Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2016 12:32 - Еничари подменят историята ни! Безродният слугинаж на чужди интереси вади Ботев и Вазов от учебниците
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 549 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Очаквано: Постепенно премахват Вазов и Ботев от учебниците по литература

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството, съобщи “Труд”.

От МОН не са отговорили на въпросите на „Труд” кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет” на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета”, от „Под игото” на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи”. „Илиада” изчезва, а вместо нея е включена „Антигона”.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Обсъждането на новите учебни програми по литература винаги е било свързано с противоположни мнения, защото, от една страна, се иска промяна на досегашната система, а от друга, всеки опит за това е посрещан негативно заради липсата на прозрачност на взимането на решения.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно като МОН реши да обяви проектите публично. / 30dumi.com чрез news.ibox.bg




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. samvoin - Соросоидите, отдавна "дъ...
04.11.2016 14:46
Соросоидите, отдавна "дълбаят" в тази посока.
Поне да стане ясно, че КРАЙНИ АНТИБЪЛГАРИ са на власт, някой ако не го е "смлял" още...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20125427
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031