Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2016 14:39 - Плевнелиев: Гордея се, че съм първият български президент, който празнува Рамазан
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 670 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гордея се, че съм първият български президент, домакин на вечеря ифтар. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посрещането на представители на различни мюсюлмански страни и български политици на тържествената вечеря ифтар снощи в Националния исторически музей в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, предаде БГНЕС.

Президентът заяви също, че е горд, че е създал традицията, заедно с представители на различните вероизповедания в страната, политици, дипломати и общественици, всички заедно да честват свещения за мюсюлманите месец рамазан. Плевнелиев посочи и, че е горд с това, че е първия български президент, който редовно посещава българското мюфтийство „като знак на уважение и споделена съдба“. Плевнелиев изрази и надежда тази традиция да продължи при следващия президент, без значение от политическата партия, която го е излъчила.

„Светът се променя пред очите ни. Изправени сме пред рекорден брой кризи. Милиони хора, търсещи убежище от ужаса на войната, се надяват да получат сигурно убежище в Европа. Разширяващите се зони на конфликти принудиха десетки милиони да напуснат домовете си. За съжаление, видяхме и грозното лице на тероризма. Неведнъж на насилието е отвръщано с още по-голямо насилие. Тук на Балканите помним ужасни конфликти, причинени от междуетническо и верско противопоставяне“, заяви президентът.

По думите му през годините на демокрация, българският народ е преоткрил изконните си традиции на толерантност и споделеност. Той отново припомни и София, която събира на едно място различни храмове, както и че хора от различни религии в страната се обединяват срещу несгодите и си помагат, независимо от вярата си.

Плевнелиев заяви и, че има неблагоразумни политици, които използват езика на омразата и работят за дестабилизация, като противопоставят различни групи от обществото. От своя страна главният мюфтия Мустафа Хаджи благодари на президента Плевнелиев за това, че споделят първия ифтар от месец рамазан.

„Тази вечер ние имаме привилегията да сме свидетели на откровен пример за обединение на всички български граждани, което е и правилният път за утвърждаване на обичта към родината“, заяви Хаджи. Според него ифтарът тази вечер е послание към всички български граждани да се отнасят добре един към друг и да бъдат заедно както в радостни, така и в трудни моменти. Единството не е нещо ново в България, но е важно да продължим по този път“, заяви мюфтията и допълни, че взаимното уважение води до просперитет.

източник: epicenter.bg




Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. olivie - боклук
08.06.2016 15:33
боклук
цитирай
2. vladtepes - За Рамазан
08.06.2016 16:02
За съжаление в България няма условия за пълноценен Рамазан за разлика от някои други места като островите Елзмир, Свалбард, Мечи, Франц Йосиф и т.н. Посочените места осигуряват почти идеални условия - над 4 месеца незалязващо Слънце.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20125503
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031