Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2020 20:37 - Оковаване с вериги и бой с пръчки в български психиатрии и социални домове
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съветът на Европа констатира случаи на физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора с умствена изостаналост в социални домове в България.

Тревожните данни са изнесени в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към организацията. Заключенията са направени след посещения на експерти през август в шест домове и болници у нас.

"Не вярвахме на очите си, това са срамни, средновековни практики, които би трябвало да са изчезнали от Европа не преди десетилетия, а преди векове", това каза през БНТ председателят на Комитета за предотвратяване на изтезанията Микола Гнатовский, който ръководи мисията у нас.

През 2017 г. експерти на Съвета на Европа са били в България и са установили "много притеснителни неща". Мисията им през август тази година цели да види дали има подобрение на ситуацията. Според Гнатовский промяна няма.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: За жалост и в трите болници установихме физическо малтретиране на пациентите от екипа - шамари, юмруци, блъскане, ритници. В "Иван Рилски" и в Бяла има средства за механично задържане, които се използват по принцип в психиатрията, но там - по неправилен начин, понякога с катинари, които могат да наранят пациентите. В Царев Брод

видяхме средновековни практики с метални вериги с катинари за връзване на пациентите

Много пациенти ни разказаха за това. Намерихме веригите в кабинетите на персонала. Оковаването понякога е продължавало дни наред.

Ситуацията не е по-различна и в институциите за хора с умствена изостаналост.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: И тук

във всички домове се натъкнахме на малтретиране, лоши материални условия

Видяхме и незаконно ограничаване на хората в такива домове. В България завързването на тези хора е незаконно, но въпреки това се практикува, също с вериги.

Пратениците са се натъкнали и пръчки, с които се бият пациентите или обитателите на домовете. Експертите са имали разговори с две министерства - на здравеопазването и на труда и социалните грижи.

Микола Гнатовский - председател на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа: Българските власти също бяха шокирани от тези срамни практики. Министерството на здравеопазването бяха шокирани да чуят това, казаха, че не знаят за тях. На място обаче, когато дискутирахме това например в Царев брод с директора на болницата,

тя не отрече нищо, просто каза "Добре, ще спра да използвам тези методи"

Това е изключително шокиращо, защото болницата всъщност има модерни средства, колани, но те не ги използват. Те предпочитат веригите.

Според Гнатовский, българските власти омаловажават проблемите и отлагат решаването. Ако няма подобрение на ситуацията, Комитетът ще излезе с така нареченото публично изявление, което е предупреждение към всички институции в Съвета на Европа и Европейския съюз да се намесят и да започнат процедури към страната.

  https://bntnews.bg/news/okovavane-s-verigi-i-boi-s-prachki-v-balgarski-psihiatrii-i-socialni-domove-1085595news.html?fbclid=IwAR2WoLQbom-ilGxOZPkGG6SHq6FvUy79WgdcDC1TXKrsZHKYrkFLrkk-1EE



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20187510
Постинги: 18665
Коментари: 10027
Гласове: 71316
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930