Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2016 17:38 - От последните минути! Прокуратурата повдига обвинения на Москов и заместника му
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 348 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.11.2016 17:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На 9 юли 2015 г. Петър Москов, в съучастие със своя заместник, с цел да набавят облага за министерството на здравеопазването, е нарушил закона. От това деяние са настъпили вредни последици от имуществен и неимуществен характер. Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на извънреден брифинг по повод обвиненията.
"Министър Москов е приел дарение 100 хил. ампули пентаксин и 100 хил. дози ваксина", посочи Арнаудова и уточни, че Министерството е заплатило ДДС в размер на 1 мил 320 хил ле. Неимушествените последици са създаване на недоверие в министерството, не упражняване на здравната политика и недоверие в гражданите. В закона е оповестено как може да има внос в страната, уточни Арнаудова. Такова разрешение агенцията по лекарствата не е издала и затова има неизпълнение и нарушение от Москов и своя заместник Адам Персенски.

Второто обвинение на Москов е свързано с износа на ваксини. България е направила дарение 5 млн. дози ваксина срещу туберколоза на Турция. Дарението е трябвало да бъде направено така, че да отговаря на българските разпоредби. На 14 май Москов е отправил писмо, с което е възложил на държавното дружество да тези ампули. Москов е целял да не изплаща производствените разходи по изработката на тези ампули, каза още Арнаудова.

Третото обвинение е за безстопанственост.

Д-р Петър Москов е действал в съучастие със заместник-министъра Адам Персенски, като с цел облага за Република Турция, двамата са ощетили българската държава, заяви Арнаудова и поясни, че няма съмнения дали ваксините са опасни, а че процедурата не е спазена.

"На двамата сме взели мярка за неотклонение "подписка", каза Арнаудова.

Припомняме, че Държавното обвинение образува досъдебно производство по случая с размяна на ваксини между Турция и България през 2015-та година. 
Тогава страната ни получи около 100 000 ваксини „Пентаксим“ като дарение от югоизточната ни съседка. Тя е предназначена за имунизация на бебета срещу редица заболявания. Заедно с нея бе доставена и ваксина „Еувакс“ предназначена за имунизация срещу хепатит Б. Тогава стана ясно, че тя е забранена за ползване на територията на България, но от здравното министерство обявиха, че ще я задържат, за да я използват в случай на увеличение на бежанския натиск към страната ни. 

Според информацията, от своя страна България е поела ангажимент да дари на Турция 5 млн. ваксини срещу туберколоза.

На 15 април 2016 година, на пресконференция в Пловдив, главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по случая. Той обясни, че предметът на разследването е свързан не с въпроса дали ваксините представляват опасност за живота и здравето на децата при прилагането им, а с икономическата целесъобразност на сделката. Тогава главният прокурор обясни, че на практика има два паралелни договора за дарение – единият за ваксини към България и другият - ваксини от България към Република Турция. 

През изминалата седмица бе повдигнато обвинение на Росен Алексиев, ръководител на държавната фирма „Бул Био“, която е произвела над 1 млн. неетикирани ваксини срещу тетанус, по поръчка на турска фирма. 

http://www.blitz.bg/obshtestvo/ot-poslednite-minuti-prokuraturata-povdiga-obvineniya-na-moskov-i-zamestnika-mu_news465060.html




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20281741
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71339
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930