Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2016 17:30 - НПО-тата плачат за нов закон и мониторинг
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Най-активните НПО-та в България в последните години се превърнаха в пета колона в държавата ни. Работят и завладяват публичен терен, като се финансират от чужбина, и то богато, публично посочват своите избраници – протестърите. И са толкова активни в натиска над политическите процеси в България, че им се приписват уличните протести срещу правителството “Орешарски”, въздействие върху кабинета “Борисов 2”, дори се стигна до натиск върху политики на настоящия кабинет – например правосъдната реформа. Публично бе обявено, че героично подалият оставка министър на правосъдието Христо Иванов, недоволен от активността на съдебната реформа, съвсем легално получил финансиране, и то от 1 милион и 300 хиляди лева от фондация “Америка за България”, за да продължи промените в съдебната система. Не знам защо това не звучи като компромат както към бившия министър, който явно е пионка в нечия “справедлива” реформа, нито за финансираните от чужбина НПО-та в България? Във всеки случай е срам за един български министър, който отрито показва, че е на чужда ясла! Този въпрос би могъл да бъде решен с мониторинг и нов закон, но при всяко положение такава практика е твърде уязвима дори в европейски и всякакъв международен контекст.

Неправителствените организации се основават в полза на обществото и никъде в закона не е допуснато основната субсидия да е чуждестранна. Внедряването отвън на “справедливост”, реформи и други подобни поставя държавата в кризи и винаги има публично неприемане. Тук немалка роля играят избраните представители на тези чужди пари и интереси. Антоанета Цонева, Асен Генов, Красимир Кънев, меко казано, не са публично приети и защитават неприемливи каузи. Колкото и да дразнят, българите трудно ще приемат, че е редно да се боядисват паметниците, да се носят бурки и да се защитават правата на роми, когато те се гаврят с портрет на Левски. Явно обществото ни не се поддава на тези техни “международни” стандарти. А и тези, дето дават парите, вече виждат, че подобна акция трудно върви. Че тези, на които са я поверили, издишат… Въпросът е това ли са НПО-тата, които трябва да има една демократична България, в която именно те да изразяват гласа на гражданите. Така този глас се оказва непредставен, настоящите НПО-та видимо нарушават демократичния диалог. Този наложен модел явно трудно ще продължи, тъй като внушенията на Красимир Кънев от Хелзинкския комитет – че носенето на бурки било като това на дънките, стават арогантни. И затова в интернет стои петиция за закриване на Хелзинкския комитет, като е наричан антибългарски.

Да обърнем внимание и на така мечтаната свобода на словото. Голям скандал се разгоря за собствеността на медиите в България, но не се постави въпросът за това , че медии като “Дневник” и “Капитал”, сайта “Площад “Славейков”, както и набедената Асоциация на европейските журналисти-България са изцяло финансирани от чужди средства. Че обществени медии като БНТ редовно излъчват документални филми и други информационни материали, финансирани от “Америка за България”, че вече става практика политически журналисти като Бойко Василев да стоят на тази ясла постоянно. Да не говорим за журналисти от БНР като Ирина Недева, водеща на сутрешен информационен блок, която е в същата роля. Дори нейният съпруг, който списва портал “Култура” – Тони Николов, е сякаш внедрен като коментатор в БНТ – като пенкилер. Разбира се, в тази роля на “авангардни”, “европейски” журналисти са и други знайни и незнайни лакомници и техните роднини. Това явно е мрежа от хора, завладели една част от медиите, която се тупа по гърдите, че е европейски настроена, елитна, а си е просто мрежа за разпределяне на пари и влияние. Като тук не става дума за частни медии, а за обществените БНТ и БНР. Става дума не за развлекателни програми, а за информационни блокове и политически предавания. Както и за журналистически стандарти. От Ралица Василева, дългогодишна водеща на международните новини на CNN, знам, че един журналист в такава влиятелна медия подписва договор и има ограничения в публичните си изяви. Камо ли да бъде финансиран от чуждестранни източници! Не си представям и един журналист от обществената медия на Великобритания BBC да си разреши подобно нещо, камо ли да пише гневно писмо до някой министър. Значи не става дума за европейски или международни стандарти на тези наши журналисти, по-скоро тяхното поведение силно допринася за ниското ниво на свобода на медиите, което в последните години заема България. Тук се налагат поведенчески модели и в обществените медии, които са немислими в цивилизования свят. Обективност, доверие, професионализъм – това са критерии, които на първи прочит споменатата група журналисти не притежават. Те явно са групи за натиск и бързо реагиране, които нарушават професионалните стандарти.

Има и друго. Ако се потвърди информацията от ДАНС, която бе вече изнесена публично, че чужди служби направляват финансирането на нашенските НПО-та, тогава какво ще стане с лекокрилия опит на г-жа Бъчварова да каже, че дъщеря й и нейният спътник, водещи журналисти в медиите на Прокопиев, имат право на свое мнение, различно от нейното? И то по политически теми! Впрочем настоящата ситуация в семейството на Бъчварова е страхотна разработка на чуждите служби. Освен това е интересно какви ответни мерки ще вземе министърът на вътрешните работи? Ще спре ли кранчето на “свободомислещите си” роднини?

Защото тези натрупани факти, кампании, които подобни мрежи подемат, имат политически резонанс. Не знам кои текстове от Закона за електронните медии или журналистическата етика разрешават подобно сдружаване на основата на чуждестранно финансиране. И няма ли един мониторинг да отрезви властта и да й покаже ясно – кои са нейните опоненти всъщност. Дали това са журналисти и общественици с автентични позиции, или храненици на богата чужда трапеза.

Преди окончателно да се вкоренят в нашия пейзаж подобния явления и практики на чуждоплатените НПО-та и техните медии, се налага да бъдат не само публично дискредитирани, но и санкционирани законово. Защото случващото се у нас е немислимо нито в Европа, нито в цивилизования свят.

източник: trud.bg




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20278360
Постинги: 18677
Коментари: 10030
Гласове: 71338
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930