Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2017 13:26 - Илън Мъск строи космодрум на мястото на АЕЦ „Белене“
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Изпълнителният директор на Space X е бил на тайно посещение в България

Компанията на Илън Мъск Space X ще купи площадката на АЕЦ Белене, за да изгради космодрум, пише Wall Street Journal.

Пред авторитетното изданието изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск е съобщил, че има намерение да инвестира в спрения проект за ядрена централа. „Разговарях със служебния премиер Герджиков, смятаме да инвестираме 10 млрд. долара до края на годината и да изкупим площадката“, заяви Мъск.

Предприемачът е бил в България малко преди изборите, посещението му е било в пълна тайна поради желанието на екипа на Мъск за конфиденциалност. Новината беше обявена само ден, след като компанията за космически пътувания успя да направи историческо космическо постижение като използва рециклирана ракета Falcon 9, за да изстреля спътник.

SpaceX има договор за 2.6 млрд. долара с американската космическа агенция NASA за полети на астронавти до и от Международната космическа станция, използвайки своите капсули Dragon и ракетите Falcon 9. Мъск води преговори и с Европейската космическа агенция, която му е препоръчала да се свърже с временното правителство в България.

От достоверен източник в НЕК Economic.bg научи, че пристигащите в началото на април в България 2 реактора, произведени в Русия за АЕЦ „Белене“, ще бъдат изкупени от Space X и ще бъдат използвани за полетите на космически туристи до Луната, планирани за 2018 г.

По време на тайното си посещение у нас Мъск е провел разговори с председателят на партия „Воля“ Веселин Марешки, който му е обещал евтино ядрено гориво, защото планира да отвори бензиностанция в близост до площадката. Друга интересна среща е проведена на 4 очи с лидера на социалистите Корнелия Нинова, но тя отрече категорично, защото се притеснява „демокрацията да не обрече отново проекта „Белене“ на забрава“.

Мъск е бил на гости в Банкя и при лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Двамата са обсъждали да изпратят в космоса тв водещия Слави Трифонов, откъдето той да излъчва шоуто си от собствен спътник и да бъде напълно необезпокояван и без възможност за цензура.

По време на неофициалната си визита на Илън Мъск е било предложено да спаси и автомобилният завод на Litex Motors край ловешкото с. Баховица. Компанията, която е на път да фалира на петата година от откриването си, може да произвежда първия български електрически автомобил “BulgarTesla”.

Припомняме, че това е втората добра сделка, която служебното правителство успява да договори в рамките на няколко месеца, след като китайската CRRC официално поиска да строи завод за влакове в България и да изкупи дълговете на закъсалата българска железница.

Честит първи април от екипа на Economic.bg




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20311135
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930