Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 11:43 - ВМРО и ДПС се събраха на антиправителствен протест пред парламента
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1253 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.06.2022 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Симпатизанти и висши представители на официално враждуващите партии ВМРО и ДПС се оказаха на един и същ антиправителствен протест пред Народното събрание във вторник. В демонстрацията участваха и членове на националистическото движение "Хан Кубрат", сред които се забелязваха и хора с нацистки татуировки.
В крайна сметка представителите на ВМРО си тръгнаха, след като техниятсъпредседател и евродепутат Ангел Джамбазки заяви пред медиите, че не може да остане на едно място с ДПС.
Протестът с искане за оставка на правителството на Кирил Петков се проведе около паметника на Цар Освободител срещу централния вход на Народното събрание, където през това време течеше дебатът по вота на недоверие срещу кабинета.

image

Лидерът на ДПС и негови съпартийци се разходиха из антиправителствения протест пред парламента.
Демонстрациите започнаха малко преди 12.00 часа на площада срещу парламента. Там започнаха да се събират симпатизанти и членове на ВМРО и Национално движение "Хан Кубрат".
Малко след това на площада дойдоха и представителите на сдружението на общините "Толерантност", което обединява над 60 общини. Те също съобщиха, че искат оставката на правителството.

image
Протестиращи от Национално движение "Хан Кубрат".

Сред протестиращите бяха кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Белица – Радослав Ревански, който е бивш депутат от ДПС, предаде Българското национално радио (БНР). Пред БНР Азис каза, че за тях не е проблем това, че протестират заедно с представители на националистически и патриотични формации.
"Ние сме длъжни да се включим в този протест в името на България, в името на днешния и на утрешния, но дайте и за вчерашния ден", каза кметът на Кърджали. "Не подвеждайте хората. Тук въпросът е и за патриотизма, тук въпросът е и за отговорността към България."

image

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки (вляво) и Александър Сиди (крайният вдясно) първо бяха обградили входа на кооперацията на премиера на ул. "Шишман" във вторник сутринта, а после се отправиха и към парламента.
Съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки обаче каза, че неговата формация не иска да протестира заедно с никого и да бъде слагана под общ знаменател с ДПС. Активността на партията му във вторник започна още от сутринта, когато членове на организацията обградиха входа на кооперацията на ул. "Шишман", в която живее премиерът Петков.
"С ДПС не можем да имаме общи цели. ДПС защитава чужди интереси – руски, турски и всякакви други, но не и български".
Впоследствие представители на ДПС, водени от председателя на групата Мустафа Карадайъ, напуснаха сградата и отидоха да поздравят демонстрантите. На въпрос дали хората са организирани от партията, депутатът Йордан Цонев коментира, че "когато идват протестиращи от страната, сигурно имат нужда и от организация".

image Поглед към антиправителствения протест около обяд във вторник.

Вотът на недоверие срещу правителството беше внесен миналата седмица от ГЕРБ. Още тогава от ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" казаха, че ще го подкрепят.
Впоследствие четирите партии гласуваха за отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната"), а същия ден хиляди хора се събраха на спонтанен протест в негова подкрепа.
Демонстрации в подкрепа на правителството са планирани и за вторник, и сряда вечерта. Във вторник има и контрапротест на "Възраждане", който ще измести проправителствената демонстрация. Привържениците на кабинета ще се съберат зад парламента във вторник, а в сряда местата на двете прояви ще се разменят.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31908229.html?fbclid=IwAR1u4FT9tda5IIWXcgGmlUJAvBtO8DTDeydGZIoN7ye0lt7W0NbICMWN4Lo





 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20119472
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031