Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2016 20:20 - Сбогом 2016-а, вземи си Борисов и не ни го връщай
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В края на всяка година идва време за равносметка какво сме успели да направим, в какво сме се провалили. Обръщаме поглед към изминалите 365 дни и се надяваме следващите да бъдат много по-добри.

Годината беше изпълнена с моменти на национална гордост (безбройните медали на българските математици, постиженията на нашите олимпийци...), трагедии (смъртта на миньор в мина „Бобов дол“, експлозията на Хитрино...), политически изненади (победата на ген. Радев, оставката на Бойко Борисов) и, разбира се, политически гафове.

Министър-председателят в оставка е истинско доказателство за безумието на нашето ежедневие. За изминалите 365 дни той не спря да прави гаф, след гаф, да се излага и да предизвиква смях и подигравки.

На 21 януари лидерът-слънце замина за Япония за среща с премиера Наото Кан. Там той получи специално поздравително писмо в знак на добра воля. Както всички знаем, Борисов е полиглот и не му се опря да прочете и преведе писмото за българските медии. Пред журналисти той заяви, че го е прочел, разбрал и дори превел без проблем. Хвала! И всяка страна да си има такъв умен премиер.

Но не беше само това. В стремежа си да се похвали, че има черен колан по карате, Борисов тръшна министъра на земеделието Мирослав Найденов. Това се казва протокол! Всички сме любопитни обаче как ли щеше да завърши подобна битка между премиерът в оставка и Лили Павлова...

На 9 февруари България официално издигна кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Правителството начело с Борисов до последно подкрепяха Бокова в играта за високия пост. Лидерът в оставка обаче остана верен на себе си и на 28 септември кабинетът издигна официално кандидатурата на българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, с убеждението, че тя ще е по-успешна номинация от излъчената първоначално Ирина Бокова. Бокова обаче отказа да се оттегли от надпреварата. Така България се оказа в безпрецедентна ситуация – не само, че за пръв път в историята си претендира за най-високия пост на най-голямата световна организация, но има и две кандидатури. Заради невероятния политически гаф целият свят се присмя на България и станахме обект на редица подигравки. Нито Бокова, нито Георгиева имаха шанс да спечелят.

На 13 март Борисов обяви нещо, за което всички мечтаем – да хване гората. Нощуването под звездите била привлекателна идея и за премиера и той копнеел да я осъществи.

„И на мене ми се ходи там, да седна, толкова ми е омръзнало от хора”, заяви премиерът в оставка. А дано, ама надали...

На 5 юни лидерът на ГЕРБ стресна българите като заяви, че „при мен всичко расте“. Да се чудиш дали премиерът в оставка говори за персоната си, или пък за личната си банкова сметка.

На 10 август нашият божествен водач направи поредния опит да забърка страната ни в международен скандал. Той сътвори голям политически гаф: След разговора си с руския президент Владимир Путин обяви, че започва разговори по възстановяване на всички енергийни проекти в България. Това се случи само ден след като президентът на руската федерация ясно заяви, че трябват железни гаранции в правен характер за възстановяването на тези проекти. По всичко личи, че Борисов или не е чул или не е разбрал думите на Путин. За щастие тази му глупост остана без последствия. С братската мечка шега не бива.

На 26 август премиерът в оставка хукна към Истанбул, за да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган. Без някой да го е молил или давал заръка нашият велик водач се представи за оторизиран представител на Европейския съюз и целия западен свят пред Турция. За всички политолози, социолози и наблюдатели беше ясно, че турските управници са приели срещата само и само, за да не влошат отношението си към съседката, но никой не е приел напъните на Борисов като парламентьор.

На 1 септември Борисов изплаши българите с ужасяващо обещание, което предизвика вълна от опити за самоубийство и месеци кошмари сред населението. Той заяви, че ще се кандидатира за президент, но не сега, а след 5 години. "Ще се кандидатирам просто заради играта, за да участвам - ей така, на следващите избори", каза Борисов. Анатема! Боже, пази ни от такава съдба.

На 17 септември премиерът за пореден път показа пълната си липса на стил, класа и познаване на протокола. Като всенароден вожд и господар на всички Борисов смъмри шефа на парламента Цецка Цачева, която закъсня за откриването на празника на София. За всички е ясно, че дори тя да е сгрешила, този разговор трябва да се проведе на четири очи, а не пред събралите се софиянци.

