Веднага в руските медии бе задвижена версията за украинско участие в атентата, което бе отхвърлено от официален представител на Киев.

"Украйна, разбира се, няма нищо общо с това, защото ние не сме престъпна държава, каквато е Руската федерация, и още по-малко терористична държава", каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, на свой ред обяви в Telegram, че ако бъде открита някаква украинска връзка, това ще се равнява на "държавен тероризъм".

По случая е започнало наказателно производство за убийство, извършено по начин, опасен за живота на мнозина.

"Това е колата на баща ѝ, Даша кара друга кола, но днес тя караше неговата кола, а Александър Гелиевич пътуваше по друг начин. Той се върна и беше на мястото на трагедията. Доколкото разбрах, мишена е бил пряко Александър Гелиевич, а може би и двамата", заяви Андрей Краснов, ръководител на общественото движение "Руски хоризонт" и познат на загиналата.

Даря Дугина е родена през 1992 година. Завършва Философския факултет на Московския държавен университет "Ломоносов", а по-късно защитава докторска степен по философия, отбелязва ТАСС.

Баща ѝ Александър Дугин е известен като философ и консервативен публицист, един от изявените автори и застъпници на идеологията за "руския свят" и на неоевразийството. От години насам той призовава за по-агресивно присъствие на Москва на световната сцена, отбелязва руската редакция на Би Би Си.

Западните медии го наричат един от основните идеолози на съвременна Русия, чиито позиции са внимателно следени от Владимир Путин, много служители от службите за сигурност и от Кремъл.

Дугин категорично подкрепя войната в Украйна.

От 2014 г. той е включен в списъка със санкции на ЕС, а през 2015 г. САЩ и Канада също му наложиха санкции заради подозрения в съпричастност към анексирането на Крим, отбелязва още руската редакция на Би Би Си.

https://www.mediapool.bg/dashteryata-na-mozaka-na-putin-dugin-zagina-ot-bomba-krai-moskva-news339000.html

 



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133159
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031