Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2016 22:33 - ПАНИКА ОБЗЕ БЪЛГАРИЯ! ШОК И УЖАС С ЕВРОТО, ЛЕВОВЕТЕ СТАВАТ НА…
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 863 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 04.07.2016 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Страх, дори и паника плъзна внезапно у нас от няколко дни. Махат ни лева по бързата процедура, идва еврото! Българите настръхнаха и запресмятаха, че цените на мига ще скочат двойно. Ако нещо струва 5 лева, вече ще е 5 евро – десетачка в сегашното родно парично изражение. А заплатите няма да помръднат. Ако взимаш 500 лева, ще ги „преизчислят“ директно на 250 евро.

Виновникът за шоковата народопсихология е председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. ЕК планира въвеждането на евро за всички страни в ЕС, включително за България, разтръбиха преди уикенда световните медии. А двигател на идеята за ускоряване е лично нейният шеф, след като Великобритания гласува за Брекзит. Юнкер настоявал за „задълбочаване на европейската интеграция“, като 8-те държави с национални валути да ги заменят незабавно с евро.

Освен България, това са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. Европейската комисия искала да сложи край на положението „ЕС с много валути“. Трябвало по-силно свързване на Европейския монетарен съюз.

През почивните дни темата за финансовите специалисти у нас се оказа безинтересна. Коментари почти липсваха. Поне на политическата сцена лично премиерът Бойко Борисов в петък заяви, че България е готова да се присъедини още сега към еврозоната.

„Въвеждането на еврото не е искаш или не искаш“, напомни Борисов. И изтъкна, че в предприсъединителните договори на ЕС България е поела ангажимент да въведе еврото. „В предишното правителство със Симеон Дянков искахме да влезем в чакалнята на еврозоната“, припомни министър-председателят. Според него сега страната ни е готова да приеме еврото за национална валута.

„При ниския бюджетен дефицит, при стабилността на банките, при валутния борд, който имаме, при огромния фискален резерв от над 11,5 млрд. лв., при ниския дълг ние имаме възможност към всички критерии да се включим към момента“, обясни Борисов.

Премиерът обаче успокои, че ще го направим „колкото може по-късно“. Защото, макар и да не се усеща сега, валутният борд у нас поддържа фиксиран курс на еврото към лева. „За 1 евро получаваш 2 лева“, напомни Борисов и увери, че това дава спокойствие на инвеститорите и бизнеса.

В същото време премиерът е убеден, че въвеждането на еврото не е нищо трагично. Колкото по-единна искала да бъде Европа, толкова е нормално в един момент да има единна европейска валута. А и махането на лева не е от днес за утре. „Ще се разисква от финансовите министри в ЕС, от централните банкери, има дълга процедура, докато дойде до мен“, забави топката Борисов.

Финансисти все пак успокоиха, че България и сега има евро, но е вързано за лева. Като заради тази свързаност на нашата с общата валута в страната ни нямало да има никакви проблеми при промяната. Но пък щяло да се повиши доверието към България на международните кредитни агенции.

Всъщност еврото и без това вече чукаше на българските порти. Според различните пресмятания най-рано догодина, най-късно през 2022-ра, а най-вероятно през 2018-2019 г. трябваше да кажем сбогом на нашия лев.

Преди около година на висше правителствено ниво дори направихме нещо като тренировка. Имаше офанзива за влизането на страната в еврозоната, макар дори и на политическо ниво на мнозина да им се стори нещо като шега.

Опозиционери се майтапеха, че е сложена в микровълновата печка идеята на бившия финансов министър Симеон Дянков от 2009 г. „Тренировката“ си е на място, отчетоха обаче финансисти. Защото съвпадна с изправянето от гръцката криза на нокти на общата европейска валута.

Тогава правителството в София обяви курс към подготовка за въвеждането на еврото, създаде Координационен съвет за тази цел и дори определи служителите, с които финансовият министър Владислав Горанов ще работи по задачата – заместник-министър на финансите, подуправител на БНБ, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, на външните работи, на транспорта, на правосъдието и други.

