Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2017 12:40 - Полицията разгони с водни оръдия и кучета турския протест в Ротердам
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 3649 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.03.2017 12:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Протестът на турци край консулството на страната в Ротердам бе разпръснат от органите на реда с водни оръдия, кучета и конна полиция. Причината е, че мъжете, събрали се с настояване да се срещнат с пристигналата без съгласуване с властите министърка по въпросите на семейството, замеряха полицията с камъни и бутилки и се стигна до сблъсъци.

По това време Фатма Саян Кая съобщи в "Туитър", че след като е била спряна на 30 метра от турското консулство в Ротердам, е била ескортирана от полицията обратно до германската граница.

Спорът за опита на управляващите в Анкара да агитират в Холандия за референдума за засилване президентската власт на Реджеп Тайип Ердоган. В събота както той, така и външният министър и главният преговарящ с ЕС нарекоха холандските власти "останки на нацисти", които ще си платят за действията.

Кая се включи с коментар: "Светът трябва да заеме позиция срещу този фашистки акт в името на демокрацията! Подобно поведение срещу жена министър никога не може да е приемливо". "Не ни позволиха да влезем в нашето консулство, което е част от родината ни. Това ли наистина е сърцето на Европа или люлката на цивилизацията?"

В последвалите ѝ коментари, препредавани хиляди пъти в "Туитър", тя обвинява холандските власти в "репресивен начин на мислене, чиста тираниа и потисничество".

Ердоган и правителството гледат на милионите турски граждани, живеещи в Западна Европа като важни за победата на референдума на 16 април. Но в страни като Холандия, Германия и Австрия властите не желаят сред местните турски общности да се пренася напрежението между привърженици и противници на президента.

Анкара изпрати за агитация министри, но няколко от срещите бяха отменени, защото бяха обявени пред местните власти като представяне на книга или раговор в малки зали, докато очакваните присъстващи наброяваха стотици или хиляди.

Външният министър Мевлют Чавушоглу, на когото не бе позволено в събота да пристигне в Холандия, е в североизточния френски град Мец за среща с избиратели в неделя. Той трябваше да посети сънародници и в Цюрих, но швейцарските влати обявиха избраното от организаторите място за неподходящо и я отмениха. Органите на реда в града от дни насам се опитват да убедят федералното правителство в Берн да не позволи проявите на Чавушоглу в страната.

Dnevnik.bg




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20134484
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031