Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2016 10:17 - С военен ритуал и цветя Варна отбеляза 104 години от победата на „Дръзки“ над "Хамидие" (снимки)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя бе отбелязана днес във Варна 104-годишнината от първата българска морска победа. Церемонията се състоя пред Военноморския музей, където се намира корабът-музей „Дръзки“, нанесъл успешен удар на турския крайцер „Хамидие“ при битка през 1912 година по време на Балканската война. 


Присъстващите официални граждани и лица отдадоха почит пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу крайцера, предаде репортер на Moreto.net.

На днешната дата точно преди 104 години в главният щаб на флота във Варна се получава доклад, че два товарни кораба отпътуват от Констанца за турската столица. Бреговата охрана потвърждава движението на турски военни кораби край нос Калиакра и веднага била издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. В 22:30 отрядът, състоящ се от флагмана "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки", под общото командване на капитан II ранг Димитър Добрев потеглят срещу конвоя. В 00:40 ч. флагманът „Летящи“ дава сигнал за атака и пет минути по-късно изстрелва торпедата си от дистанция 500-600 м. От този момент нататък турците отвръщат с интензивен огън. „Смели“ и „Строги“ също се опитват да торпилират врага, но не успяват. "Смели" получил попадения в борда си от избухнал наблизо 155-мм снаряд. Било повредено рулевото му устройство и кораба започнал да се върти надясно, изчезвайки от погледа на следващия го "Строги". Това създало твърде критична ситуация, тъй като притеклите се на помощ турски контраминоносци също открили силен огън по нашите кораби. Така под противниковите изстрели, в продължение на половин час матросите поправяли пораженията, минали на ръчно управление и се отправили към сборния пункт след атаката.

Командирът на ""Дръзки"" мичман I ранг Георги Купов спечелва битката, той е последният кораб, който стреля по противниковия крайцер и го уцелва в носа. Изстрелът бил даден от дръзкото разстояние 50-60 метра и бил единственият успешен. „Хамидие“ получава пробойна (с площ 10 кв.м.), но не потъва само защото морето остава спокойно при отстъплението към Босфора. Турците губят 8 убити, а 30 са ранени. След кратък артилерийски обстрел „Дръзки“ се връща обратно към мястото за сбор. На сутринта българските миноносци се прибират във Варна. От страна на България има ранен само един офицер от кораба „Смели“.

"Торпедната атака е знаменателна, тъй като това е първата голяма победа на българската армия на море и една от малкото. Едно паднало в целта торпедо от четири изстреляни означава коефициент на полезно действие 25%. В световната морска история от 1900 година до Първата световна война такъв процент не е постиган от никоя друга морска държава с нейни бойни кораби. От тази серия плавателни съдове са произведени над 80. Единствено „Дръзки“ е участвал във военни действия и единствено той е успял да торпилира противник успешно. Този факт не бива да се омаловажава, трябва да се помни и да се знае от младото поколение. Трябва да служи за пример на съвременната армия.“, заяви кап. I ранг от резерва Васил Кръстев, председател на Сдружение „Клуб миненосец „Дръзки“.

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20128423
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031