Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2016 20:07 - Забрана на хоро в центъра на Пловдив стига до съда
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Заповед, с която заместник-кметът на Пловдив по обществения ред Георги Маринов налага забрана на провеждането на традиционните хора всяка неделя от 19 до 21 часа на площад „Централен“ и Цар Симеоновата градина, ще бъде оспорвана в Административния съд. Това е решението на членовете на сдружение „Хора за хората“, които ги организират повече от 1,5 година на пъпа на града под тепетата. Главният организатор Стоян Станковски и съмишлениците му са категорични, че Пловдив ще е първият град у нас, прогонил от центъра си неделните хора, каквито се вият през уикенда в десетки селища у нас. В навечерието на 6 септември – Деня на Съединението на България и Пловдив, те дори организираха протест с мълчаливо хоро, каквото се вие във филма „Време разделно“. За участие в него под тепетата пристигнаха техни съмишленици от София, Варна, Созопол, Пазарджик, Димитровград, Стамболийски и други градове от страната, а според твърденията на организаторите е първото тихо хоро в Следосвобожденска България.

От Община Пловдив обявиха, че не са против инициативата за танцуване на български народни хора и са предложили на организаторите те да се провеждат на алтернативни места вместо на площад „Централен“ и Цар Симеоновата градина. „Това е т.нар. „бяла зона“ за разходка и отдих на жителите и гостите на града. Казусът възникна след постъпили в общината сигнали и жалби за нарушаване на спокойствието в парка заради силна музика при провеждане на мероприятието. Съгласно приетите промени в Наредбата за осигуряване на обществения ред се забранява използването на електронни усилвателни устройства на обществени места“, коментира зам.-кметът Георги Маринов.
От градската управа са предложили като алтернативни места за провеждане на неделните хора площад „Съединение“, парк „Лаута“ и парк „Отдих и култура“ край гребния канал, но според организаторите от сдружение „Хора за хората“ последните две не са подходящи, тъй като са доста отдалечени от центъра. От Община Пловдив твърдят още, че не приемат упреците, че не полагат грижи за опазването на традициите и предаването им на поколенията. „Ние сме една от малкото общини у нас, които имат свой фолклорен ансамбъл – „Тракия“, за чиято издръжка заделяме над 700 000 лв. годишно. Община Пловдив е основен организатор на международния фолклорен фестивал, за който всяка година се дават 100 000 лева“, допълва зам.-кметът Георги Маринов.

http://trud.bg/забрана-на-хоро-в-центъра-на-пловдив-ст/




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20281239
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71339
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930