Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2017 15:32 - Шокиращо! Бъдещите петокласници трябва да четат задължително през ваканцията... турски народни приказки
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.06.2017 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В една от тях главният герой призовава: „Нека се готвят моите воини безбройни! Нека наточат ятаганите си! Нека потопят стрелите си в смъртоносна отрова!"
Списък на книги за прочит в 5 клас, публикуван в социалната мрежа, взриви интернет пространството.

В изброените заглавия, които децата трябва да прочетат през ваканцията, сред българските народни приказки и старогръцките митове и легенди под № 3 са записани... "Турски народни приказки".


image

Хората масово задават резонния въпрос дали в Турция е предвидено да се изучават "Български народни приказки". А и все пак сме членове на Европейския съюз - защо например да не се четат образци от европейското приказно наследство: френско, полско, чешко, немско, скандинавско и т.н.

Оказва се, че ​препоръчителният списък с книги за четене след 4 клас с турските приказки е пуснат в обращение от издателство "Просвета". Намираме го и в много сайтове на основни училища. Което ни навежда на мисълта, че той е спуснат от най-високо място, т.е. от образователното министерство. 

Във фейсбук групата "Приятелчета" пък циркулира друг подобен списък, в който също присъстват турските народни приказки, но там са на 7-мо място е и конкретизирано, че иде реч за заглавието: "Главатарят, който искал да плени месечината".

В приказката, апропо кръвожадни войници грабят и палят къщите и дюкяните в един град, а главатарят им ги призовава: "Нека се готвят моите воини безбройни! Нека наточат ятаганите си! Нека потопят стрелите си в смъртоносна отрова! Нека покрият щитовете си с още един слой желязо! Нека си сложат железните капи, нека си облекат ризниците и се строят на големия мегдан!".

В един момент главатарят се втурнал в сарая и се изправя пред една красива мома "с кървава сабя в ръка", заявявайки й: "Ти си моя!".

Дали е било или не е било – "ходжата знае, той да ни каже!" – ще речем и ние така, както започва въпросната приказка.

Нека кажем, че споменатият списък откриваме също в сайтовете на училища, където се подвизава още от 2014 г., а сега очевидно само е преподреден и турските приказки от седма позиция са скочили напред в челната тройка!

За съжаление, досега никой родител не е обърнал внимание на това, че българските деца са карани насила да се запознават с турския приказен фолклор. Имаше преди време възмущение, че пак в 5 клас се учи курбан байрам, под благовидния претекс, че децата трябва да познават балканския фолклор. 

Няма лошо, стига да не се натрапва само, единствено или приоритетно празничния календар и словесното наследство на югоизточните ни съседи!

http://www.desant.net/show-news/40028



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20286737
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930