Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2016 18:02 - Над 800 души в Харманли поискаха оставки и закриване на мигрантския център
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 446 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 20.11.2016 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 На протест в Харманли днес над 800 души поискаха оставки, незабавен скрининг на всички мигранти за установяване на заразни заболявания и в крайна сметка закриване на Регистрационно-приемателния център за чужденци и изнасянето му до границата. Това бе най-многолюдния протест, провеждал се някога в Града на Белоногата, в него участваха над 800 души. Шествието е трето поред в рамките на последните два месеца и бе организирано от местните организации на ВМРО, НФСБ и „Атака“. На него присъства евродепутатът Ангел Джамбазки.

Народното недоволство ескалира след разкрития за заразни болести в РПЦ Харманли. Пред събралото се множество председателят на ВМРО Харманли Николай Георгиев прочете протестната декларация, която включва незабавни оставки на председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова и на временния директор на лагера Димитър Захариев, включително и от титулярното му място в центъра за чужденци в Баня. Гражданите на Харманли, подкрепени от Обединените патриоти и Мото-туристически клуб „Чакалите“, поискаха незабавно в центъра да дойдат паразитолози от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и да изследват пришълците за нетипични за нашите географски ширини заразни заболявания. Останалите искания в декларацията бяха за забрана на чужденците да напускат РПЦ-то, освен когато се нуждаят от медицинска помощ, екстрадиране на нелегалните имигранти и обособяване до границата на центрове с карантинни участъци, където всъщност да бъде преместено и харманлийското подразделение на ДАБ. Г-н Георгиев бе категоричен, че ако до 3 дни не започне изпълняване на исканията, ще последва гражданско неподчинение.

Кметът на Харманли г-жа Мария Киркова дойде на протеста и бе поканена от организаторите да си каже мнението. „Аз не мога да подходя толкова емоционално, в РПЦ Харманли има достатъчно специалисти, нека не обезличаваме труда на лекарите и да чуем тяхното мнение “, каза г-жа Киркова. Това срещна недоверието и неодобрението на множеството, което я освирка. „Аз искам този лагер да бъде затворен, но със лека ръка да казваме, че нищо не се прави – нека не го правим“, допълни тя. Harmanbg.com уточнява, че на медиците към ДАБ им е забранено да говорят за работата си в центъра и това е условие в техния договор, което от своя страна е сериозна пречка да се чуе мнението им.

„За трети път сме в Харманли с едни и същи ясни и мотивирани искания. Трети път внасяме декларации и три пъти властта в София лъже, скрива се и гледа да ги отложи във времето“, каза г-н Джамбазки. „Няма значение дали следват избори или не следват, и кой на кого е симпатизант. Това, което има значение, е, че наши съмишленици са ни поканили да защитим законни искания на хората в Харманли – да живеят спокойно, да не хващат непознати болести и да не им се налага да се сблъскват вечер с мигрантите.  Аз заставам зад всяко едно от тези искания“, категоричен бе евродепутат и увери, че ще подкрепи и гражданско неподчинение, ако се стигне до такова, и всички заедно ще заставят властта да си върши работата и да чуе волята на суверена. / harmanbg.com






Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20134272
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031