Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2017 14:25 - Как Трайчо Трайков и Симеон Дянков Подариха 175 млн. лв. на Кожодерите от ЕВН!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 05.01.2017 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Щети за стотици милиони левове на бюджета, по-скъп ток за 650 хил. домакинства в Пловдив и в Стара Загора и доброволна абдикация на държавата да контролира като миноритарен акционер дейността на електро-разпределителното дружество ЕВН.

image
Това е резултатът от срамната борсова сделка, заради която двама бивши министри се сдобиха с обвинения от прокуратурата. Преди дни държавното обвинение оповести, че ще изправи пред съда Трайчо Трайков, министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на Бойко Борисов, както и Симеон Дянков – ексфинансов министър. Двамата доскорошни обитатели на висшия ешелон на властта са обвинени в престъпление по служба и рискуват присъди между 5 и 10 години затвор.

Аферата, за което Трайчо Трайков и Симеон Дянков са обвиняеми е перфектно организирана борсова измама, благодарение на която в последните дни на декември, 2011 г. частната австрийска компания ЕВН придобива на силно занижени цени акциите на електроразпределителните дружества в Стара Загора и в Пловдив, които държавата пуска за продажба.

През далечната 2004 г. австрийците от ЕВН участват в приватизационен конкурс за електроразпределителната мрежа в Пловдив и Стара Загора. Тогава държавата продава на австрийците, като получава общо 530 млн. лв. – или по 4772 лв. за акция.

7 години по-късно австрийците придобиват и останалия пакет от акции на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, но вместо да платят поне толкова, колкото са платили – около 4800 лв. за акция, те задействат схема с участието на Трайчо Трайков, Симеон Дянков и медийния олигарх Иво Прокопиев, която им спестява над 100 млн. лв.

image

Как точно е организирана схемата, която си е чист грабеж?

През лятото на 2011 г., когато българите карат почивката си, а вниманието на медиите е занижено, Агенцията за приватизация, която е под контрола на Трайчо Трайков, провежда процедура за избор на инвестиционен посредник за предстояща продажба на акции в енергийните дружества, които държавата притежава.

Инвестиционният посредник е избран тихомълком и набързо. Това е фирмата „Булброкърс“ на медийния олигарх Иво Прокопиев, който е бивш работодател на Трайчо Трайков. Дружеството на Прокопиев прибира хонорар от 1 млн. лв., за да подготви сделката и да направи „анализ за определяне стойността на акциите“.

Естествено Иво Прокопиев и свитата му умишлено намаляват цената на държавните акции. Така се стига до ситуация, в която 51 612 акции, струващи през 2004 г. сумата от 246 млн. лв., да бъдат оценени на обща стойност от 70 млн. лв.Или с други думи- ЕВН си спестява 175 млн. лв. Защото именно австрийската енергийна компания, прочула се у нас с кожодерските си изстъпления, изкупува пуснатите на борсата държавни акции за електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора.

Важен щрих в аферата, която е описана в цели 8 хил. страници от прокуратурата, е това, че босовете на ЕВН- Щефан Шишковиц и Петер Лай, също са бивши работодатели на Трайчо Трайков. Така с една предколедна сделка честният и принципен бивш министър облагодетелства бившите си началници и от Австрия и от България. Дали е получил „комисион“ или понародному казано – рушвет, не се наемаме да твърдим.

Ролята на Иво Прокопиев в тази схема също е ключова. За да не се стигне до покачване на цените на акциите, пуснати на търг от държавата през декември, 2011 г., неговата компания „Булброкърс“ умишлено заблуждава инвестиционната общност и възможните купувачи, че австрийците от ЕВН няма да участват в търга.

image

Това е нагла финансова измама без аналог в България. Ако се знаеше предварително, че от ЕВН ще участват в покупката на акции, цената щеше да бъде завишена, тъй като на практика има търсене. Когато обаче обявиш официално, че мажоритарният акционер не възнамерява да участва в търга, цената на предлаганите акции пада – това е азбучно финансово правило“, обясняват финансови експерти.

Само няколко седмици след като ЕВН изкупиха изцяло и на занижени цени държавните акции от електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора, цените на тока бяха повишени с 11 %, като новогодишна сурвачка на лъгания и дран български народ.

Година след тази история австрийците повишиха цените на тока с нови 5 % и именно заради кожодерските им изстъпления, случили се със съдействието на Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев и не без знанието на Бойко Борисов, народът масово се вдигна на бунт срещу монополистите. Така се стигна до фаталния 19 февруари, 2013 г., когато след сблъсък между полицаи и протестиращи срещу високите цени на тока правителството на Борисов подаде оставка.

Днес Трайчо Трайков пледира, че е невинен, а делото срещу него нарече „поръчково“. Даже се кани да съди прокуратурата, че му нанасяла вреди на „чистото име“ и го клеветяла.

http://skandalno.net/как-трайчо-трайков-и-симеон-дянков-под-173919/



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. sosa - SERGO
05.01.2017 17:36
Има още по темата: Има една схема на изочване която е така че дивидентите от печалбата които се натрупват през годините , нарочно се задържат и след т.н.приватизация или продажба на акции се разпределят за всички години с неразпределена печалба.Тогава се взема решение за разпределение. Естествено народа и държавата получанат един среден пръст.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20277090
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930