Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2016 13:16 - СОЦИОЛОГ: ТОВА Е КРАЯТ НА ГЕРБ
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 948 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 15.11.2016 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Симеонов очаква ГЕРБ да се възползва от „синдромът 2013“ —  напускане докато е време и очакване хората да ни върнат, но вариантът изглежда все по-малко вероятен.

 

Според експерта, от ГЕРБ са издигнали нискорейтинговата кандидатура на Цачева, разчитайки на партийната инерция, но не са отчели, че огромният им резултат от местния вот е бил за личности:

 

Първата и голяма предпоставка за това, което се случи, е геополитическа — разколебаха се традиционни западни авторитети.

 

ЕС не е това, което беше!

 

Щатите не са вече това, което бяха!

Русия надига глава!

Има мигрантска криза!!

 

Следователно, в България започва де се мисли все по-популистки, все по-критично към западния либерален консенсус.

 

Това направи възможен и генерал Радев.

 

Второто нещо, което направи възможен генерал Радев е гигантското циклично събиране на антисистемни настроения у нас.

 

Помните 2001-ва, помните 2009-а  — гигантски електорални избухвания на антиелитни, антипартийни, антисистемни настроения. Науката го нарича „популизъм“.

 

Сега се случи нещо подобно — голямо избухване!

 

Референдум — антисистемен, вот за Марешки — антисистемен, Радев — непартиен кандидат, Патриотите – гигантски, брутален вот, който е по същество протестен.

 

Фокусира се невероятно количество, науката би го нарекла популизъм, а ние можем да го наречем с по-приятни названия, но все така „протестно“.

 

Това на втория тур се фокусира в личността на Радев така, щото близо 80% от вота за Цачева е от хора от ГЕРБ, а само 42% от вота за Радев на втория тур е от хора от БСП. 

 

 

Всичко останало е дошло откъде ли не — 200 000 от Каракачанов, 150 000 от Марешки, 200 000 от ДПС, 200 000 от негласували, от квадратчето още, от други партии още. Та дори и една трета от гласувалите на втория тур реформатори, което може да е около 40, 50 хиляди гласа. Това означава, че Радев е фокусирал целия наличен протест по терена, а на ГЕРБ им се е случила една перфектна буря — проблеми отвсякъде и когато обществото е най-антипартийно настроено, те издигнаха най-партийния си кандидат. Е, нямаше как да стане.

 

ГЕРБ просто са подценили скоростта на нормалното  износване на  всяка партийна подкрепа. Всеки мандат износва- подценили са тази скорост. Нямаше много видими белези, че така ще стане.

 

Ако трябва да бъдем съвсем честни и като изследователити, и като аналитици, изглеждаше, че лустрото на ГЕРБ се запазва. А през това време нещо е изтънявало. Ако погледнете данните, ледът се е счупил някъде в последната седмица преди изборите. Там нещо се е обърнало и тепърва ние трябва да анализираме какво се е случило, но във всеки случай се е случило нещо исторически — ГЕРБ загуби за пръв път.

 

Това е краят на магическата сила на ГЕРБ. От тук нататък ГЕРБ, разбира се, може да намери кой е виновният. Разбира се, може да се рестартира, правили са го много пъти, но е вече в нов исторически етап.

 

Симеонов окачестви ГЕРБ и БСП като най-готови за предсрочните избори. Ще се запази и възходящата тенденция при Обединените патриоти. Ако Марешки направи партия, той също би бил незаобиколим фактор в следващия парламент.

 

Според социолога, Слави Трифонов „играе доста мъдро своята игра“ и не бърза да осребрява партийно настроенията, които събира, но ако направи партия, тя също би била голяма сила в политиката.

 

 

ДПС не показа максимума си на тези избори. Може би около 250 000 привърженици на ДПС са излезли на първия и на втория тур. Около 200 000 от тях подкрепиха Радев на втория тур. ДОСТ е за момента химера. Това нещо съществува преимуществено в Турция, може би, иначе не се вижда на терена. То ще се види в парламентарни избори. Но, поне засега, ДПС, като че ли не си е дало зор. 

 

При реформаторите е много важно да се види кой е по-прагматичен. Ако РБ заложи на разрастване, на рестарт, то може да има място в следващия парламент. Тук обаче идва и проектът на г-н Кънев. Ако Кънев има план, този проект може да има успех. Ако обаче планът е просто „ДСБ + интелектуалци, протестъри, фейсбук активисти“, ще бъде много трудно

 

 

Струва ми се, че АБВ е застигната от много тежка политическа участ – просто го няма в сметката в момента.

 

Както и да го гледаме, един нов парламент би дал условия на ГЕРБ да състави едно ново, действащо мнозинство, даже по-удобно. Но в никакъв случай няма да му е лесно.

 

Симеонов отчете, че резултатите, ако бъде въведена мажоритарна система, биха били непредвидими.




Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20260943
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930