Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2016 23:11 - Арестуваха зетя на главния инженер на София след 6-часова семейна драма (ВИДЕО)
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1217 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Шестчасова тиха обсада, напрегнати преговори, странно задкулисно присъствие, ескалиране на напрежението, полицейски щурм и последвал арест – всичко това се случи по време на вчерашната драма пред дома на д-р Ивайло Василев във Варна, който води съдебни спорове със съпругата си Ружа Бояджиева за родителските права над 4-годишната им дъщеря.
След цял ден игра на нерви накрая се стигна до очакван развой – издадената от Районен съд-Варна заповед по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) беше изпълнена. Не незабавно – както е описано в документа, защото д-р Ивайло Василев и неговият адвокат Ани Георгиева оспорваха автентичността й. А именно – това, че заповедта от 17-ти този месец, която представиха полицаите, дошли да изведат 4-годишното момиченце от дома на стоматолога, не е оригинал, а е изпратена по факс. Всъщност не тази формалност бе основният довод на Василев и неговия пълномощник да оспорват законността на действията на всички компетентни институции по веригата, а фактът, че заповедта е издадена на база твърдения на майката, които според ответната страна са „просто безумни и абсолютни лъжи“. А именно: „В молбата са изложени твърдения, че Ивайло Иванов Василев е упражнил и упражнява сексуално, физическо и психическо насилие над детето им ***“.

 
Семейните войни или поне документираните противоречия между двамата съпрузи са от юли 2014 година, когато, след по-малко от 3 години брак, те са във фактическа раздяла. Описаната в заповедта за незабавно изпълнение по ЗЗДН причина е: „постоянния физически, психически и емоционален тормоз от страна на Ивайло, който тормоз се извършвал и пред очите на невръстното им дете“. Репортер на БЛИЦ се запозна с въпросната заповед и остана със субективното усещане, че тя не е написана особено прецизно. За това свидетелства фактът, че в нея се описват обстоятелства – един път в трето лице, а друг – в първо. Това от своя страна при всички положения буди въпросителни… Според адвокат Георгиева, „законът е несъвършен“ и дори една декларация за твърдяното и цитирано насилие, е достатъчна съдът да издаде заповед детето да бъде изведено от дома на бащата, без да се проверява истинността на твърденията – нещо, което тя подозира като умишлена хватка от страна на Бояджиева с цел да прибере дъщеря си. В края на заповедта се казва, че на Ивайло Василев се забранява да приближава детето си на по-малко от 50 метра, както и жилището му в София – определено като местоживеене при майката в същата тази заповед.

image

Двамата съпрузи имат диаметрално противоположни тези за това какво се е случвало през съвместния им живот, както и в периодa на фактическата им раздяла, през който те спорили кой да вземе невръстното им дете. БЛИЦ няма как да коментира гледните точки на двете страни, нито пък да прецени кой крив, кой прав. Но ще споменем факта, че през последните две години между разследващите полицаи от варненското Пето РУП и СДВР непрестанно е протичала служебна кореспонденция заради нескончаемите атаки между двамата съпрузи. Атаки, които според всички, въвлечени в казуса, са удар най-вече по психиката на детето им.

Очевидно е, че Василев и 16 години по-младата му съпруга Ружа не са успели по човешки начин да се разберат с режима на гледане на рожбата си, което доведе до грозните сцени вчера пред и в дома на стоматолога в местността Евксиноград. Според едната страна, в продължение на часове бащата се бил барикадирал в дома си с детето, а според другата – за същото време те са били обсадени от полиция. Факт е, че в съботния ден, за да бъде връчена заповедта на Василев, бе ангажиран впечатляващ полицейски ресурс. Според доктора и неговите адвокати – твърде учудващо и тенденциозно поведение на силите на реда, които под диктовка е трябвало да изпълнят задание на всяка цена. Според официалното становище на полицията, изразено пред БЛИЦ – действията на органите на МВР и числеността на служителите са били дотолкова, доколкото е било нужно да се опази общественият ред и да се изпълни съдебната заповед.

