Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2017 22:56 - Руските лаптопи ще имат софтуерна защита от студ и удар
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 618 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.01.2017 08:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Министерството на промишлеността и търговията отпусна субсидия на руския разработчик "Т-Платформи" в размер на 150 млн. рубли по проект за създаването на свръхустойчив руски лаптоп. Техниката ще може да работи и след попадане във вода, при температура на въздуха от -50° до +50° C, както и след силен удар и вибрации. От компанията обясниха, че разработват два проекта: единият лаптоп ще бъде създаден на базата на процесор x86 на компанията Intel, а вторият – на базата на процесор Baikal-M на руската компания "Байкал Електроникс", дъщерна фирма на "Т-Платформи".

Пълното наименование на проекта, подкрепен от ведомството, звучи така: "Разработка и производство на преносими работни компютри във формат "лаптоп" на базата на процесори x86 и родни процесори със специална защита".

От компанията поясниха, че лаптопът, който ще бъде създаден на базата на процесора на Intel, е необходим, за да бъдат облекчени компаниите с вече закупен софтуер в прехода им към изцяло руско оборудване. От преносимите устройства ще могат да се възползват индустриалните компании, както и хората, които работят и живеят в "сурови условия".

"Защитените лаптопи" могат да се използват от компаниите в нефтогазовия отрасъл, от работещите на петролни платформи, от геоложки експедиции, в производствените цехове, в Сибир или в тайгата, където най-важна е надеждността и устойчивостта на ниски и високи температури, влажност, високи електромагнитни полета, и където лаптопът трябва да може да работи и след падане във вода или върху камък, при силни вибрации и блъскане – обяснява заместник-търговският директор по развитие на бизнеса и работа със стратегически партньори на "Т-Платформи" Александър Голуб. –  Има голям брой клиенти, които са свикнали с определени програми и всяка промяна за тях представлява трудност. За тези, които вече имат инсталиран софтуер, закупено оборудване и операционни програми, в следващите 3-4 години от преходния период ще имат нужда от устройство с процесор на Intel, но останалото оборудване ще бъде изцяло руско".

 

image Руският ИТ пазар поема курс към износ

 

В базовата окомплектовка на преносимия компютър ще бъде вградена операционната система Linux, но по поръчка на купувача ще може да се инсталира и Windows 10. Субсидията, която компанията трябва да получи до 2019 г., възлиза на 450 млн. рубли, а останалите средства ще се отпускат с отделни приложения в последващите периоди. Тази година компанията е получила 150 млн. рубли от федералния бюджет. Според документите в рамките на проекта ще бъдат регистрирани четири патента и ще бъдат създадени 18 нови високотехнологични работни места.

Председателят на Асоциацията на производителите на електронна апаратура и прибори Светлана Аполонова смята, че производството на родни лаптопи за индустриалния пазар е важно както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на информационната сигурност.

"В определени сегменти подобна изчислителна техника, безусловно, е необходима, "промишлените" лаптопи са необходими и при проучванията на находища и добива на нефт и газ, където условията са трудни, особено климатичните, но основният въпрос, естествено, е цената: ще бъдат ли руските лаптопи конкурентноспособни спрямо вносните им аналози", разсъждава Светлана Аполонова.

"Ако искаме да се развива икономиката, ще трябва да разполагаме със собствени технологии, а не да адаптираме вносните; трябва да произвеждаме собствено оборудване. Вторият важен въпрос е свързан с информационната сигурност, тъй като с помощта на чуждестранни операционни системи и оборудване може да бъде предизвикана техногенна катастрофа, критически важна е и защитата срещу тероризъм", казва Аполонова.

Според разработчиците процесът по създаване на лаптопите ще отнеме поне година. В момента компанията все още очаква процесорите от "Байкал Електроникс", докато проектът с процесорите на Intel вече е в ход. От пресслужбата на "Байкал Електроникс" поясниха, че първите инженерни образци ще бъдат готови във втората половина на следващата година, когато ще бъдат предадени на "Т-Платформи". Впрочем компанията "Байкал Електроникс" също е получила субсидия от Министерството на промишлеността и търговията през 2016 г. в размер на 400 млн. рубли за производството на процесора "Байкал М".

Текстът на руски език на сайта http://izvestia.ru/news/651275#ixzz4SiCwxORk




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. apostapostoloff - И ще се задвижват с
06.01.2017 09:58
дървени въглища!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20234642
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930