На 20 септември слънцето на България изуми всички и източни, и западни политици с безумното си изказване, че "ние, най-бедните даваме 2,5 милиарда лева на Москва и Вашингтон" Думите му бяха по повод рестартирането или замразяването на АЕЦ Белене. Това не е първият път, когато Борисов се чуди как да лавира между САЩ, Русия и Европа. Той ту кляка на руската мечка, ту се присламчва към германската рота, ту се подмазва на американския орел. Многократно Борисов се отрича от думите си, изречени по адрес на Москва или Вашингтон. Така никой не може да разбере каква е политиката на България. А от това губим само ние.

На 27 септември Борисов изуми всички с безумния отговор на въпроса дали ще се кандидатира за президент. Министър-председателят в оставка гордо, гордо заяви:  „А защо искате да ме понижавате“ и то не пред друг, а пред австрийската национална телевизия.  От години Борисов е доказал, че не го интересува дали излага себе си или страната си. Как ли се е почувствал Росен Плевнелиев при това гениално изявление.

На 2 октомври ГЕРБ издигна Цецка Цачева като кандидат за президент и лидерът-слънце я нарече „майка на нацията“.  Председателят на парламента беше най-слабата кандидатура на десницата и неясно защо тя бе вкарана в състезанието. На няколко пъти Борисов директно обижда Цачева пред медиите като по този начин сериозно срина рейтинга й. Може би той се е виждал като „бащица на нацията“...

На 5 ноември Борисов се изяви като еколог № 1. Той винаги е имал широки познания във всички сфери на науката. "Лично с Лили Павлова вадихме блатни кокичета и ги спасихме", похвали се той и допълни:  "Шест милиона и половина повече дадохме за "Струма", за да може да спасиме червения даж... дърдавец или дръндавец..." Ех, какъв лидер си имаме. С толкова богата обща култура.

На 6 ноември един заблуден кмет забрави да поздрави бащицата, вожда Борисов. Премиерът инспектира блокове, санирани по Националната програма за енергийна ефективност. Кметът Атанас Камбитов обаче пропуска да изрази благодарността си за финансирането, което общината е получила от бюджета.

„Ела си благодари ти“, призовава го Борисов и избута кмета пред микрофона. Камбитов се опитва да излезе от ситуацията, като казва, че е забравил да благодари, а има много поводи за това.  Ех, кмете, кмете... колко ще съжаляваш за това.

На 17 декември Борисов заяви нова кола за следващия мандат като премиер. "Ще си поръчам една „Лада Нива" отсега, защото знам, че няма по-подготвен от мен и ГЕРБ  да  управлява. Ние ще си седим и ще чакаме, ако народът поиска и покаже, че има нужда от нас, ще се върнем", похвали се той. Дали пък тази Лада няма да го отведе до Централния софийски затвор?

На 23 декември в края на годината лидерът на ГЕРБ не пропусна възможността да се разпише в поредицата от гафове, които натвори тази година. Издънката на Борисов бе толкова грандиозна, че той си заслужи поредния „Златен скункс“ за огромен принос в тоталното опозоряване на имиджа на премиера. На официалното си страница във Фейсбук Борисов се похвали  с коледна картичка от сем. Обама. Каква чест, какво признание за страната ни! За съжаление бързо се разбра, че това е просто една протоколна картичка, която получава всеки, попаднал а адресника на Белия дом. Срам и позор! Обама дори не си направи труда да честити Коледа на премиерът в оставка! Да бъде порицан! Веднага!

2016-а върви към своя край. Гафовете на Борисов едва ли. Може само да се надяваме, че през следващата година той ще изчезне от политическото и обществено пространство, за да ни спести разочарованията.

http://www.dnes-bg.org/sbogom+2016-a%2B+vzemi+si+borisov+i+ne+ni+go+vryshtaj-aktualno/1/MNeXctKzcVOPYpWrcFePYFeXcxK7YZOfMVKDMRePchevIJaLYZKfYVKDI9KDM5OfIdavcRe-IJeTIpezIJ




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20284501
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71341
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930