 
Интерес обаче при цялата вчерашна какофония представляваха и присъстващи на мястото лица с не особено ясен статут в казуса. Едно от тях стоеше неотлъчно до майката на детето Ружа Бояджиева, като не даваше на никого да припари до нея и я закриваше с тяло на десетина метра встрани от горещата точка. Пред наш репортер лицето не пожела да се легитимира. В първия момент, на неколкократно зададения въпрос: каква е неговата роля, той отговори, че е служител на МВР, а впоследствие се коригира: „Служител съм на институция, която е ангажирана с охраната на семейството“. Странно беше и присъствието на друго лице, с акцент на рускоговорящ. Посочен от адвокат Ани Георгиева, за него се споменаха твърдения за отправяни заплахи към Ивайло Василев в предходен период. Пред БЛИЦ въпросното лице категорично отрече това да е вярно и отмина, свойски подръпвайки началника на отдел „Охранителна полиция“ към ОДМВР-Варна и шеф на всички униформени полицаи в дирекцията – комисар Никола Панчев. След направен повторен опит от наш репортер да разговаря с него – за да коментира каква е неговата позиция и роля в конфликта между стоматолога и Бояджиева, се представи като Слави Левин. И обясни: „Такъв ми е акцентът, защото баща ми беше дълги години дипломат в Москва“. За себе си каза, че се занимава с хранителни стоки, а всъщност е пчелар. Познавал се от години с Ружа Бояджиева и семейството й, били близки и това била причината да е на мястото. По думите му, преди няколко седмици от страна на съпругата на Василев бил направен опит конфликтът им да се разреши човешки, стоматологът се съгласил, но впоследствие се отметнал. Взел детето в съботата на 28-и май за уикенда, но после не го върнал на майката. Самият Василев в пространен разказ пред камерата на БЛИЦ разкрива своите мотиви за това си решение, както и излага твърдения, че в продължение на две години не можел да си вижда детето. Зад всичко това той съзира поръчка от страна на тъща си Диляна Сеченска, която е главен инженер на София.
 
Многократните опити на наш репортер да представи и ответната гледна точка не се увенчаха с успех, защото Ружа Бояджиева или по-точно неотлъчно стоящият до нея мъж, категорично отказаха коментар по казуса. При всички положения той е доста личен, но очевидно ангажира държавния ресурс, а последвалият цирк стана обществено достояние. Неминуемо този факт ангажира и медиите, чиито представители бяха на място.

Над странностите в свойското общуване между двете лица от страна на Ружа Бояджиева с някои от полицаите, БЛИЦ няма да размишлява. Действията на органите на реда, които бяха на място, обаче заслужават внимание. В продължение на часове комисар Панчев държеше под контрол ситуацията и направляваше действията на своите служители. Въпреки че имаше ескалиране на напрежението и Ивайло Василев отказваше да изпълни поднесената му заповед, полицията не предприе нахлуване с взлом в дома. Органите на реда се съобразиха с настояването на бащата на място да пристигне съдебен медик, който да обследва детето му – заради твърденията за оказано насилие.
 

С отварянето на дворната врата и допускането на доц. Ирина Бурулянова, влязоха и майката на детето, както и разследващ полицай – поканен от Ивайло Василев. В този момент настъпи точка на пречупване. БЛИЦ ще се въздържи от субективна оценка на случилото се – налице са видео кадри, от които всеки може да направи свое собствено заключение. Стоматологът беше изведен с белезници и отведен с патрулка към районното, от което кадри няма, защото един от офицерите на място упорито закриваше с ръка фотообектива на БЛИЦ. Впоследствие Василев бе задържан за срок от 24 часа като от информация на място стана ясно, че мотивът е „извършено престъпление“. Какво точно – засега няма официални данни или обяснение от компетентните органи. След извеждането на детето от дома на баща му, с него ще работят специалисти в т. нар. "синя стая", в която се провеждат беседи с деца, станали свидетели или жертви на насилие. Също така предстои то да бъде освидетелствано от съдебен лекар.

Решението на съда, с което 4-годишното момиченце се присъжда на майката, подлежи на обжалване. Тепърва предстои да се види какво ще решат магистратите. А надеждата е, че докато те умуват, в мислите на самите родители може да се случи чудо, да стигнат до Соломоново решение и да се покажат като разумни майка и баща.


Орлин ФИЛИПОВСКИ



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20210665
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930