Според прогнозата на Горанов отпреди година страната може да стане част от еврозоната не по-рано от 2018 г. Точно в годината на редовните парламентарни избори и на първото председателство на България на ЕС.

Няма да обеднеем след края на лева

Експерти обясняват, че няма да обеднеем и с лев, след като цените на всичко минат изцяло в евро. България и Чехия са двете страни, готови за влизане в Еврозоната и отговарят на всички изисквания.

Приемането на еврото вече е въпрос на политика и промяна на законодателството, очерта картината икономистът Лъчезар Богданов. Той успокоява страховете, че ще обеднеем след въвеждане на еврото, като посочва че страните, приели евровалутата, не са претърпели пазарни катаклизми. Богданов посочи като пример Литва, която прие еврото преди година.

Гражданите едва ли ще усетят промяната, бе категоричен наскоро водещият финансист Емил Хърсев. Топ анализатори отдавна уверяват, че няма нищо страшно и трябва в следващите няколко години да се разделим с лева. Те сочат и подробности като например, че кредитите ще станат много по-достъпни, тъй като лихвите ще паднат двойно.

В съвсем пресен анализ в родния тв ефир от днес бившият министър Симеон Дянков посочи, че сме изминали голяма част от пътя за приемането на еврото като валута. „На България са необходими 2-3 години да излезем от тежестите в публичните финанси“, прогнозира ексминистърът. Дянков успокои страстите около нестабилността на лева и еврото, като увери, че и двете валути са достатъчно стабилни в момента.

Ще падне ли валутният борд?

За да бъде въведено еврото, на дневен ред изскача проблемът за падането на валутния борд. Преди година проф. Стив Ханке се обяви за противник на въвеждането на еврото у нас. И отсече, че България не бива да влиза в еврозоната.

„Еврозоната е бедствие. Затова не смятам, че имате причина да премахнете валутния борд“, беше рязък бащата на системата на твърдата валутна обвързаност. Нещо повече – професорът финансист обясни, че за него „това е пълна загуба на време“.

Ако България влезе в еврозоната, ще изгуби дисциплината, която произтича от валутния борд, отсъди Ханке. Освен това той прогнозира, че ако нещо се случи с еврото, а ние сме си с лева, само за 14-15 дни страната ни може да се върже с долара.

Еврото е задължително, но без срок

По правилата на Европейския съюз присъединяването към еврозоната е задължително за България, но не е обвързано със срок. Точната дата зависи от присъединяването към Валутнообменния механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната. Очаква се дотогава България да запази фиксирания курс на лева – валутния борд.

Правителството на ГЕРБ поставя влизането в чакалнята и след това в еврозоната като свой основен приоритет. След като гръцката криза обаче предизвиква настроения срещу разширяването на еврозоната, властите у нас логично забавиха тези свои намерения.

http://bilka-bg.info/?p=4563




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Паника обзела България ли? Че аз ...
04.07.2016 23:09
Паника обзела България ли? Че аз сега научавам от тебе и хич не съм паникосан. Дори не вярвам, че ще се случи скоро. Като започнете да ги дъните такива страховити " шок и ужас " и пр - глупости, човек да го заболи корема от смях...
цитирай
2. varg1 - Ами
04.07.2016 23:27
точно днес си мислех за това и наистина е страшно особенно в една нестабилна обстановка.
цитирай
3. mediatore - Всички ,които ни натикаха ........
05.07.2016 03:28
....в ЕС и НАТО са държавни престъпници и глупаци.Хора с пълно политическо безхаберие.ЕЙ.... идиоти! почти 30 год. минаха,ако не можете да мислите,не можете ли да гледате?ЕС и Америка са евтини пропагандни идоли за идиоти.Право казва Нушич
„ ..че ума винаги има граници,а простотията е безгранична.“
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20134635
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031