Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2017 14:34 - Олимпийската забрана за Русия ще укрепи преизбирането на Путин
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Социологическите проучвания показват, че Владимир Путин вече може да бъде сигурен в спечелването на четвърти мандат като президент на Русия. Но забраната за участие в зимните олимпийски игри вероятно ще доведе до още по-силна подкрепа, като обедини гласоподавателите около неговото послание: "Целият свят е срещу нас."

Путин обяви в сряда, че ще участва в президентските избори през март. Ако отново спечели, той ще удължи господството си върху политическия пейзаж в Русия на повече от две десетилетия. Путин заема поста от 2000 г., с прекъсване от 2008 до 2012 г., а евентуалният му следващ мандат ще е до 2024 г.

В ситуация, в която отношенията между Кремъл и Запада са в най-ниската си точка от години, решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да спре Русия от участие в Пьончан беше отчетено в Москва като унижение и политически натиск.

 Путин, използвайки своя познат рефрен, че Русия е изправена пред поредната вероломна западна кампания, заяви, че "няма никакво съмнение", че решението на МОК е "абсолютно преднамерено и политически мотивирано".

"Русия ще продължи да върви напред и никой никога няма да може да спре това движение напред", каза президентът.

Решението на МОК беше видяно от мнозина в Русия и като лична обида срещу Путин, който между 2008 и 2012 г. изкара четири години като премиер, тъй като конституцията му забраняваше трети пореден мандат като президент.

Путин често е извличал политически ползи от кризисни ситуации и е превръщал международните неуспехи в местни триумфи, като обвинява Запада в атака срещу Русия и използва това, за да вдъхнови руснаците да се обединят.

"Външният натиск върху Русия - политически мотивирани и дирижиран от САЩ - води до по-голямо национално сближаване. Различните санкции се превръщат в инструмент за изграждане на нация", заяви в сряда директорът на Московския център "Карнеги" Дмитрий Тренин.

Популярността на Путин, подкрепена от държавната телевизия, вече е доста висока. Социологическите проучвания редовно показват, че обществената подкрепа за него е около 80%.

Определянето на олимпийската забрана като част от заговора на Запада срещу Русия - нещо, което Путин направи и през 2016 г., когато руските лекоатлети бяха спрени от участие в игрите в Рио де Жанейро - може да му помогне да мобилизира още повече електората.

Общественият гняв срещу решението на МОК вероятно ще помогне на Путин да преодолее признаците на апатия у гласоподавателите и да осигури висока избирателна активност, която в строго контролираните граници на руската политическа система се смята за легитимация.

Вече имаше ранни знаци, че гневът от олимпийската забрана е възбудил патриотичната жар. "Русия е суперсила. Без Русия олимпийските игри ще бъдат невалидни", обяви пред "Ройтерс" Александър Кудрашов, член на Руското военно историческо движение.

Заместник-председателят на руския парламент Игор Лебедев каза, че решението на МОК е "изключително обидно и унизително за такава велика спортна сила като Русия". "Днес сме изправени пред един от най-важните въпроси - да участваме или да не участваме в Пьончан без флаг и химн. Мисля, че трябва напълно да игнорираме олимпийските игри", допълни той.

"Ние сме велика спортна страна и без нас олимпийските игри няма да бъдат това, което са. Напоследък ние постоянно търпим унижения и оскърбления. Може би е дошло време да спрем да показваме слабост и да вземем едно смело решение да пропуснем олимпиадата", каза още Лебедев.

"Сигурен съм, че ако пропуснем игрите, правителството ще намери начин да компенсира моралните щети за нашите спортисти. Време е да покажем сила, както умеем да правим във военно отношение. Стига сме подлагали дясната буза, когато ни бият по лявата", завърши депутатът.

Обвиняването на Запада е подход, който Кремъл често е използвал преди, когато е изправен пред международни обвинения в извършване на нарушения - анексирането на Крим, свалянето на малайзийски пътнически самолет над Украйна през юли 2014 г, обвиненията за намеса в Източна Украйна, където проруски сепаратисти се бунтуват срещу киевското владение след присъединяването на Крим.

Тази тактиката ангажира патриотизма на руснаците и прави Путин почти непрoбиваем, когато става дума за скандал. 65-годишният бивш агент на КГБ се смята от мнозина избиратели за цар, баща на нацията, който е спасил страната си от ръба на колапса.


Когато в началото на годината изглеждаше, че има прозорец за поправяне на връзките със Запада след избирането за президент на САЩ на Доналд Тръмп, който заяви, че иска по-добри отношения, сценарият "Русия срещу света" беше заглушен

Но когато стана ясно, че твърденията на САЩ за руска намеса в избора на Тръмп изключват каквото и да било сближаване, Путин вкара сценария в действие с двойна сила. През октомври той изстреля острата критика към американската политика, обявявайки най-голямото предателство в отношенията между САЩ и Русия.

Източници, близки до руското правителство, заявиха, че наказанието от МОК заедно с продължаващите санкции от Запада заради Украйна и перспективите за нови такива ще помогне на властта да обедини гласоподавателите около знамето на националното единство, което Путин въплъщава.

"Ние не можем да бъде сразени. Нито от световна война, нито от разпадането на Съветския съюз, нито от санкции. Ще ги приемем и ще оцелеем", написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова във "Фейсбук".

Дневник




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20125288
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031