Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2017 13:31 - Къде са парите за Хитрино?
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 402 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Премиерът Бойко Борисов стана почетен жител на Хитрино, но засега това не помага за по-бързото възстановяване на селото.

На 10 август се навършват точно осем месеца от трагичния инцидент в село Хитрино, при който влакова композиция с цистерни пропан-бутан се взриви и отне живота на седем човека, 29 бяха ранени, а редица постройки изцяло или частично разрушени. Като много други такива случаи и този развълнува страната, но също така бързо бе забравен. Днес вече почти никой не се интересува от разрушеното село. Рядко се споменава и как върви неговото възстановяване. Което пък неминуемо създава възможности за непрозрачно харчене на събраните средства в помощ на Хитрино .

По принцип годишният бюджет на общината е около 7 млн. лв., но за подпомагането й след експлозията на влаковите цистерни се натрупаха над 32 милиона. Около 2 млн. лв. бяха събрани в кампанията на Българския Червен кръст, премиерът Бойко Борисов извади още 10 млн. лв., а други 20 млн. бяха специално пренасочени от Програмата за развитие на селските райони. Така че кметът Нуридин Исмаил изведнъж се видя в пари. И може би поради това тръгна по наклонената плоскост на спорните поръчки. Още на шестия ден след инцидента Исмаил откри процедура за демонтаж на старата ПВЦ дограма и изработка, доставка и монтаж на нова за увредените от катастрофата сгради – зданията на общинската администрация, народното читалище „Пробуда“ и Младежкия дом. Само че поръчката за избор на изпълнител се оказа пряко договаряне без конкурс с карнобатската фирма „К.М.С.България“ ООД, която, според писанията в интернет, се занимава с… козметични продукти. Защо кметът е решил да се довери точно на това дружество и да му плати 150 хил. лв. без ДДС не се разбра. Но след като в. „БАНЕКРЪ“ съобщи за намеренията му, схемата изведнъж коренно се промени и на мястото на старата процедура беше публикувана нова. Тя пак бе по реда на прякото договаряне, само че с различен избраник – шуменската „България Пласт Трейд“, специализирана в изработка и монтаж именно на PVC и алуминиева дограма, а и базата й се намира само на няколко километра от Хитрино. Всъщност дограмите отдавна са сменени, но в профила на купувача на община Хитрино тази поръчка все още стои на етап „затворена“. С други думи, няма формални доказателства въобще да е възлагана или най-малкото някой е пропуснал да отбележи този факт.

Същото е положението и с другата спешна процедура от дните след взрива, при която шуменското ООД „Уиткол“ бе поканено да извърши срещу 55 хил. лв. без ДДС демонтаж на 30 стари климатични системи в пострадалите общински сгради и на тяхно място да инсталира нови. Фирмата, чийто собственик и управител е Бехрин Сейфулов, се занимава основно с вентилационни, климатични и отоплителни инсталации, така че преценката на кмета Исмаил да се обърне към нея изглеждаше логична. Въпросът е, че поръчката трябваше да е изпълнена до 10 януари, но и до днес няма данни договор с „Уиткол“ да е бил подписан.

Общо взето, всичко около харчовете в Хитрино е някаква мъгла. И никак няма да е пресилено, ако кажем, че точно това, а не слабите изборни резултати бяха в основата на решението на ДПС да изключи Нуридин Исмаил от редиците си. Неслучайно в края на юни, дни след този развод, безпартийният вече кмет (б.а. – който от известно време се радва на симпатиите на премиера Бойко Борисов) направи публичен отчет за усвояването на даренията и помощите. Според изнесените данни от постъпилите близо 12 000 000 лв. по всички сметки, разкрити за възстановяването на населеното място, дотогава са изразходвани 2 123 000 лева. От сметката на БЧК били изхарчени 775 000 лв. – за храна и за закупуването на електроуреди и обзавеждане. От парите на дарителите – 218 000 лв., само че в случая 100 хил. лв. са обезщетенията, които фирмата превозвач изплати на пострадалите. А що се отнася до 10-те милиона, отпуснати от държавния бюджет и Социалния фонд, от тях били усвоени едва една десета.

