Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2016 15:52 - Брюксел: Ще поканим в Европа не само семействата, но и другите роднини на мигрантите
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.08.2016 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Европейската комисия заяви намерението си да либерализира правилата за събирането на семейства на бежанци, в хода на реформата на Дъблинското споразумение. 

ЕК се изказа за разширяване на възможностите за събиране на роднините и семействата на мигрантите, търсещи убежище в страните от Евросъюза. Заедно с действащите сега правила за събиране на семейства, които се прилагат само за съпрузи и малолетни деца, Брюксел иска да ги разшири и по отношение на братя, сестри и техните семейства, възникнали докато са се намирали в транзитните страни, съобщи вестник Die Welt, цитиран от редица други германски и австрийски издания. ЕК обосновава намерението си с твърдението, че по този начин щяло да се ограничи нелегалното движение на мигранти и нелегалното покриване на търсещи убежище.

Идеята обаче среща съпротива в Австрия и в някои среди в Германия. 

Виена се отнасят критично към намерението на ЕК. Карл-Хайнц Грундбьок, говорител на Австрийското вътрешно министерство, подчертава пред вестник Kurier, че понастоящем дефиницията за семейство е напълно достатъчна. Едно разширяване на понятието неминуемо ще доведе до приток от нови роднини. Разширяването на понятието от ЕК в никакъв случай не може да се счита за нещо позитивно. Грундбьок дава пример с 14 000 положителни отговора на съответни молби, довели до 7 000 присъединили се новодошли.

В Берлин експерти от управляващите ХДС, ХСС и ГСДП също отправиха остри критики към намерението на ЕК.

„Категорично съм против. В последствие това би неутрализирало не само усилията за ограничаване на притока на бежанци, а също и успехите, които в момента срещаме в прилагането на споразумението с Турция“, заяви  пред Die Welt говорителят на парламентарната фракция на участващия в правителството Християн-социален съюз (ХСС) Щефан Майер. „На ЕК трябва да й е ясно, че с подобни предложения едва ли ще допринесе за разсейване на съмненията по отношение на ЕС, които изпитват в момента редица стани членки. Това само налива вода в мелницата на популистките движения в Европа“, смята политикът от ХСС.

Подобни съображение изразиха и социалдемократите. В страни като Германия, Гърция или Италия това ще натовари рязко работата на отговарящите за тази дейност органи.

Последица от това би могъл да бъде и отказ на държавите да регистрират бежанците и вместо това да ги пускат свободно да преминават през територията им. Редица медии изразяват опасението, че ако ЕК прокара намерението си, Германия ще бъде заплашена от нова бежанска вълна. Посочва се, че жените в Афганистан средно имат по 6 деца според статистиката, а в Сирия – от 2 до 3 деца.

Какво означава това на практика? – пита Die Welt. Говорител на вътрешното министерство дава следният отговор: „Това би означавало, че юридическото предоставяне на убежище на едно лице от една държава членка на Евросъюза, автоматично ще доведе в подобни случай и до юридическото предоставяне на убежище за едно голямо „семейство“ от членове и роднини“.

Какъв ще е отговорът на официален Берлин?

Очевидно германският канцлер Ангела Меркел има тревожно лято, независимо от демонстрираното спокойствие на годишната си  пресконференция преди седмица. Терористична вълна в собствената страна, неотстъпчивост от досегашната бежанска политика – Ангела Меркел достигна най-ниския си рейтинга като ръководещ политик. За срива в доверието към канцлера става ясно от последното социологическо проучване, направено по поръчка на обществената телевизия ARD. Две трети от германците са недоволни от бежанската политика на своя канцлер – коментира Frankfurter Allgemeine Zeitung резултатите от допитването. В сравнение с миналия месец, Меркел е загубила цели 12 пункта. Така сега одобрението за нея е 47 на сто при 59 на сто през юли. Това е вторият най-лош резултат за Меркел през сегашния й трети канцлерски мандат.

Баварският министър-председател и председател на ХСС Хорст Зеехофер обаче прибавя към своя рейтинг нови 11 пункта и одобрението на политиката му сред своите съграждани е вече 44 %. Вестникът припомня, че след ислямистките терористични удари в Бавария, той отново остро се конфронтира с бежанската политикана Ангела Меркел.

Източник: Превод и обобщение: Александър Александров / Memoria de futuro




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20230179
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930