Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2021 17:33 - РОДИТЕЛИ СПИРАТ ДЕЦАТА СИ ОТ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ БЕЗУМНИТЕ „МЕРКИ“
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1592 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Родители спират децата си от онлайн обучение в знак на протест срещу продължаващото дистанционно обучение на учениците от 5-ти до 12-ти клас.
В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването проф. Костадин Ангелов те настояват до 17 март да преразгледат позицията си и да осигурят на децата полагащото им се по закон достъп до качествено образование.Учениците от гимназиалния етап учат дистанционно от 29 октомври, а за около три седмици през декември всички училища превключиха към онлайн занятия. От 4 януари първи в класните стаи се върнаха най-малките – до 4-ти клас, а месец по-късно – от 4 февруари, за по две седмици се връщат в училище и учениците от горните класове по график. Така на практика учениците от 9-ти клас учиха дистанционно от 29 октомври миналата година до 4 март 2021 г.За това време всички бизнеси отвориха врати – хотели, молове, ресторанти, а от 1 април ще заработят и нощните заведения. Така бъдещето поколение се превръща в изкупителна жертва на Covid пандемията, посочват родителите.„Колкото и важен да е икономическият сектор, образованието остава крайъгълен камък за развитието на всяко едно общество и считаме за безкрайно нередно то да остане единственият губещ в тази ситуация“, пишат родителите.Те припомнят, че в редица европейски държави училищата продължават да работят присъствено въпреки строгите мерки в други сфери на обществения живот. Франция например нито за ден не затвори учебните си заведения въпреки протестите на преподаватели.
Как върви онлайн обучението
Българските деца се обучават в електронна среда от разстояние вече няколко месеца с кратко прекъсване от две седмици, в които учат присъствено.На много места тези две седмици бяха използвани за контролни работи и тестове и за осигуряване на брой оценки, които да покриват нормативните изисквания по отделните предмети, а не за преподаване и наваксване на пропуски, посочват родителите.
Те твърдят, че децата са демотивирани от месеците, прекарани пред екраните. Липсата на жив контакт със съучениците и учителите води до апатия, загуба на мотивация, инертност и силно понижена концентрацията, а при някои деца – и до депресия, пишат родителите.
При онлайн обучението децата просто се регистрират, за да не получат отсъствие, а след това си гледат филми, играят електронни игри или просто си чатят по време на часа, показват наблюденията на родителите. Те се оплакват, че не могат да накарат децата си, особено в гимназиален етап, да слушат какво им преподава учителят.
Ефектът – изнервени деца и родителиЕфектът е цял ден в безмислено висене пред монитора, което, освен спорното качество на образованието, води и до здравословни проблеми – разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства, депресия, посочват родителите.Те пишат още, че е достигнат момент, в който негативите, които понасят българските деца чрез дългото дистанционно обучение, надхвърлят ползите, които това носи за останалата част от обществото.
„При липса на политическа воля за предприемане на стъпки, които да върнат децата дългосрочно в училище, ние, родителите, имаме готовност да преминем към протестни действия чрез бойкотиране на обучението в електронна среда от разстояние“, пишат недоволните родители. Някои от тях са подали заявления до директорите на училищата, че децата им повече няма да учат онлайн.

 Източник: mediapool




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20302750
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930