Всичко хубаво, но проблемът е, че строителството и ремонтите на къщите вървят бавно. По последни данни от средата на юли основите на шест от новостроящите се къщи са отлети, а по други пет тепърва започнат строително-монтажните дейности. От запазените здания 17 са с подменени покриви, а други 15 са напълно готови за живеене. Според заместник-кмета на Хитрино Ахмед Ахмед в началото на август ще започне изграждането и на обещаните от Камарата на строителите пет къщи. Този месец започват и основните ремонти на по-слабо засегнатите 77 къщи, докато на други 97 предстои текущ ремонт. Само за сведение ще припомним, че в началото на годината се говореше за девет напълно унищожени къщи, 11 за събаряне и още 67 за частичен ремонт. Или общо 87 постройки. Сега, поради хаотичната информация, е трудно да се пресметне колко точно домове се строят и ремонтират, но само тези за основен или частичен ремонт са 174. Една от причините за голямото набъбване на нуждаещите се е разширеният незнайно защо диаметър на засегнатата от взрива зона от 400 на 700 метра.

Като цяло разходите дотук са скромни в сравнение с 20-те милиона лева от Програмата за развитие на селските райони. Тяхното харчене вече започна, след като шуменската компания „Инвестиционно проектиране“ бе наета срещу 1 млн. лв. за изработване и окомплектоване на технически инвестиционни проекти за кандидатстване по подмярката 7.2 на селската програма „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Фирмата на Диян Златев бе поканена на пряко договаряне, заедно със софийската „Профпроект България“ на Симона Дачева, с обяснението, че няма време за стандартна надпревара. Отделно 324 хил. лв. са дадени на „Европрограмконсулт“ ЕООД за консултантски услуги.

Иначе кметът на Хитрино е набелязал общо 12 обекта, които да реализира със средства от ЕС. Става дума за реконструкция и рехабилитация на 12 км уличната мрежа в самото село и ремонт на няколко третокласни пътища до съседните населени места, за изграждане и обновление на уличното осветление, за възстановяване, оборудване, обзавеждане и внедряване на мерки за енергийна ефективност на младежкия културен център, за основен ремонт на сградите на Младежкия дом, здравната служба и общинската служба по земеделие и гори, както и за обновяване на сградата на общинската администрация. В списъка са още автобазата, физкултурният салон към СОУ „Д-р Петър Берон“ и прилежащите пространства към ЦДГ „1-ви юни“. Предвидени са и реконструкция, рехабилитация и благоустрояване на парка, на централния площад и на зоните за отдих в селото.

Създаването на специалната финансова линия и наемането на външните експерти обаче се оказват недостатъчни за реализирането на тези проекти. Някои от тях излизат извън строителните граници на Хитрино, което е недопустимо според условията за финансиране. И сега се налага правителството да одобри промени в Наредба №12 за прилагане на споменатата подмярка 7.2, за да могат да се отпуснат исканите средства. Любопитно е как заместник-министър на земеделието и храните Лозана Василева мотивира тази предстояща нормативна промяна. „Мащабите на разрушението бяха огромни, бяха нанесени редица материални щети в селото, бяха разрушени общински сгради, участъци от общинската пътна инфраструктура, водопровод. При обявяването на приема на заявления за подпомагане не бяха идентифицирани точните щети. След изтичането на периода на прием и при подаването на проектите се установи, че има нанесени щети и извън строителните граници на Хитрино“, казва тя. Така излиза, че в началото е било едно, а изведнъж се оказало друго и гърмежът на цистерните разбил дори пътищата към околните селища.

Източник: banker.bg







Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20215744
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930