Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2016 19:58 - Полицаите скочиха срещу Бъчварова: Рискувахме живота си в Харманли, а искате да ни съдите!
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 412 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.11.2016 19:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) изрази възмущението си от внушенията за превишаване на правата на полицаите по време на потушаването на бунта в Харманли и липсата на подкрепа от страна на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Образуването на досъдебно производство срещу полицаи, участвали в потушаването на бунта в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, противоречи на Закона за МВР. В момента Хасковската прокуратура разследва действията на полицаите по време на бунта и производството е образувано срещу неизвестен извършител.

 

В Закона за МВР ясно е упоменато, че "полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери" и категорично е написано, че "служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона", посочват от синдиката.

 

Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР, добавят синдикалистите.

 

Синдикатът завършва позицията си с думите, че липсата на обективна оценка и подкрепа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България и при нов подобен случай, полицаите ще се замислят дали ако си свършат работата няма да станат „клиенти“ на прокуратурата.

 

 

Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

 

"Твърденията за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила и липсата на декларирана от министъра на вътрешните работи подкрепа са повод за притеснение сред представителите на СФСМВР. Подобни действия са не само неразбираеми, но и нелогични, тъй като в ЗМВР ясно е упоменато, че „полицейските органи осъществяват мероприятия за преустановяване на изпълнителното деяние, предотвратяване настъпването на престъпните му последици и ограничаване на техните размери” и категорично е написано, че „служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона“.

Липсата на признание, или поне публична благодарност, за професионалното изпълнение на своите задължения и проявените смелост и кураж не изненадват представителите на СФСМВР. Обаче образуването на досъдебно производство срещу служители, които рискуваха живота си и защитиха гражданите на Република България и правовия ред в страната е лишено не само от смисъл, но и противоречи на нормата в ЗМВР, касаеща физическата неприкосновеност на служителя. 

 

Това не само действа демотивиращо на всички служители в МВР, но и поставят под съмнение адекватността на действията и решенията на държавните институции. Поставя се под съмнение и ролята, функцията и правомощията на полицейските служители не само в конкретния случай, но и като цяло. Липсата на обективна оценка и подкрепа за добре свършена работа създават риск за сигурността не само на служителите, но и на гражданите на Република България! При следващ подобен случай, преди да действат и да овладеят масовите безредици, служителите ще се замислят дали няма да станат „клиенти“ на прокуратурата", завършва декларацията.

http://epicenter.bg/article/Sindikatite-v-MVR--Razsledvaneto-sreshtu-politsai--koito-riskuvaha-zhivota-si-v-Harmanli--mozhe-da-do/115034/3/75




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20129166
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031