Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2016 12:17 - Експерти съзряха американска доларова следа зад метежа в Турция
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 375 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Метежът в Турция се провали, но успя да удари по националната валута на страната – лирата загуби 6% спрямо долара. Толкова евтино тя не е струвала повече от 8 години. Експерти, анкетирани от life.ru, обаче изразяват не само увереност, че лирата бързо ще компенсира падането си, но и и виждат зад потушения от Ердоган пуч „американска доларова следа”.
Рухването на лирата се случи късно вечерта в петък, когато американските борси още работеха. В 21:00 по истанбулско време доларът струваше 2,8930 турски лири, а след два часа поскъпна внезапно до 3,0501. Експерти от Bloomberg кръстиха това падане на лирата "най-дълбокото през последните 8 години" и дадоха мрачна прогноза са спад на фондовия пазар при старта му в понеделник с 20%.

Руски експерти запитани от life.ru обаче смятат, че независимо от дълбоки спад, лирата ще съумее сравнително бързо да се измъкне от пропастта. Цялата работа е в това,че Ердоган успя бързо да потуши метежа. Анализаторите посочват още, че благоприятна за турската лира е и общата тенденция на укрепване на валутите на развиващите се страни спрямо долара и еврото.

Преврат всъщност нямаше и затова движенията надолу на борсата в петък вечерта, в понеделник ще бъдат компенсирани. Стойността на активите в рубли е малко по-ниска от безрисковите активи в долари. Не може да става и дума за паника и разпродажби. Ситуацията се нормализира. Неизвестно е как ще се развият нещата в бъдеще, но съдейки по нефтените котировки, опитът за преврат в Турция няма да окаже никакво влияние нито на руския пазар, нито на  световния, обяснява финансовият анализатор на "Финама" Тимур Нигматулин.

Според него инвеститорите прекалено много са заложили на риска от падането на лирата спрямо долара и в понеделник ще започната обратни залози. Дисконтът ще се запази, тъй като нестабилност все още има. Но лирата ще компенсира по-голямата част от спада си.

Друг  експерт смята че както турската лира, така и рублата, като валути на развиващи се страни са изкуствено недооценени. Като цяло обаче има много позитивни фактори за укрепването на тези валути спрямо долара и еврото, смята директорът на аналитичния департамент на ИК Savements Александр Осин.

"Доларът е надценен от гледна точка на монетарната политика, която провеждат САЩ и Япония. Има сериозен дисбаланс. И тай като световната система е долароцентрична има сили, които изкуствено сдържат обезценяването на долара, еврото и йената. Един от елементите на това сдържане е военнополитическият. Неслучайно, когато доларът се разклати предните дни и се смъкна под 62 рубли, първо се случи ужаса в Ница, а веднага след това и метежа в Турция. Тези събития оформят една цялостна тенденция, която се повтаря винаги, когато доларът започва да отслабва, обяснява анализаторът. 

http://www.blitz.bg/news/article/429129?utm_medium=Facebook&utm_campaign=blitz&utm_source=blitz



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20220973
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71323
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930