Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2019 17:37 - До главния прокурор Сотир Цацаров е изпратен сигнал за корупция в Държавно предприятие "Национална компания Железопътна инфраструктура" (НКЖИ)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 665 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.06.2019 17:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Адресант на писмото е Явор Димов Бинев, който изпрати копие от сигнала си до Цацаров на редакционната поща на news.bg.
Според автора на сигнала в условията на конфликт на интереси сегашни и бивши членове от ръководството на държавното предприятие са направели закононарушения в процедури по Закона за обществени поръчки (ЗОП), провеждани НКЖИ.
Нарушенията можели да доведат до спиране отпускането на средства по европейски програми в родния транспортен сектор.
В сигнала става дума за Христо Алексиев, председател на Управителния съвет на ДП НКЖИ. Бинев пише и че Алексиев е заместник-генерален директор на държавното предприятие, който отговаря за европейските проекти, каквито данни обаче няма на сайта на дружеството.
Друг човек, замесен в схемите според Бинев, е Димитър Гайдаров - бивш генерален директор на ДП НКЖИ, който също така бил кум и кръстник на децата на Алексиев.
Тук авторът обръща внимание на това, че Алексиев е бил министър на транспорта в служебното правителство на Герджиков. Тогава той назначил за генерален директор на НКЖИ Красимир Папукчийски, който и досега е възложител по всички обществени поръчки, включително и тези с участие на фирма на Димитър Гайдаров. От тук идвало и съмнението, че поръчките може да са нагласени в полза на определени фирми.
Жп подлезът в Стамболийски не е опасен, успокоява НКЖИ
До 10 дни трябва да бъде ремонтиран
"Конкретен пример за проверка е случаят, при който Димитър Гайдаров, с фирмата си "Гигастрой" ООД, в консорциум, участва за обособена позиция в процедура по за определяне на изпълнител на обществена поръчка с "Модернизация на Елин Пелин - Костенец". Гайдаров спечелил поръчката с Решение № 7/04.02.2019 г. на сегашния генерален директор на ДП НКЖИ Папукчийски", пише в сигнала.
Спечелилата оферта "Гигастрой" ООД е на стойности 126 000 000 лева. Класираната на второ място оферта е на фирмата "Тракция", която е предложила 105 594 000 лева, или с 6 000 000 лева по-малко.
"Тук възниква съмнение как при подготовката на документите за участие в тази поръчка са определени такива условия, на които да отговори консорциумът с фирмата на бившия генерален директор Димитър Гайдаров, и как точно се е получило това класиране на първо място при посочена по-висока цена в сравнение с оферта на друг кандидат, и с максималната прогнозна стойност за позицията", пита Бинев.
За това бил уведомен и сегашният министър на транспорта.
Авторът на сигнала е категоричен, че ще сезира и ОЛАФ.
НКЖИ с договор за над 8 млн. лв за строителен надзор на жп участък Костенец-Септември.
Модернизацията е с 85% съфинансиране от Механизма за свързване на Европа
Според него има вероятност за такива практики да ни спрат финансирането от ЕС и страната ни да бъде лишена от нова и подменена жп инфраструктура и от други резултати, които биха повишили значително обществената безопасност и сигурността в транспортния сектор, както и стандарта на гражданите и служителите от сектора.
Бинев сигнализира Цацаров и за други обществени поръчки с участието на фирма "Гигастрой", която според автора е избрана за изпълнител при наличие на конфликт на интереси за проект "Модернизация на железопътен участък Септември-Пловдив - част от Трансевропейската железопътна мрежа " - Пътен надлез "Триводици", находящ се на км. 132+592.42 в междугарието Огняново - Стамболийски. Проектът бил през 2018 година, а офертата на "Гигастрой" била 3 283 000 лева.Третият случай - Димитър Гайдаров, с фирмата си Гигастрой ООД, в консорциум, участва за обособена позиция с предмет "Модернизация на Елин Пелин - Костенец", и я печели с Решение № 7/04.02.2019 г. на сегашния генерален директор на ДП НКЖИ.
Около третия казус Бинев пита: "Няма ли конфликт на интереси по закона за обществените поръчки поради факта, че председателят на комисията на възложителя ДП НКЖИ, назначена от генералния директор Папукчийски за разглеждане и предлагане класирането на офертите, е госпожа Емилия Панайотова Никова, която преди е заемала управителните функции на ДЗЗД "КОНСОРЦИУМ АТГ-2008", БУЛСТАТ: 175465014, при положение, че в това дружество съдружник е фирмата на Димитър Гайдаров "Гигастрой" ООД ?"
Министерство на транспорта не раздава имоти на НКЖИ, а МС.Законопроект не съдържа текстове за директно прехвърляне на терени, както счита НПО.Сигналите на Бинев не свършват дотук. Според него шефовете в НКЖИ също така били намесени в скандала с апартаментите на властта.
"Примери за това са сделки на сегашния генерален директор Красимир Папукчийски и на бившия финансов директор на предприятието г-жа Джоанна Димитрова. Красимир Папукчийски е закупил на 02/12/2014 година от Областна управа - София, апартамент № 3 от 65 кв. м., на адрес: София, район Сердика, м. Фондови жилища, бл. 11, вх. А, ет. 1, срещу "скромната" цена 42976 лева. Джоанна Димитрова на 11/08/2014 година е станала собственик по договор също с Областна управа - София на жилище от 80 кв. м., и по-конкретно апартамент №2 10 в София ул. Княгиня Мария Луиза 116, вх. Б, ет. 5, на също непазарна цена", пише в сигнала.
Според автора това е порочно, а може би и противозаконна практика.
Бинев иска от Цацаров да разследва тези сигнали и да изиска цялата налична информация по случаите.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20224070
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930