Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 15:52 - Президентът Румен Радев: Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас (ВИДЕО)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Румен Радев със заявка за сътрудничество с властите и гражданите за просперитет

Благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история. С тези думи новоизбраният президент Румен Радев започна словото си от трибуната на Народното събрание, след като положи клетва, предаде репортер на БГНЕС.

Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици, заяви Радев и изброи демократично избраните президенти на републиката от д-р Желю Желев до действащия Росен Плевнелиев.

Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Но политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, тя зависи от способността на милионите гражданите да осъзнаят общите си интереси, отговорността на политиците към народа, каза Румен Радев пред народните представители. Всяко поколение има своето изпитание, продължи той. Радев отбеляза постигнатите важни политически цели като членството на страната в ЕС и НАТО.

От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамния поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго – свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят, отбеляза Радев. Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем, отбеляза Радев.

Той наблегна на проведения през 2016-та референдум. Според новоизбрания президент българите искат личности в парламента и ограничаване на държавните субсидии. Отговорност на парламента е да отговорят на тези очаквания, категоричен е той. Да предложим на гражданите избор между личности, но да не оставим стотици хиляди граждани без политическо представителство. Да ограничим субсидиите, но да не позволим партиите да станат още по-зависими, призова Румен Радев.

Новоизбраният президент даде заявка да остане надпартиен

Несправедливостта е сред основите мотиви за емиграцията. Очакванията на обществото са фокусирани върху съдебната система, призвана да е стожер на справедливостта. Но правосъдието е бавно, авторитетът на съдебната власт е нисък. Смятам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото НС и да постигне ясни цели – бързо, справедливо и независимо правосъдие. Но само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблемите в правораздаването. Необходимо е усъвършенстване на законите, решителни антикорупционни мерки. Съдебната реформа да не се приема като панацея за справянето с недъзите в обществото. Без непримиримостта на обществото няма как да се справим с корупцията и престъпността, подчерта Радев.

Той отбеляза и че сянката на несправедливостта лежи и върху здравеопазването и образованието. „Проведените реформи не създадоха работещи механизми. Шансовете на дете от големия град са несравними с неговя връстник от село. Обикновеният пациент често се сблъсква с чакане и некачествени здравни услуги, българските лекари масово емигрират. Системата се нуждае от строг контрол, трябва да се върне доверието на пациентите и мотивацията за лекарите. Образованието трябва да съдейства за ранен старт на българските деца, независимо от материалното състояние на семейството. Уви, тук българинът се сблъсква с формален учебен процес и заплащане. Ниският социален статус на учителя е съществена част от проблемите в системата. Местата за студентите са повече от кандидатите за тях. Нужни са обединени усилия на държавата, бизнеса и академичната общност за развитието на младите хора, за да добият и самостоятелно творческо мислене и адаптивност”, заяви Радев.

Той каза още, че българската наука е сред недолюбваните деца на прехода. Длъжни сме да съхраним и развием научния потенциал на България. Културата редом с образованието е другият стожер на националната идентичност. Държавната подкрепа е наложителна за оцеляването и развитието на културата, добави още Радев.

По отношение на икономиката, Радев каза, че механизмите за защитна на конкуренцията работят зле. Потребителската защита е недостатъчно обезпечена от закона.

Десетки хиляди българи са на гурбет, за да изхранват семействата си. В много села се завърна вересията, корупцията и несигурната среда възпират чуждите инвеститори. Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас, от нея избуява и престъпността. Бизнесът има нужда от реална конкуренция, а българите заслужават достойно заплащане. Преходът е тежко изпитание за българина, подчерта още Радев.

Той заяви и че нерешените проблеми на прехода прераснаха в опустошителна демографска криза, която може да се преодолее с комплексни мерки в икономиката, здравеопазването, образованието, масовия спорт и културата, социалните политики, ограничаващи бедността. Важно е да създадем условията, при които младите да останат в България, а българите в чужбина да не късат духовната връзка с родината. Ще работя с всички сили сънародниците ни да усещат подкрепата и грижата на България, независимо в кой край на света се намират, допълни Радев.

