Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2016 14:56 - Открито писмо от Движение Обществен натиск относно принудителното връщане на г-н Абдулла Бююк в Турция и унищожаването на правовия ред в България
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1330 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 12.08.2016 14:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 До Гражданите на Република България

 

ОТКРИТО ПИСМО

От

Движение Обществен натиск

относно принудителното връщане на г-н Абдулла Бююк в Турция

и унищожаването на правовия ред в България

 

Съграждани!

Движение Обществен натиск неведнъж изразява нарастващата си тревога от все по-шокиращите нарушения на човешките права в България. Животът, собствеността, свободата и личното достойнство на никого не са гарантирани.  Не само външната политика на все по-лишеното ни от легитимност правителство, но и отношението му към основни постулати на демократичния и правов ред са нетърпими и будят единствено отвращение.

Обсъждането на т. нар. „антитерористичен” законопроект, който по същество е антиграждански, е само една от проявите на това цинично отношение. Пропускането на бягството на убиеца Фарук Бекташ от т. нар. „органи на реда” също е рецидив на непрофесионализъм и на липса на интерес към защитата на живота и сигурността на българските граждани.

Сега обаче Министерството на вътрешните работи е извършило нещо по-страшно. Неустановени служители на Министерството са извели от България г-н Абдулла Бююк и са го предали на турските власти. Това е престъпление. Фактически това е убийство.

Авторитарният режим на Реджеп Тайип Ердоган се превърна в открита диктатура. В съседна Турция бяха уволнени и затворени без обвинения буквално хиляди интелектуалци и държавни служители. По време на последния митинг в Истанбул за пореден път стана дума за възстановяване на смъртното наказание. От протестите в Гези през 2013 е добре известно, че турската полиция си служи със сексуално насилие като „дисциплинираща” мярка срещу задържани граждани. По време на последните събития в Анкара и Истанбул на записи се видя как цивилни привърженици на властта буквално линчуват хора на улицата; последваха и записи с погроми над книжарници. Изобщо не е тайна какво представлява турското правосъдие. Да бъде предаден човек на такива власти и в такъв момент е съучастие в убийство.

България е страна в Европейския Съюз и отхвърля смъртното наказание (грозящо г-н Бююк в Турция). Предаването на г-н Бююк нарушава членове 27, 29 и 56 от Конституцията на нашата Република, отнасящи се до правото на убежище и до запазването на личността от унижения. Нарушени са и първите три члена и от действащия български Закон за чужденците, изискващи при подобно предаване да има представители на националния омбудсман и международни наблюдатели. Прекрачен е член 33 от Женевската конвенция, предвиждаща защитата на бежанци и политически бегълци. Действията на МВР нарушават също така европейската Конвенция за защита правата на човека и членове 18, 19 и 47 от европейската Харта на основните права, отнасящи се до непредаване на човек, застрашен от смъртна присъда и унижения и гарантиращи право на защита на място. Тоест МВР безпардонно нарушава и българското, и международното законодателство, по което България е страна.

Отделно стои и фактът, че действията на МВР идват в пряко нарушение на вече взето и влязло в сила решение на Софийския Апелативен съд, според което г-н Бююк в никакъв случай не  трябва да бъде предаван на турските власти, защото в родината му го чакат несправедлив процес и саморазправа. Това е крещящ случай на самоуправство, в който полицията е действала противоположно на съда и така се е поставила над него.

Обясненията на министъра на вътрешните работи Бъчварова, че г-н Бююк е бил предаден на турските власти не „като” човек с присъда, а „като” човек с нередовни документи, не издържа никаква критика. Фактът на предаването е налице и нарушаването на изброените членове не може да бъде оспорено. Българската държава в лицето на МВР е извършила престъпление както срещу човечността, така и по буквата на закона. Това вече беше коментирано от авторитетни лица, включително и от бившия министър на правосъдието г-н Христо Иванов.

Още по-срамно е, че до последно българските власти са отричали, че предаването на г-н Бююк е в ход. Явно турският външен министър Чавушоглу е по-добре запознат с процеса по вземане на политически решения в България от самата българската общественост.

 

Съграждани!

Правовият ред в България не съществува. Българските власти всекидневно нарушават всякакви етически и правни норми. За полицията у нас законът не означава нищо, а моралът просто не съществува. Предаването на г-н Абдулла Бююк на страна, в която го очаква сигурна смърт, е само поредно доказателство, че човешката личност няма никакво значение за съществуващите у нас власти.

Движение Обществен натиск изразява пълната си солидарност с вече изказаните реакции на възмущение и отрицание по повод това далеч не първо, но вече изумително нарушение на човешките права, както и на българските и международните закони. Ние нямаме друг избор освен да заявим публично, че при това положение смятаме българското т. нар. „правителство” за нелегитимно и лишено от морални, както и от законови основания да продължи да функционира. Нашите партньори от Сдружение „БОЕЦ – България Обединена с Една Цел” вече подадоха сигнал до Върховна Касационна Прокуратура, но при така описаните обстоятелства не можем да очакваме резултат. Дейността на министър Бъчварова, която прикрива пряко отговорните за случая лица в повереното й министерство, в действителност подлежи на разследване и попада в правомощията на прокуратурата – стига, разбира се, в България да имаше такава.

Движение Обществен натиск настоява за незабавна оставка на министър-председателя Борисов, толериращ такъв властови произвол, и за пълно разследване на случая с експулсирането на г-н Абдулла Бююк.

 

Съграждани!

Правовият ред е унищожен. Призоваваме всички български граждани да протестират срещу властите до оставка на правителството и разпускане на настоящото Народно събрание.

Движение Обществен натиск

Съпредседатели:
Димитрин Вичев
Кирил Чуканов
Манол Глишев
София, 11. 08. 2016 г




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. staler - нещо фабриката за демократични ...
12.08.2016 18:31
нещо фабриката за демократични преврати взе да бълва само брак....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20120659
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031