Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2016 16:15 - Властта върти кървав пиар с „даренията” за Хитрино
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 479 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2016 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да даряваш е хубаво. Да даряваш чужди пари, за да извлечеш политически и електорални ползи е не само недостойно, а дори незаконно.

Нека още в началото подчертая, че случилото се в Хитрино е истинска трагедия и всички, не само държавата, но и ние като общество, трябва да направим всичко по силите си, за да облекчим доколкото е възможно раните и страданията на пострадалите. Както и да се проведе справедливо разследване с цел установяване на виновника за случилото се.

 

Това, което наблюдаваме през последните дни обаче преминава границите на доброто възпитание, а ужасяващият пиар, който в един глас правителство, политици и институции решиха да си направят, взима застрашителни размери.

 

Нека уточним какви са фактите. Фирма „Булмаркет”, която е частен превозвач на опасни товари, е лицензирана от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По закон, за да бъде в сила лицензията, товарът и възможните щети, които може да причини, са застраховани. Тази информация бе потвърдена и от собственика на фирмата Станко Станков, който дори уточни и името на застрахователната компания. Отново по закон тя би трябвало да поеме материалните щети, ако се докаже, че вината е на частния превозвач.

 

Ако разследването има друг развой и държавните институции, които са стопанин на жп мрежата, са виновни за трагедията, то отново има законови мерки, включително и възможност за завеждане на дела от страна на пострадалите, за да бъдат обезщетени те.

 

Може да звучи сухо и недостатъчно състрадателно, но това са принципите на правовата държава, в която всички искаме да живеем. Това са законите, всичко друго е беззаконие.

 

Какво обаче се случва в момента?

 

Още в понеделник правителствената информационна служба обяви, че кабинетът ще отпусне „спешни” 10 млн. лв. за изграждане, възстановяване, реконструкция и ремонт на общинска собственост, включително инфраструктурата. Страхотно, но трябва ли да забравим, че това са 10 млн. лв. от парите на данъкоплатците, които ще бъдат похарчени за възстановяване след трагедията, която е по вина на някого – независимо на кого. Не става дума за природно бедствие, а за грешка на конкретна фирма, човек или институция. Може би е на място да споменем, че само преди броени седмици правителство и парламентарно мнозинство отказа да отпусне 10 млн. лв. на изнемогващата Българска академия на науките.

 

Европейската комисия ще отпусне 20 млн. лв. за възстановяване на щетите от трагедията в Хитрино. Това отново са пари на данъкоплатци – български и европейски.

 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска спешни 606 700 лв за реконструкция и подмяна на ключови водопроводи в Хитрино. Отново държавни пари, които явно са предвидени за нещо друго, но в името на политическия пиар ще бъдат изпратени към пострадалото шуменско село.

 

Депутатите от ДПС и БСП щели да дарят декемврийските си заплати (или поне част от тях) за пострадалите в Хитрино. По груби сметки сумата е 146 250 лв. от заплатите на ДПС, още 120 000 лв. от заплатите на четиримата евродепутати на партията и още 40 000 лв. от заплатите на депутатите от БСП. Тези 300 000 лв. за прекрасен жест, но всъщност с него се купува политическо одобрение, при това евтино.

 

ГЕРБ, за да не остане по-назад, откри днес фонд "Хитрино" с 50 000 лв. в него, с които партията щяла да построи една къща. С какви пари се прави този фонд? Лични или отново дошли от данъкоплатците?

 

Николай Бареков пък обяви, че дарява субсидията на партията си БДЦ за пострадалите - 176 458 лв. Ама тази субсидия е предвидена за развиване на политическа дейност, г-н Бареков, а не за дарения. По закон вие трябва да подготвяте политики, благодарение на нея. Да наемате експерти, да предлагате експертни решения за разрешаване на проблемите в държавата. А не да покривате щети, за които не сте виновен вие.

 

Югозападното държавно предприятие – Благоевград, една година след като даде 200 000 лв. за свръхлуксозен джип, реши да дари 70 000 лв. по формата на дървесина за Хитрино. Отново държавен ресурс, който се използва нецелесъобразно за политически пиар.

 

С общински пари местните управи в Карнобат и Поморие също решиха да дари за Хитрино, съответно 10 000 лв. и 5000 лв.

 

Това е списъкът с „дарители”, които само до момента, няколко дни след трагедията, решиха да помогнат на пострадалото село, но с нашите пари. Той расте, всеки ден се поема нова инициатива, която, разбира се, цели медийно отразяване.

 

По груби сметки до момента тази „дарителска дейност” е на стойност 32 млн. лв. Тук не включваме събраните над 1.3 млн. лв. от БЧК за Хитрино, които също не е ясно за какво точно ще бъдат използвани. Колко къщи могат да се построят с 32 млн. лв? Колко административни сгради и улици? А ако към тях добавим и милионите, които по презумция застрахователят трябва да плати за инцидента?

 

Нека не се заблуждаваме, не милосърдие кара гореизброените институции да даряват. Кървавият пиар ги движи. Дано напролет не се окаже, че въпреки тези десетки милиони Хитрино остава разбито, а останалите без домове хора живеят във фургони. Дано не се окаже, че виновни за тази трагедията отново няма, въпреки че практически това е невъзможно. Дано милионите не отидат във фирми на #Кой, които обичайно се заемат с такива спешни ремонти. А дано, ама надали.

 

Михаил Кръстев





Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20230369
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930