Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2017 07:12 - Васил Иванов: Заплашиха 6 медии да не ме назначат на работа
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 506 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.06.2017 07:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лидери на държавата са заплашили 6 медии да не ме назначат на работа. Това каза пред Фрог нюз разследващият журналист Васил Иванов. Ето какво още сподели той:

 

 

   

 

– Васил, във вторник получи наградата за цялостен принос в журналистиката от пиар агенциите. Това ли е най-голямото ти отличие?



– Най-голямата награда съм получил в Германия. Връчена ми е от водещите германски политици. Бяха ме избрали чрез мониторинг, не съм кандидатствал. Ще отбележа, че преди мен, с тази награда са удостоявани журналистите Анна Политковская и загребския журналист Иво Пуканич, и двамата убити.

 

– По време на награждаването каза, че си се записал  в бюрото по труда. От кога се водиш официално безработен?

– От понеделник. Парадокс е, че точно сега ме награждават за цялостно творчество и вероятно, както при комунизма, трябва да отида на заслужен отдих. Когато казах истината, че се налага цензура в Нова тв, от 6 места ме поканиха за работа. Говоря за телевизии. По отношение на едно предаване, плановете ни бяха напреднали. Така минаха 2-3 седмици. Преди 10 дни, в рамките на 30 часа, от всички места ми казаха, че се отказват от предложенията си към мен.

 

 

– Имаш ли някакво обяснение?

 

– Двама от тези шестима са ми по-близки. Те  признаха, че от най-високо ниво са ги предупредили, че ще им съсипят бизнеса, ако ме вземат.  Препоръчали им за тяхно добро да не се занимават изобщо с мен.

 

 

– Какво значи най-високо ниво?

 

– Най-високото ниво в държавата са лидерите на държавата.

 

 

– Сега какво ти предстои?

 

– Ще ходя всеки месец да се подписвам и ще чакам бюрото по труда да ми намери работа като разследващ журналист.

 

 

– Как реагираха служителите  в бюрото?

 

– Там се наредих на опашка с хора от малцинствата. Познаха ме и всички се смутиха. На някои им беше дори смешно. Коментираха, поклащайки глава: Това ни е държавата. Казаха ми:  За хора като вас в нормалните държави се бият да ги вземат.

 

 

– Вярно ли е, че си получил предложение от чужбина?

 

– Да, обадиха ми се от една от най-големите немски телевизии с молба да правя разследващи филми на парче за злоупотребите с европари в България.

 

-Кога всъщност реши да напуснеш Нова тв?

-Преди Великден се замислих, че в тази телевизия мога да не правя нищо, защото ми спряха 12 разследвания. Можех спокойно да си взимам пари, да си седя вкъщи и да си кося тревата в градинката. Но знам, че работата ми е друга и имам достатъчно възможности да правя разследвания. Мразя корумпираните типове. Спрените ми материали са за тях. Кмет на столичен район, който беше разобличен за обществена поръчка, завърши във филма ми с думите: Сега след този репортаж, като го пуснете, Борисов ще ме изгони.

 

 

– И какво стана с този материал?

– Просто не се пуска. Попитах кога ще види бял свят, но ми беше казано: Този материал е дълбоко във фризера. Дарина Сарелска ме обвини, че съм носил папки от ДАНС. Това не е вярно. Приканвам я от 1,5 месеца да се явим на детектор на лъжата. И сега от вашата медия я приканвам. Знам, че думите ми ще стигнат до нея, защото в Нова тв правят мониторинг на пресата.
– Известни хора потърсиха ли те, след като напусна телевизията?



– Обадиха ми се двама конституционни съдии, които ми казаха: Евала за мъжеството! Звъняха ми хора на високи позиции в държавата, както и над 200 колеги от Нова тв. Получих подкрепа от всички. Колеги от други медии ми признаха,че и при тях има цензура, но не искат да напуснат заради заемите си. И аз имам заем, който трябва да плащам.

 

 

– Не си първият журналист, който в рамките на една година напуска телевизията. Каква е причината оттам да си тръгнат и други твои колеги?



– Диана Найденова напусна месец преди мен заради скандал със същата Сарелска. Казаха й да не прави политически интервюта. Найденова трябвало да качи само събеседника в колата, да се повозят и да имитират, че се пука гумата. Така щяло да се види, дали събеседникът може да я смени. Диана прави остри интервюта и вероятно това не се понрави. Тя стана и си замина. Попитах я защо открито не говори за всичко това, но тя ми  призна: Не ми се занимава с тази мръсотия. Махна се и  карикатуристът. Защо бяха отстранени Люба Кулезич и Сашо Диков?!

 

– Защо?

– Те критикуват властта. Явно заради това. На мен не ми пречи да критикувам корумпирани кметове. Те за мен не са политици. ГЕРБ спечелиха над 80 на сто от общините и всички сигнали бяха за кметове на ГЕРБ. Дарина Сарелска, която ме цензурираше, беше казала, че не отговарям на високите стандарти на телевизията. Очевидно стандартите в Нова са по-високи, отколкото в една от най-големите германски телевизии. Дарина Сарелска просто лъже.

 

– Чухте ли се с Бойко Борисов около напускането ти?

– Да, няколко пъти. Обясних му ситуацията и той каза, че не знае нищо. Случи се нещо много странно. Наскоро едновременно дойдоха вкъщи да ме проверяват дали не крада ток и вода. Такова нещо до този момент не ми се беше случвало.  Един от проверяващите ми разказа, че преди ден някой, докато оглеждал дома ми, се усъмнил, че може да правя нередни неща и подал сигнали.  Забележете-оглеждал дома ми.

 

– Сега няма ли да потърсиш Борисов за работа?

– Не, няма да му се обадя. Иначе ще изглежда, че в тази държава, за да се случи нещо, трябва да се обадиш на премиера. Знам, че има хора, които звънят на разни министри и се уреждат.

 

– Ще си чупиш главата сам?

– Да, но не съм нито идиот, нито глупак. Станал съм журналист, за да показвам далавераджиите, заради които майка ми взима 200 лв. пенсия. А е лекар.

 

Катя Илиева ,
FROG NEWS




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20121329
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031