Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2016 15:57 - Разрушават басейна на Топлата вода във Варна, незаконен е
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 10.03.2016 15:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Една от противоречивите емблеми на Варна по крайбрежната алея – басейнчето на Топлата вода, ще бъде разрушено. Тук в горещата вода се пличкат мъже и жени по всяко време на годината.

То е на повече от половин век, дори старите варненци не могат да се сетят кога е изникнала на Офицерския плаж незаконната постройка. Голи мъже и жени или посетители от „третия пол“ не само се къпят и киснат в минералната вода, но си перат там дрехите със сапун, шампоан. Перат дори черги и килими, разказаха очевидци.

image

Мургави ценители на басейна влизат в него направо с дрехите и обувките си. Пречки няма, защото реално ограда няма.

Има и популярен анекдот, че кожен лекар, на минаване покрай тази атракция на крайбрежната алея, отбелязвал с радост, че това са бъдещите му пациенти.

Съоръжението е незаконно и в това няма съмнение, потвърди директорът на РЗИ – Варна, д-р Дочка Михайлова. Нейни колеги допълниха, че още миналата година няколко институции са обменили мисли какво да се прави с басейна, който бълва зарази.

Водата не се изчиства с хлор или стандартните за целта химикали, там няма спасители и никакъв контрол. Вече са няколко случите с удавени в къпалнята. По този повод институциите, които би трябвало да се погрижат за затварянето на басейна, са изпратили доклад до варненската прокуратура.

Заинтересованите институции са Областната администрация, тъй като незаконният строеж на практика е на държавен терен, Община Варна и по-специално отдел „Незаконно строителство“, Басейнова дирекция, РЗИ и РИОСВ.

image

Основните проблеми с басейна са, че освен че не се осъществява контрол над водата за бацили, тя се излива в морето и го замърсява.

Специалистите от цитираните по-горе институции трябва в най-скоро време да се съберат и да решат съдбата на басейна, каза д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ – Варна. Но и не само това – напълно е вероятно гей общността в града да надигне глас, че се нарушават правата на членовете й.

Част от тях си правят сбирките именно при Топлата вода на крайбрежната алея.

image

Друго важно решение е свързано с оцеляването за лебедите, които пред студените зимни месеци намират убежище в морето, в близост до басейна. Ако каптажът с минерална вода бъде запечатан, красивите пернати ще загинат от студа.

Работната група от различните институции ще трябва да се съобрази и с вероятността концесионерът на Офицерския плаж да изостави пясъчната ивица там поради липса на икономически стимул.

Има вариант басейнът, след като бъде разрушен, да се построи отново и да работи по правилата, както всички останали. Но едва ли ще е безплатен. Ще са необходими и доста пари за нова къпалня.

Дотук опитите на РЗИ да „заключи“ кранчето на Топлата вода срещат неофициален отпор от потребителите на басейна, които трошат катинара и си пускат благодатната минерална вода.

Автор Юлия Кунева

Снимки YouTube – БГНЕС




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20253860
Постинги: 18673
Коментари: 10029
Гласове: 71324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930