Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2019 17:15 - В Пакистан нападат и убиват медици, поставящи ваксини срещу детски паралич
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 311 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Въоръжени лица застреляха жена поставящи ваксини срещу полиомиелит(детски паралич) в поредния изблик на насилие срещу усилията да се освободи света от осакатяващото детско заболяване, съобщава "Ройтерс".

Медисцински лица са нападани в някои части на света, включително Пакистан, където духовници и бойци твърдят, че ваксината срещу полиомиелит е чужд заговор за стерилизиране на мюсюлмани, а служителите са западни шпиони.

В понеделник някои джамии в Пешавар подават фалшиви съобщения, че ваксината разболява деца и предизвикват паника сред родителите, които отвеждат хиляди деца в болници и клиники.

В последната атака срещу медицински служители, двама въоръжени на мотоциклет атакуваха екип в квартал Чаман, на югозападната граница с Афганистан. "Един от медицинските служители, Рашида Биби, която е на около 20 години, е починал, а друг от колегите й е критично ранен", коментира правителственият представител Самюла Ага.

Двама полицаи, охраняващи екипи поставящи ваксини срещу полиомиелит са убити в отделни инциденти на северозапад тази седмица, докато друг медицински служител е убит с нож в източния град Лахор.

Според Световната здравна организация (СЗО) полиомиелитът е бил напълно унищожен в целия свят след продължителна кампания за ваксиниране, като през 2017 г. са докладвани само 22 случая срещу повече от 350 000 през 1988 година.

Пакистан е една от трите страни, заедно с Афганистан и Нигерия, която страда от ендемичен полиомиелит, вирус, който може да причини парализа или смърт. В Пакистан са съобщени четири случая тази година.

Няма лечение на болестта, но тя може да бъде предотвратена, ако децата получат необходимият брой ваксинации, коментира СЗО. Полиомиелитът остава глобална заплаха, тъй като дори и едно дете да е заразено, вирусът може да се разпространи в страниосвободени от заплахата-полиомиелит, но с неимунизирани популации.

Правителството в Пакистан организира обществени образователни кампаниии набира мюсюлмански религиозни лидери, за да увери хората, че ваксината предпазва децата, но подозренията срещу имунизацията продължават.

Усилията за изграждане на доверие претърпяха неуспех през 2011 г., когато пакистански лекар е обвинен, че помага на ЦРУ и използвал фалшива кампания за ваксинация за събиране на ДНК проби в преследването на лидера на "Ал Кайда", Осама бин Ладен. Бин Ладен бе убит от американски специални части в пакистанския град Аботабад, а властите задържаха лекаря.

https://news.bg/world/v-pakistan-napadat-i-ubivat-meditsi-postavyashti-vaksini-sreshtu-detski-paralich.html?fbclid=IwAR3ZYbaUbKfU-50lz171CHlj9WUywuDDx_lTXOWB2ENObGyCzHyqrLVuycM




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20135404
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031