Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2016 19:31 - БЕЗ КОНТРОЛ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.11.2016 19:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мюсюлманското настоятелство в Шумен няма контрол над вероизповеданието, в което директно се намесват представители на турската държава и на верски структури от Република Турция. Това твърдят български мюсюлмани по повод на именуването на новата джамия в преславския квартал Кирково с пропагандното име „Джамия на мъчениците за демокрация от 15 юли“. Формулировката е част от идеологията на режима на турския президент Реджеб Ердоган за интерпретацията на опита за преврат в Турция от 15 юли т. г. и представлява груб опит за намеса на Турция в българското мюсюлманско изповедание, за дезинформация на българските турци и за въвличането им в нерешените турски проблеми на страната на Реджеб Ердоган.

Строежът на джамията в Кирково продължил повече от 10 години но откриването било форсирано за 19 август т. г. и обвързано със започналата в Турция кампания по именуване на обекти на името на т. нар. герои, предполагаеми жертви от страна на режима при опита за преврат от 15 юли. Властите във Велики Преслав не са имали информация, няма и задължение да бъдат информирани, че за име на български мюсюлмански храм е приготвено политическа провокация. На официалното откриване, ако се съди по снимките са присъствали дипломати от генералното консулство на Турция в Бъргас в лицето на генералния консул Ниязи Еврен Айкол, аташето по социалните въпроси и представител на ТИКА- Турската агенция за сътрудничество и развитие, депутатите от кръга Лютфи Местан Айдоан Али, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед.

Представител на Главното мюфтийство обясниха пред Шмоко.бг, че средствата за извършения ремонт на джамията били около 2 млн лева и били предоставени от Турция чрез ТИКА, като било подсказано, че ще е добре джамията да бъде кръстена на „мъчениците“ от 15 юли. В двора на джамията има изградена детска площадка със сходното пропагандно име „Детски парк на демокрацията 15 юли”. Връзката на молитвения дом с политическите процеси в Турция е вид намеса от страна на генералния консул от Бургас в делата на мюсюлманското изповедание.

На места с участието, а на места през главата на Главното мюфтийство дирекцията турската държава продължава да реализира модели на обучение , които целят да бъде унифицирана българската мюсюлманска общност с турската, разказва източник от мюфтийството в Шумен. В момента приоритет на турските служители, командировани у нас било да насаждат духовни разбирания на българските мюсюлмани и роми по начин, който е характерен за Турция.

За целта продължавало обработването на местните правоверни от духовници, идващи от Турция. През февруари тази година за три месеца в Шумен бил командирован турският гражданин Метин Йешилдаг, който съдейки от активността му във фейсбук водел лекции на религиозните служители, и курсове в НЮВВАБ. Водел и част от молитвите в трите шуменски джамии – основно в Томбул джамия.

През юли 2016 в Шумен е командирован друг турски гражданин – Кемал Айайдън, служител на турския дианет. Настанили го в новата сграда на духовното училище, където има изградени и обособени помещения само за гости и където външни лица нямат достъп. Той провеждал проповеди в Томбул джамия, организирал събрания и семинари.

На най-силна атака от страна на турската държава чрез имами, изпратени от Турция са подложени циганите в Дивдядово. През август „чужденците“ в шуменското мюфтийство отслужили мевлит при ромите в Дивдядово, а циганите били поласкани от специалното внимание. В махалата били Ибрахим Йълмаз, който е в Томбул джамия от 2012, както и Кемал Айайдън. Туците им казали, че са готови да им помагат с всичко, каквото могат, а при проблеми и нужди трябвало да се обръщат директно към тях, а не към мюфтията Месут Мехмедов. И без друго, както им обяснили, Месут нямал никакви правомощия, а всичко се решавало от Ибрахим Йълмаз, който имал директни контакти с турския дианет, откъдето идват парите. Чуждите емисари са се срещали вече два пъти с дивдядовските роми и уговарят строителството на джамия на гробищата. Още не е ясна съдбата на първия проект, тъй като ромът, който дарил част от земята си за храм като видял каква дандания се вдига се уплашил и си поискал земята обратно. Казали му обаче, че няма практика да се връща имот, който вече е станал вакъфски.

image

http://shmoko.bg/?p=13136




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20127432
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031