Като президент нямам амбицията да превишавам своите правомощия, но няма и да допусна тяхното орязване. Ще стимулирам обществени дебати по важни теми и ще търся съгласие при вземане на решения. Ще следя институциите да работят за дългосрочните интереси на страната, а не да подменят приоритетите. Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос. Ще се противопоставя решително на опитите за разделение и поляризация на обществото, каза Радев.

Националната сигурност започва от външната политика, продължава със сигурността на националните граници и завършва с осигуряването на реда в страната и гарантиране на спокойствието, свободата на гражданите.

Членството в ЕС и НАТО е стратегически избор, който не трябва да бъде поставян под въпрос. Ефективното членство предполага ясно осъзнаване и последователно отстояване на националния интерес. Външната ни политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да е отворена към света. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа. Миналата година бе белязана от Брекзит и мигрантската криза. Двете събития поставиха на изпитание съюза. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Предстоящото председателство на съвета на ЕС е предизвикателство, но и огромна възможност за България, изискваща отговорност и обединени усилия, заяви Радев.

Той обясни, че мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика, а досега нямаме цялостна политика. Смятам, че трябват мерки за укрепване на границата, за пресичане на нелегалния трафик на хора. България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение. Очевидна е кризата между ЕС и НАТО от една страна, и Русия от друга страна. Засилването на конфронтацията не е път за нейното решаване. Ролята на държавния глава не е да посочва враг, а да способства за разрешаването на кризата с механизмите на съюзите, в които членуваме. Гарантирането на сигурността на България се превръща в приоритетна задача, каза още Радев.

Новоизбраният президент обяви, че са необходими усилия за гарантиране на професионалната подготовка на служителите на МВР и армията. Израстването в йерархията трябва да стана на базата на опит, а не на политическа лоялност, каза той. Като държавен глава ще работя за въоръжени сили, които да гарантират суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страната. Финансовото осигуряване на превъоръжаването не трябва да сваля погледа от проблемите на армията. Необходимо е усъвършенстване на организационната структура на въоръжените сили, на системата за обучение. Военната експертиза следва да заеме подобаващо място в процеса на организиране на отбраната. Ще настоявам за реална бойна подготовка. Ще работя срещу отлива в системата, заяви Радев.

Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем

Държавност се гради с натрупване, затова бих желал да изкажа своята признателност към постигнатото от моите предшественици, заяви Радев и изброи демократично избраните президенти на републиката от д-р Желев до действащия Плевнелиев.

Мнозина днес казват, че времената са трудни. Но животът изглежда подреден само в застиналите страници на историята, когато е преразказан в минало свършено време. Но политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, тя зависи от способността на милионите гражданите да осъзнаят общите си интереси, отговорността на политиците към народа, каза Румен Радев пред народните представители.

Всяко поколение има своето изпитание, продължи той. Радев отбеляза постигнатите важни политически цели като членството на страната в ЕС и НАТО.

От панорамен поглед страната е изпълнила програмата на историческия преход. Но панорамния поглед е привилегия на политиците и инструмент на анализаторите. Погледът на обикновения гражданин вижда друго – свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят, отбеляза Радев.

Партийната генетика в зората на прехода изглеждаше по-автентична от днешната политическа ГМО кухня. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем, отбеляза Радев.

Той наблегна на проведения през 2016-та референдум. Според новоизбрания президент българите искат личности в парламента и ограничаване на държавните субсидии. Отговорност на парламента е да отговорят на тези очаквания, категоричен е той.

Да предложим на гражданите избор между личности, но да не оставим стотици хиляди граждани без политическо представителство. Да ограничим субсидиите, но да не позволим партиите да станат още по-зависими, призова Румен Радев.

Имате още една седмица, обърна се Радев към председателя на 43-ото Народно събрание и към депутатите.

В заключение новоизбраният президент се обърна към гражданите с думите: Заедно с г-жа Йотова ще вложим всичките си сили, за да оправдаем доверието ви. /БГНЕС






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20135318
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031