Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2016 13:42 - Скандал! Ненчев купува безмоторни изтребители
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 432 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Старите машини са произведени през 1983-1984 г. и на практика са без двигатели

Ако България предпочете сделка с Португалия, това означава планирано оставане на бойната ни авиация на земята поне за 4-5 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев иска да купи осем безмоторни изтребителя срещу 1,5 млрд. лв. В сряда Съветът по отбрана гласува изискванията за бъдещата сделка. Очаква се в четвъртък те да бъдат представени на заседанието на комисията по отбрана, където миналата седмица избухна скандал.

Повод за него бяха направени промени от Института по отбрана, който може да се занимава единствено с технически параметри, пише „Труд“. Оттам тихомълком са променили изискванията за предстоящия избор на оферта за нови самолети за ВВС, като са включили логистични и политически критерии.

С новите условия се дава предимство за купуване на употребявани американски изтребители F-16 (блок 15) от Португалия. Проблемът е, че самолетите са произведени през 1983-1984 г. и двигателите им са с изчерпан ресурс, т.е. тутакси трябва да бъдат сменени с нови. Експерти от ВВС коментираха, че ще се наложи да бъде подменена и авиониката им, както и да се модернизира софтуерът.

Има и още един проблем – в началото на юни Народното събрание подкрепи проекта на правителството за купуване на нов многоцелеви изтребител. Португалските F-16 обаче могат да изпълняват само мисии „въздух-въздух“. Вероятно това е и причината за искането на Института по отбрана да отпадне изискването изтребителите да изпълняват мисии „въздух-земя“.

Всички промени в условията за избор на оферта за нови изтребители са направени в края на септември под вещото ръководство на новия шеф на звеното – бившия служебен министър Тодор Тагарев.

Лобистките поправки

Сътрудничество с производителя е №1

Критерият „очакван живот“ на изтребителите, които страната ни ще купи, е понижен от 25% на незначителните пет.

За сметка на това условието „военно-техническо сътрудничество със страната производител“ е 40%. Този критерий автоматично изключва Швеция и нейните Saab Gripen, тъй като страната не е член на НАТО.

Военни пилоти припомниха, че Румъния преди 4 г. купи от Португалия 12 самолета F-16 втора употреба, а първите шест изтребителя получи след ремонт преди няколко месеца. Ако България предпочете сделка с Португалия, това означава планирано оставане на бойната ни авиация на земята поне за 4-5 г.

Скандалът

Скандалът избухна на 13 октомври на заседание на комисията по отбрана. Пръв темата по време на блицконтрола в комисията поде соцдепутатът Атанас Зафиров. Той попита дали е вярно, че продължителността на експлоатацията на бъдещия изтребител, който е най-важният критерий, е била сведена до нула по тежест в проекта при избора на новия изтребител.

„С назначаването на правилния човек сте сложили човека, който да я направи тази промяна“, каза Зафиров по повод смяната на шефа на Института по отбрана, който бе оглавен от бившия служебен министър Тодор Тагарев. Именно този институт заедно с работната група са уточнявали параметрите.

Има ли промяна в критериите за покупката на новия изтребител – същото попитаха след Зафиров и съпартиецът му Ангел Найденов, и Валентин Радев от ГЕРБ, и шефът на комисията по отбрана ген. Михо Михов от АБВ.

През цялото време министърът увърташе, не отговори директно на въпроса и се оправда, че не бил оказвал натиск на работната комисия и на института по отбрана, които трябвало да постигнат консенсус по проекта. „Аз не казвам, че сте оказали натиск. Питам – вярно ли е, че има променени критерии“, натърти Ангел Найденов.

„Чувам, че някой променя критерии“, не скри неприятната си изненада и Валентин Радев, който напомни на Ненчев, че нищо не се е променило от заложените критерии по 2012 г. и предупреди:

„Никой няма право да пипа критерии, не би трябвало никой да си е позволил такова нещо!“

Епицентър.бг




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
1. kuschel - На разстрел!
20.10.2016 13:47
На разстрел!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20133071
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031