Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2016 15:14 - ЕС настоява за узаконяване на еднополовите бракове
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 328 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.05.2016 15:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Еднополовите бракове трябва да бъдат законни в цяла Европа, заяви високопоставен служител на ЕС, като подкрепи активистите, които твърдят, че тези бракове трябва да бъдат признавани съгласно правата за свободно движение на хора.

Франс Тимерманс, вицепрезидент на Европейската комисия, добави, че е „позор” някои европейски държави да не признават еднополовите бракове, които са сключени в други страни от ЕС.

Комисията, която е изпълнителният орган на ЕС, трябва да лобира за еднополовите бракове в 28-членния блок, каза той.

Това изискват активистите, които пледират, че еднополовите бракове трябва да бъдат закриляни и признавани съгласно правата за свободно движение, които се осигуряват от ЕС.

Активисти в Брюксел твърдят, че правата, които са предоставени на дадена двойка от един и същи пол в една държава, трябва да се запазят, ако тя се премести в друга европейска страна, независимо какво гласят местните закони. Отказът ще означава погазване на правата за свободно движение на хора, основен принцип на ЕС, твърдят те.

Подобен ход ще позволи на еднополовите двойки, които сключат брак във Великобритания, да запазят общите юридически права върху брачната собственост, пенсии и достъп до децата, ако се преместят в Италия например, която не признава гей браковете.

„Аз вярвам, че Европейската комисия трябва да направи крачка напред и да се опита да накара всички членки на ЕС безрезервно да приемат еднополовите бракове като абсолютно равноправни с останалите” – каза холандският дипломат на Бала на равенството, който се проведе в Брюксел миналата седмица.

„Дори ако еднополовите бракове не са позволени в дадена държава членка, то тя трябва да има толерантността да зачита решението на други страни, които са позволили това да стане реалност.”

„Факт е, че когато хората се местят в друга държава, те се сблъскват с всякакви идиотски проблеми, от които женените двойки от различен пол никога не страдат. Мисля, че това е позор.”

Еднополовите бракове в момента се признават в осем от 28 държави, членки на ЕС – Белгия, Дания, Франция, Люксембург, Холандия, Испания, Швеция и Обединеното кралство. Финландия ще ги последва през 2017 година.

Гражданските партньорства, които осигуряват правно признаване на гей връзките, но не и брак, се признават във всички държави освен България, Кипър, Гърция, Латвия, Литва, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия.

В няколко държави, включително Полша, Унгария и България, бракът се дефинира от конституциите като съюз между мъж и жена, което представлява значителна пречка за реформата.

* Матю Холхаус – политически кореспондент на „Дейли Телеграф” и „Съндей Телеграф” в Брюксел. Преди това работи като политически кореспондент в Лондон.

Превод: Филип Каменов, Източник: ГЛАСОВЕ

 




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20296736
Постинги: 18678
Коментари: 10030
Гласове: 71344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930